Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja też nigdy nic nie dostaję tak po prostu, ale może uda mi się namówić T. , by przed dniem kobiet zabrał mnie do jakiegoś sklepu. i tak pewnie nic nie znajdę, bo w najbliższych sklepach nie ma tak dużego wyboru.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusiu- ja dostaję storczyki tylko od narzeczonego, resztę sama sobie kupuję, tzn. te z przeceny :) Dzięki Niemu moja kolekcja się powiększa, a storczykowe marzenia spełniają, niestety moja pasja zaczyna Go męczyć, bo narzekam na zbyt małe parapety...

Dwa nowe listka u Rudego, jedno jeszcze maleńkie i nie bardzo je widać...
Obrazek

A tak kwitł i dodatkowo pięknie pachniał ...
Obrazek

U Plamiastego uschły pędy, choć wyglądały na przedłużające się, za to ma nowe dwa listka, mniejsze ze ślicznymi czerwonymi kropeczkami...
Obrazek

Żółty też się rozrasta-nowe listko...
Obrazek

Dzięki niemu zimę przywitałam z własnym słoneczkiem...
Obrazek

Miniaturka z przeceny wreszcie ruszyła, długo dochodziła do siebie po przelaniu w sklepie i moim nieudolnym przesadzaniu. Teraz czekamy na nowy pędzik...
Obrazek
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ładnie ci rosną i kwitną. mi storczyki kupuje T., oczywiście razem ze mną, bo lubię sama wybrać, ale niestety rzadko jestem w jakimś sklepie, bo do wszystkich mam daleko.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale te Twoje storczyki szaleją, widać, że wiosnę poczuły. Jak już rosną im listki, to znak, że potem i pędy kwiatowe wytworzą. Fajnie, że reanimowany zebrał się w sobie i wychodzi na prostą. Szkoda każdego, którego nie uda się przywrócić do stanu świetności. Gratuluję wiec szybkiej reakcji i sukcesów w ratowaniu storczyków.

Dusia, to może poproś T, żeby tym razem z okazji Dnia Kobiet sfinansował Ci zakup Vandy z licytacji.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja mam takie szczęście, że mi i mojemu P podobają się takie same kwiatki, mamy podobny gust, a on powoli zaczyna chorować razem ze mną.

Nowy nabytek- Cambria, przekwitnięta z przeceny, dotąd bałam się storczyków innych niż Phal., ale marzyło mi się tez coś innego :) Zobaczymy czy sobie z nią poradzę, ale skoro ma podobne wymagania do Phal. to nie powinno być tak źle...

Na razie stoi z innym Phal. w za dużej donicy (przeznaczonej do jukki) nad podstawkiem z wodą...
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to świetnie, że zdecydowałaś się na innego storczyka, niż Phalaenopsis, a czy choć widziałaś jakie miała kwiaty?
Cambriowate są troche trudniejsze niż Phalaenopsis, bo lubią bardziej wilgotno w powietrzu- zresztą widać, to po jej liściach- są już trochę pomarszczone. Ale ogólnie dają się doprowadzić do kwitnienia, wiec życzę powodzenia w ich uprawie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, to może poproś T, żeby tym razem z okazji Dnia Kobiet sfinansował Ci zakup Vandy z licytacji.
zapytam się go. on ogólnie nie lubi zamawiać z internetu, bo są za duże koszty przesyłki, ale na wystawie Vandy są jeszcze droższe (zwykle od 90 wzwyż). zamierzam go też poprosić, by zabrał mnie do jakiegoś sklepu, w którym mogą być Phalaenopsisy. marzy mi się biały z mazami. jest taki śliczny...
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko- już go kupiłam z pomarszczonym listkiem, kosztował 5 zł, więc nawet gdyby co, to nie będzie wielka strata. Oczywiście zrobię co się da, by zakwitł, bo nie miałam możliwości widzieć jego kwiatów.

Mam kilka przekwitniętych Phal. z przeceny, u trzech są maleńkie pędziki, na rozkwitnięcie których jeszcze trochę poczekam, za to już dzis próbuje zgadywać jak zakwitną. To dopiero będzie niespodzianka!
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak u Ciebie cambria będzie miała dość wilgoci, to na pewno zakwitnie.

No i gratulują nowych pędzików na reanimowanych storczykach. Też jestem ciekawa, jakie będą kwiaty?
Ja nie mam takich niewiadomych, wszystkie kupowałam z kwiatami. Chyba kiedyś kupię jakiegoś w ciemno. :D
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Storczyki cudne , gratuluję sukcesów w uprawie :shock: :D . Masz kilka , które bym bardzo chciał :roll: :wink: :lol: np. te z kropkami na liściach . To słoneczko to Arthur Gold , mam 3 :lol: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Piękne, różnokolorowe, zadbane storczyki
Gratuluję obfitych kwitnień. :lol:
Ten żółty z białym środkiem aż razi po oczach. Prawdziwe cudo. :D
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam! :)

Grażynko- te przekwitnięte z przeceny, u których są pędziki, wcale nie były reanimowane. Kupiłam je z ładnymi korzonkami, nie przesadzałam. Może dlatego tak szybko się u mnie zaaklimatyzowały.

Arturze- za nazwę żółtego dziękuję i zapamiętam. Niestety nie mam czasu szukać nazw botanicznych odpowiedników moich hybryd. A ten plamisty jest z przeceny, kupiłam go za piątaka, z jednym, ostatnim kwiatkiem. Dzięki temu wiem jak kwitł. Poza tym warto było czekać na nowe listko, choćby dla tych czerwonych plamek.

Obrazek

Teresko- Dziękuję. Niestety żółty, po przewianiu w grudniu, zgubił kwiaty. Liczę, że przedłuży pęd, ale na razie wypuścił tylko jedno listko. Może wiosną zakwitnie?
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Uwielbiam takie lisciorki :D jest sliczny :wink:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni- ja wręcz nie mogę się na nie napatrzeć :)

No, i wiadomość z ostatniej (prawie) chwili: Pasiasty Żółty zakwitł! Długo czekałam na to, bo całą zimę zrzucał pąki! Wreszcie jest kwiatek!

Fotka zrobiona przez mojego P.podczas mojej nieobecności:
Obrazek

A to foto już to już moja robota:
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Sliczniutki :) Dobrze, ze w koncu zdecydowak sie zakwitnac :wink:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”