Działka z dębami...czy coś urośnie? - agape cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No hej :D .Ja niestety jeszcze nie u siebie.Wczoraj padało a dziś słonko.Za to byłam na jagodach :D .Normalnie masa.
Dziewczyny a jakie pyszne jagodzianki mi wyszły,normalnie jak dziś zrobię to was zaproszę :D .Na ogrodzie męża znalazłam wczoraj masę malin ale tak zarośniętych że pół dnia wyrywałam pokrzywy i chwasty :roll: .
Orania no w szoku jestem :shock: .Ja cała podrapana,nogi-norma,czasem plecy od krzaków,ale nie spodziewałam się że taki suchy badyl tak się może wbić.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

No, jeżeli jagodzianki, to proszę o przepis! :lol:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dla was :D
Obrazek
Nie wiem czy można wstawić linka,ale wstawiam z przepisem:D
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis24046.html
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O rany jak przepięknie pachnie.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To jest to co tygryski lubią...Właśnie tego mi trzeba było! Narobiłam się dzisiaj jak nie wiem. Niezły kipisz zrobiłam na działce. Do domu wróciłam dopiero ok. 21-szej, już ciemno się robiło. A jak Ty się czujesz Oranio po tym wypadku? Ja w tym roku nie licząc ukąszeń komarów nie miałam żadnych incydentów. Za to w zeszłym roku bez przerwy miałam pokłute ręce jeżynami i kolce powbijane. Czasem musiałam sama igłą grzebać by wyjąć. Ale fakt faktem,że człowiek powinien być przygotowany na wszystko i mała apteczka przydałaby się. A co z Agą? Jakoś nie odzywa się...
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Witajcie przy porannej kawie i jagodziankach Agnieszki! :lol: Niiiieeeesamowicie pysznie wyglądają te bułeczki.Agnieszka, jesteś mistrzynią! Dziękujemy!A co do wczorajszego dnia to po zaszczepieniui wyjmowaniu kolejnych drzazg(są minimalne ale wredne) pobiegłam do ogrodu i oj! wylałam tam potu na tę ziemię!Tak jak Tuja - do wieczora. Przekopałam kolejne metry i wyznaczyłam scieżki i miejsce na nasadzenia- ten moment uwielbiam - projektowanie przestrzeni, to moja pasja.W tę czy w drugą stronę skręt ha, i zmienia się charakter otoczenia Oczywiście jestem w rozterce bo możliwości jest kilka a trudno zrealizować wszystkie na raz.I tu właśnie brakuje mi tych hektarów po horyzont, ha, ha.Więc dręczę sie, że muszę wybrać coś jednego.Ale w końcu zawsze w przyszłym roku można przekopać i ustalić wszystko od początku.Z tego co wiem Aga za kilka dni pojawi sie na swojej działce i zasypie nas opowieściami.Tuja,co konkretnego robiłaś wczoraj, czuję, że coś fajnego tj,coś wielkiego! Wczorajszy dzień był udany! :lol:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witajcie :D .Miło że jagodzianki smakują :D .
Ja za to wieczorem urabiałam małżonka-no mają się te wszystkie kamienie zmarnować :lol: ?Staneło na tym że kilka(naście :lol: ?) możemy zabrać.
Tyle że chłopakom muszę krokietów narobić z kapustą i grzybami :roll: a za tym już nie przepadam.
A dodam że mąż codziennie przynosi po wiadrze grzybów :roll:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Dzien dobry ! Agnieszko! Piękne te domowe drożdżówkii! Ale radują oczy! Zazdroszcze! Ale muszą wspaniale smakować z kawą! Dzięki za przepis!

A wiadro grzybów codziennie? bosko! Mnie się bardzo podoba Norwegia, a Tobie? Poznałam kiedyś nauczyciela z Norwegii i opowiadał o tym na czym u nich polega ekologia w szkole. Nie na wprowadzaniu przedmiotu "ekologia"- jakby to było u nas, ale np. na tym, że i dorośli i dzieci mają przerwę śniadaniową i jedzą własne śniadanie przyniesione z domu (tzn. nie pączki ze sklepiku, ani snickersy z automatu czy napoje słodzone), że chodzą na spacery (stąd nordic walking) bez względu na pogodę przez cały rok. (a u nas jak leje to dzieci zostają w domu). itd itp - nie ma osobnych przedmiotów ale się po prostu żyje bardziej naturalnie. Czy to prawda? Odczuwa się różnicę?

Oranio! Dobrze, że wszystko się skończyło pomyślnie!Kupię też wodę utlenioną i kilka plastrów na działkę, bo o tym nie pomyślałam....Dzięki za mądry pomysł!
Mam nadzieję, że z informatykiem się uda i wtedy spotkamy się w Twoim wątku! Widziałam fragmenty zdjęć u Oranii,aż mi gały wyszły- że warto fotografować wszystko, bo ogród się tak zmienia, a potem się nie pamięta co było dawniej! ma wiele małych ciekawostek z życia działki i opowiedz Oranio jak zorganizowałaś sobie początek swojego archiwum ogrodu w wordzie! Czytałam też, że np Nalewka spisuje wszystko w exellu. To jest bardzo super!I o tych zdjęciach do porównania roślin - co roku o tej samej porze, szczególnie warzywek. (ach te Twoje pomidorki! Pyyycha!)

