Liliowce -Hemerocallis cz.I

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

raistand pisze:
goni@k pisze:Kolekcje śnieżki i raistanda są powalające :shock: :shock: :shock: .
Napiszcie tylko czy jakoś zasilacie swoje rośliny ,a jeśli tak to czym ?
Ja swoich jakoś specjalnie nie zasilam. Wiosną podsypuję nieco osmocote, bo niestety ale ziemia u mnie jest bardzo ale to bardzo kiepska. Właściwie liliowce to jedyne kwiaty jakie się udają (No jeszcze aksamitki sobie radzą.)
śnieżka pisze:U mnie z glebą jeszcze gorzej, jak durszlak, a w upały plaża, ale swoich zbytnio nie rozpieszczam, wiosną tylko wieloskładnikowy- jaki akurat jest pod ręką i to wszystko. Liliowce nie lubią przenawożenia, szczególnie azotowego, za to potas i fosfor chętnie, ale bez przesady.
Dla mnie to bardzo pocieszające jako,że dysponuję piaskiem kl V (tylko część rabat ma nawieziona lepszą ziemię ) :wink: :D
Fajnie ,że mimo słabej gleby można cieszyć się widokiem takich piękności bez większych zabiegów.
Część moich liliowców rośnie na tychże piaseczkach i na dodatek w wystawie południowej .
W sezonie dam znać jak sobie radzą :roll:
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

goni@k pisze: Napiszcie tylko czy jakoś zasilacie swoje rośliny ,a jeśli tak to czym ?
Moje liliowce nie są tak oszałamiające jak @śnieżki lub @raistanda, lecz są ładnie rozrośnięte i bardzo cieszy mnie ich obfite kwitnienie. Traktuję je granulowanym obornikiem ... na przełomie marca i kwietnia, i później w połowie maja, a potem tylko woda i słońce :)

Obrazek
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

takiego samego sobie kupiłam :) poczekam jak śnieg zginie i ide sadzić :D Obrazek
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

Mój tez podobnawy kolorystycznie do liliowca na pierwszym planie u Bobi , tylko kształt płatków jednak chyba inny. To jest u mnie liliowiec , który ma najmniejszą główkę (kwiat).
Obrazek
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

niektóre są tak do siebie podobne, że trudno je rozróżnić. przynajmniej dla mnie, bo znawcy i miłośnicy tych kwiatów na pewno nie mają z tym większych problemów :)
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

Moim pierwszym liliowcem , do dzisiaj ukochanym , był Hemerocallis fulva - Liliowiec rdzawy .
Ten jest rozpoznawalny i najbardziej znany.

Obrazek

Przez długi czas nawet nie wiedziałam , że to liliowiec :lol: Ot , roślinka , którą dostałam.
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja chyba też takiego mam. Chyba zgrzesze ale mam go dosyć !!! tak się rozrósł że już nie wiem co mam z nim robić. Jak go nabyłam był mały i nie pozorny a teraz...
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

Tak, on potrafi wyrosnąć. Widziałam go rosnacego nad wodą, prawie dziko jak tatarak.Był olbrzymi.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

asiula pisze:To ja chyba też takiego mam. Chyba zgrzesze ale mam go dosyć !!! tak się rozrósł że już nie wiem co mam z nim robić. Jak go nabyłam był mały i nie pozorny a teraz...
Przesadzanie/rozsadzanie solidnie rozrośniętego liliowca to spore wyzwanie.

;:26
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

@ asiula
On doskonale znosi obcinanie liści.Po przekwitnieciu obcinasz go do ziemi i masz miejsce , by inne rosliny pokazały jakie sa piekne. Ja tak robie. Te liście mu pózniej odrastaja i jest w porzadku wszystko.
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oj to fakt ;:108 tym bardziej że nie ma już gdzie przesdzać, a trzeba zrobić miejsce na nowe.......
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

masz racje też tak robie z liliowcami i irysami, ale te tak dają się we znaki że "nie ma przebacz" na wiosnę część do wykopania, chyba że znajdzie się na nie jakiś amator :)
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p

Post »

Tez te iryski muszę obcinać :D
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

śliczne!!!!!!!!
jestem tu nowa i zdjęcia będę dodawać w miare kwitnienia roślin :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie.
Ja też jestem miłośniczką liliowców o czym niektórzy z was już wiedzą. Część z nich zobaczycie tutaj.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=256
W tym roku też zrobiłam małe zakupy mam nadzieję, że spełni się moje marzenie i powstanie liliowcowa łączka. W tej chwili mam już 30 odmian. Jak na łączkę to myślę, że wystarczy :wink: :lol: Za dwa , trzy lata kiedy kępy się rozrosną moje marzenie zostanie spełnione a potem pozostanie mi tylko podziwiać i wąchać. ;:113
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”