Mieczyki ( Gladiola )
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mieczyki wykopuje się w połowie września i przechowuje przez zimę w chłodnym i suchym pomieszczeniu tak żeby nie zmarzły. Ja planuję swoje przed wysadzeniem w maju namoczyć w środku Nomolt (insektobójczy, można w nim zaprawiać nasiona, cebule, bulwy itp.). Zastanawiam się też nad tym, czy po wykopaniu mieczyków i ich podsuszeniu nie namoczyć ich w tym środku jeszcze przed zimą, żeby robale nie zżarły mi całych bulw. Ale czekam na poradę ekspertów w tej sprawie...
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
Ja mam takie małe pytanko w sprawie mieczyków. Co zrobic z przekwitniętym kłosem? I kiedy wykopywac cebule mieczyków?
Proszę Was o odpowiedziiii.
Pozdrawiam
Proszę Was o odpowiedziiii.
Pozdrawiam

U Kubusia na wsi-Mój ogródek

Priam,
UWAGA

A co to niejest 'Wine and Roses' - fakt; ja mialem W&R 25 lat temu. Colorystyczne - odmiana interesna, ale typ kwiata - dziki, "gandavensis", dla tego mozliwe, ze to odmiana juz nie nowa.
A teraz - drugi krotki fotoreportaz z II wystawy mieczykow na Litwie (Panevežys).

To czesc ekspozicji do tego, kiedy byla oficialno odwarta wystawa.
A to - co bylo potem...

I niektore odmiany mieczykow z wystawy:

- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Re: Mieczyki
Czy ktoś mógły mi powiedzieć jak wyglądaja siewki mieczyków. Najchętniej jakiś fotosik byłby wskazany 

Jak płaski szczypior.Teraz nie da się zrobić zdjęcia,bo już nie mają liści.
- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
tak Tadeuszu ale cebulki przybyszowe już oddzieliłam i sobie zimuja tylko ktoś pisał na forum że te zgubione w gruncie przybyszówki na wiosnę wyrastają same i nie chciałabym ich przeoczyć jeśli wyjdą.Chyba że same nie wychodzą z takich maluszków.Pozdrawiam