Bardzo też nie lubię widzieć poniszczone grzyby. Te muchomory występują wspólnie z prawdziwkami.
Ja zauważyłam przynajmniej, że jak ich nie ma to i prawdziwków nie ma.
Na górze maślak sitarz, te 3 na drugim zdjęciu to maślak pstry, ten mały w kącie to mleczaj ale niejadalny, na pewno nie rydz.
Oba gatunki maślaka jadalne, chociaż pstry sinieje przy dotknięciu a sitarz różowieje po przyrządzeniu na gorąco.
Pozdrawiam Piotr Pseudoekologom i ekoterrorystom NIE!
pete i babuchna dziękuję ślicznie za pomoc w ustaleniu ich nazewnictwa
Najbardziej chodziło mi o tego maślaka pstrego (mleczaj wlazł mi w kadr ;) ) bo niektórzy miejscowi nazywają go modrzewiakiem , szukałem jakiejś ogólniejszej nazwy a na trasie w lesie Roztoczańskim spotkałem dużo tych maślaków ściętych przez kogoś a następnie wyrzuconych . Nawiasem mówiąc troszkę dziwny maślak z suchym kapeluszem ;)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za podpowiedzi ..
Galaretek jest u mnie często spotykany.Rośnie na gnijącym drewnie iglastym.I jeszcze jeden okaz spotkany latem-niejadalny ale śliczny: Amerykanin przyjechał do Europy w czasie II wojny razem z wojskiem i został.Nazywa się mądziak malinowy.
Witam, dziś zauważyłem, że na mojej sadzonce pojawiła się biała pleśń. Wygląda jak wata cukrowa. Co z tym zrobić? Jakiś oprysk? Jaki? Są domowe sposoby?
Nie, wiem jak wygląda mszyca
Zdjęcia nie zdążyłem zrobić bo to coś znikło. Sadzonki trzymam w domu, przykryte słoikiem. Na jeden dzień ściągnąłem słój i znikło, jedynie listki tam gdzie to było stały się czarne.
Zakupiłem oprysk przeciwgrzybiczny i zamierzam opryskać.