Dzięki też za gruszki- stoją w zalewie octowej! I ciacho- tym razem z cukrem migdałowym jabłecznik! Dzięki za plony- rodzina sę opycha!

Jak sobie organizujecie podpisywanie roślin????

Izo! Jak pisałam - wróciła moja Rodzina i siostra, mam mniej czasu na komputer. Za dwa dni wyruszam do Torunia wraz z siostrą, może uda mi się dokończyć formalności z działką....póki co ostatnie dni w Gd. a jeszcze tyle spraw!!!

Pewnie we wrześniu będę miała nieco więcej chwil na forum!

serdeczności!
aga
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

agape to co piszesz to wszystko prawda.Ludzie żyją tu inaczej,wolniej,zgodnie z naturą.Domy są drewniane,daleko na pólnocy(byliśmy w zeszłym roku) pokryte trawą. Kamienie są wszędzie,nie tak jak u nas beton.Jest masa zieleni-choć jak się przyglądam to ogródki są zadbane,ale roślinność uboga.W zimie jak byłam to dzieciaki cały czas na zewnątrz,a 3 latki jeździły na nartach.Wyciągi są wszędzie w najmniejszym nawet parku.No chyba że to tylko taka okolica :lol: .Pięknie.No ale ja się tu nie widzę :roll: .
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

No to ja tam chcę mieszkać! Ale podobno tam jest ciemność przez długi czas roku?
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Z tego co mi wiadomo to mąż mówił że w czerwcu o 2 w nocy jest widno :lol:
A w zimę tak jak u nas.Tyle że dla odmiany tu jest śnieg :D .
Wielu moich znajomych przeprowadziło się właśnie do Norwegii,ja mam za dużo do stracenia.
Przecież dopiero działkę kupiłam,nie :lol: :?:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko trochę zazdroszczę Ci tych wypadów do Norwegii. Fajna sprawa. Wcale nie trzeba się wyprowadzać, wystarczy pojechać, pooglądać i ściągnąć najlepsze rzeczy do siebie.
Aga - ja już skoro świt buszuję na forum - musiałam wyprostować wczorajszą pomyłkę. Wstyd się przyznać, ale ja nie podchodzę do tematu działka tak metodycznie ( tj. opisy, archiwum itp). Nazwy większości roślin po prostu znam, do odmian nie przywiązuję wagi. Chociaż podziwiam wszystkich tych co mają w małym paluszku wszelkie nazwy łącznie z łacińskimi. Czasem sobie myślę, że dobrze byłoby wiedzieć dokładnie co się ma w ogrodzie...Może zimą uda mi się uzupełnić te braki wiedzy.
Co do wczorajszej mojej "orki" to dostałam kilka roślin i musiałam je posadzić - a tym samym przygotować im jakieś miejsce. A jak już wzięłam widły i łopatę w garść to pomyślałam, że przy okazji zrobię miejsce na nowe cebule. Dzisiaj też będę miała co robić.
Oranio - jestem pełna podziwu dla Twojej pasji tworzenia i ciężkiej pracy.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Co do oswojenia sobie nazw roślin to sprawa jest długoterminowa.Przy zakupie cebulek lub kłączy pozostawiłam orginalne opakowania.Dzisiaj spisałam nazwę każdej z roślin na małych karteczkach, wzięłam woreczki sniadaniowe i g€mki recepturki i sprobuję odswierzyć pamięć co gdzie pasadziłam i powkładam do do woreczkow. Finał zobacze wiosną - jak mi zamiast tulipanów wyrośnie szczypiorek!He, he! Oczywiście przechowywać będę je fachowo ale ze względu na to, że nie mam jeszcze przygotowanego miejsca i pojemników z robię to pożniej.Na przyszłość (autorstwo Agi)zalaminowane nazwy roślin można wsadzić z boku koszyczka , w którym sie sadzi cebulki.To jest dobre przy dużej ilości nowych nasadzeń.Po wczorajszej eskapadzie - zakwasy jak u olimpijczyków(!)dzisiaj jak staruszka- motyczka i cebulki. Ale generalnie dziewczyny myślę, że trzeba trenować pamięć i wyuczyć się lekcji z nazw ech, cięzko będzie - łatwiej kopać.Dzisiaj wykopuję to co sie wykopuje w sierpniu, lipcu i czerwcu (ach te zaległości).Cześć, do wieczora!i Miłego dznia! :lol: Achoj!
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ja w życiu nie zapamiętam tych nazw :roll: no może za 10 lat :D
Za to pokażę moje dzisiejsz zdobycze

Obrazek
To leżało pod rynną

Obrazek