Storczyki TULIPANA998

Zablokowany
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja dziele sobie podlewanie na 2 dni,w 1 dzien te co sa na dole czyli kuchnia i 2 pokoje a w 2 dzien te co stoja na gorze w mojej sypialni.Jest z tym sporo pracy bo podlac okolo 60 storczykow nie jest takie latwe.A ile czajnikow wody musze zagotowac :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

O Boze to ja dla tych 300 falków musze chyba cysternę kupic :shock: i wielki piec do gotowania wody... :shock: . Ja podlewam nad zlewem i ide do pokoju robiąc rzekę po drodze.... :lol: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A moje storczyki to jakieś odmieńce chyba. Rzadko się zdarza bym musiała podlać wszystkie naraz! Dlatego mam zawsze w zapasie butelkę z odstaną wodą, w razie potrzeby wlewam ją do osłonki, wkładam delikwenta i po 30-40 min (jak mi sie przypomni) wyławiam i odstawiam na miejsce. Jeśli potrzeba to zamaczam innego, jeśli nie to podlewam tą wodą inne moje doniczkowce. No, ale ja nie mam storczyków aż tak wiele.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja wszystkie podlewam w 1 dzień, bo wszystkie przesychają w podobnym czasie. gdzieś co 10-12 dni podlewam, ale za to tak porządnie.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Tulipan998 pisze:O Boze to ja dla tych 300 falków musze chyba cysternę kupic :shock: i wielki piec do gotowania wody... :shock: . Ja podlewam nad zlewem i ide do pokoju robiąc rzekę po drodze.... :lol: .
Artrur, wystarczy pod doniczkę dać podstawkę i nie będzie rzeki :wink: Ja tak robię przy przenoszeniu doniczek z miski na parapet. Moja drewniana podłoga nie zniosłaby za dobrze takiego zalewania :?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Tulipan998 pisze:O Boze to ja dla tych 300 falków musze chyba cysternę kupic :shock: i wielki piec do gotowania wody... :shock: . Ja podlewam nad zlewem i ide do pokoju robiąc rzekę po drodze.... :lol: .

Ja bym na Twoim miejscu już węgiel zamawiała do tego pieca i kombinowała z odwiertem studni ;:191 :uszy
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Baryczka pisze:A moje storczyki to jakieś odmieńce chyba. Rzadko się zdarza bym musiała podlać wszystkie naraz! Dlatego mam zawsze w zapasie butelkę z odstaną wodą, w razie potrzeby wlewam ją do osłonki, wkładam delikwenta i po 30-40 min (jak mi się przypomni) wyławiam i odstawiam na miejsce. Jeśli potrzeba to zamaczam innego, jeśli nie to podlewam tą wodą inne moje doniczkowce. No, ale ja nie mam storczyków aż tak wiele.
Baryczko W takim razie i ja mam odmieńce :lol: u mnie podlewanie rozłożone jest na kilka dni choć mam tylko 11 sztuk :roll:
Po prostu każdy przesycha w innym czasie, najczęściej sabotki podlewam wtedy kiedy dendrobium, czyli częściej niż falenopsisy, a falenopsisy podzielone na kilka grup :roll:

Tulipanku ja też nie moczę tylko podlewam nad zlewem/wanną przegotowaną wodą z butelki i po prostu zostawiam je na pół godzinki w tej wannie i czekam aż wooda spłynie z nich, i dopiero zanoszę do pokoju :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ja bym nie zwytrzymał pół godziny :lol: . u nas tez drewniane podłogi tylko nie w kuchni... A ja stawiam storczyki w osłonkach , nie na podstawkach...
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Oj od razu nie wytrzymał...część czeka w wannie a Ty w tym czasie podziwiasz inne na parapecie :lol: a potem zamiana :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Ja miałam na myśli podstawkę tylko na czas przenoszenia rośliny...coby tej podłogi nie zachlapać :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Po różnych sposobach podlewania , znalazłam sposób dla mnie rewelacyjny. Wcześniej motałam się z miskami, przenoszeniem storczyków do łazienki, kuchni. Podłogi w kałużach, pozalewane meble, szok. Od dosyć dawna podlewam storczyki czysciutko bez noszenia się z nimi i zalewania całego domu. A mianowicie zbieram wiaderka po litrowym serku, w tej chwili mam ich 11, i po prostu wstawiam partiami storczyki do tych wiaderek na ok 30 min, nie przenoszę ich nigdzie, tylko unosze doniczkę i w wiaderko. I pomoczy się jedna partia, to wstawiam drugą, potem trzecią i gotowe. Szybciutko, czyściutko, dla mnie super, szczerze polecam. :D
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeanne pisze:Oj od razu nie wytrzymał...część czeka w wannie a Ty w tym czasie podziwiasz inne na parapecie :lol: a potem zamiana :lol:
Ja tam musze mieć cały czas na parapetach przepych baroku... ;:191
A tak na poważnie to teraz jak będę nad zlewem podlewał to sobie wezne osłonke i to co odcieknie po drodze to odleje... :D
Madzik - tak , tak... wiem.. :)
Agness - Mocza sie 30 min ! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: i one jeszcze nie zgniły... :shock: , ja swoje podlewam tylko dokładnie i jak odcieknie woda stawiam w plastikowej osłonce na parapecie....

Właśnie dostałem nową cyfrówkę ;:183 ;:183 ;:183 ;:138 :tan ;:48 ;:49 ;:50 ;:26 ;:87 ;:1 ;:11 ;:2 ;:112
Trzeba bedzie popróbowac na storczykach ;:183 Pozdr...
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

No no to chwal się fotkami jakie robi nowy nabytek ;:2
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak na razie sie ładuje.. , przedtem zrobiłem pare fotek i troche usunałem...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Cykaj, cykaj Panie Tulipanie :D Trzeba szybko wypróbować nowy sprzęt i pochwalić się fotkami, na zdjęcia pięknych kwiatów zawsze miło popatrzeć :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”