Galeria Tofika :)

ODPOWIEDZ
Toffy
100p
100p
Od: 14 paź 2008, o 17:21

Post »

Artur dzięki za wiadomość :)
ana-ana dziękuję :lol:

A ja chciałam Wam pokazać dwa moje nowe nabytki :)
Ale najpierw Wam opowiem jak to się stało :)
Pewnie jak w każdym domu i małżeństwie obowiązki są podzielone. W naszej rodzinie to mąż zawsze robi kolacje dzieciom. A że w czwartek miał lenia to poprosił mnie żebym to ja wyjątkowo zrobiła, niestety byłam wyjątkowo uparta, po pięciu minutach proszenia przyjął inna taktykę :) Wystarczyło jedno zdanie i już byłam w kuchni. :wink: Pewnie już się domyślacie, ale napiszę "Jak zrobisz dzieciom kolację kupię ci storczyka" ;:87
I tak przez śmieszny przypadek stałam się posiadaczką bliźniaczych cymbidium:)
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffy
100p
100p

Post »

I z tej radości wcisnęłam wyślij a miałam coś jeszcze dopisać i wkleić fotki :?

Obydwa są w takim samym podłoży, ale jeden jakoś mi się nie widzi. Proszę napiszcie co sądzicie. I w jakim podłożu najlepiej rosną cymbidium. Ja oczywiście zaraz będę wyszukiwać informacje, ale nie ma to jak porady innych :)
To jest ten w miarę ok.
Obrazek

No i to dziwne podłoże :shock:
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Są identyczne! A jakie piękne! Tak sobie patrzę i patrzę i napatrzeć się nie mogę! SĄ CUDOWNE!

Nie znam się na uprawie Cymbidium, ale jeżeli chodzi o podłoże a właściwie to co na nim rośnie (te malutkie jakby gwiazdeczki,w fazie wzrostu są intensywnie zielone)to może być wątrobowiec.
Bardzo często rozrasta on się w szklarniach.
Nie potrafię powiedzieć czy żyje on w zgodzie z cymbidium!
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Ale masz śliczne Cymbidium, a ja myślę, że w taki sposób to szybko można się dorobić sporej kolekcji :D

Jeśli chodzi o podłoże to moje rośnie w bardziej drobnym niż Phalaenopsis i ma wiecej włókien kokosowych, mchu torfowca- takie miał już w chwili zakupu.
Ktoś już gdzieś na forum pisał, że takie duże ilości wątrobowców mogą świadczyć o tym iż roślina długo przebywała w szklarni. Moim zdaniem, dobrze byłoby go przesadzić do nowego podłoża , w książce B.Goede-Storczyki- podają, że to mieszanka korowo- torfowa i wełna mineralna.
Aha, doczytałam, że Cymbidia powinny być przesadzane rzadko i dobrze znoszą zbyt małe doniczki, jak dendrobium.
Jeśli przesadzać to w momencie kiedy nowe przyrosty mają ok. 5cm i wytwarzają nowe korzenie.

W Twojej sytuacji chyba roślina nie powinna pozostawać zbyt długo w tym podłożu, bo na fotce widać, sporo glonów w głębi doniczki. Jeśli masz wątpliwości ,co do okresu przesadzania, to może najpierw spróbuj zebrać tę wierzchnią warstwę z glonami i wątrobowcami i uzupełnij nowym podłożem.

Ja bym jednak poszła na całość i wymieniła podłoże na nowe. Widziałam jak kiedyś w angielskiej telewizji przesadzano duże Cymbidium, zbyt się z nim nie pieszczono, usunięto dokładnie stare podłoże, potem odcięto ostrym nożem 1/3 bryły korzeniowej, a potem wsadzono do doniczki z nowym podłożem.
Toffy
100p
100p

Post »

Beatko i śnieżko dziękuję:) za odpowiedzi i miłe słowa :)

Jeszcze nic nie postanowiłam co do nich stoją na razie w pokoju na stole i myślę :?
Zebranie wierzchniej warstwy ok, ale raczej nie dołożę bo jest grubo ponad doniczkę. Pozostaje przesadzenie całkowite.
Ale teraz??? Jak kwitnie, nie zaszkodzę im?
Jednak nie wygląda to estetycznie i psuje mi cały wygląd moich bliźniaczek :(
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Toffy, chyba jednak musisz przesadzić, bo ta doniczka jest po prostu zbyt płytka. Może zbierz wierzchnią warstwę, wsadź storczyka do trochę głębszej i szerszej doniczki, ale niezbyt dużej, nie ruszając bryły korzeniowej obsyp nowym podłożem i poczekaj gdy przekwitnie. Przy okazji zobaczysz jak wyglądają korzenie i podłoze w doniczce, i wtedy zadecydujesz czy warto go potem jeszcze raz przesadzać.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne Cymbidia! a co do podłoża, moje też nie miały kory, tylko takie drobne podłoże podobne do ziemi, tylko, że brązowe...
Toffy
100p
100p

Post »

Eh zrobione :)
Miałam obawy, ale jakoś poszło. Najpierw zebrałam wierzchnia warstwę, potem zabrałam się za rozcinanie doniczki. I jakież było moje zdziwienie kiedy ujrzałam same korzenie bez żadnego podłoża :shock:
Obrazek

Nasypałam na dno doniczki keramzytu i troszkę kory, wstawiłam całość i lekko przysypałam korą.
I wygląda to tak:
Obrazek
Po zebraniu tej wierzchniej warstwy znalazłam takie maleństwo :)
Obrazek

A jak już przesadziłam jednego to było mi mało i poszedł w ruch drugi :)
Obrazek

Tak siostry wyglądają razem:
Obrazek
Toffy
100p
100p

Post »

Ale ale to jeszcze nie koniec:)
Żeby nie było im smutno dodałam im brata, który już mieszka kilka dni u mnie :) I też go przesadziłam.
No i stoją sobie razem w trójkę, tylko są tak duże, że na razie stoją na stoliku a ja się zastanawiam gdzie je ustawić.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

NO ja chyba umre przez ciebie :!: takie piekne blizniaki i jeszcze do tego brata dostaly :lol: czy mozesz tego "storczykowego bociana" skierowac na kurs do kanady :?: Wcale bym sie nie obrazila gdyby mi takie "duze malenstwa" podrzucil :lol:
Toffy
100p
100p

Post »

marta jak znowu do mnie zawita jakiś bocian to szepnę mu słówko o Tobie :)
Ale jak na razie proszę Cie nie umieraj mi tutaj!!! :wink:
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

Toffy pisze:Ale ale to jeszcze nie koniec:)
Żeby nie było im smutno dodałam im brata, który już mieszka kilka dni u mnie :) I też go przesadziłam.
No i stoją sobie razem w trójkę, tylko są tak duże, że na razie stoją na stoliku a ja się zastanawiam gdzie je ustawić.
Obrazek Obrazek
;:80 ;:80 Trzy cuda natury!!! ;:80 ;:80
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Ale cuda......no normalnie ślina to mi kapała na podłogę jak je zobaczyłam. Oby ci długo, pięknie i często kwitły :)
Toffy
100p
100p

Post »

Ojej ojej dziękuję, ależ mi miło :oops:
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10