Dalej poszukuję imienia tej róży . Dzisiaj policzyłam ilość płatków kwiata 80-85 szt , wg. mnie pachnie owocami cytrusowymi / nie jest to zapach tz .ciężki / , jest orzeźwiający - jak trudno określić zapach
Dziękuję Gloriadei "Łowię" piękne róże na swoim osiedlu z zamiarem nabycia do własnego ogródka po rozszyfrowaniu nazw. Ta rośnie obok kościoła i obserwuję ją już od kilku lat. Jest bardzo zdrowa i niezawodna w kwitnieniu (w tym roku zakwitła wcześnie i obficie pomimo brzydkiej pogody).
[quote="ewkapaw"]Dalej poszukuję imienia tej róży . Dzisiaj policzyłam ilość płatków kwiata 80-85 szt , wg. mnie pachnie owocami cytrusowymi / nie jest to zapach tz .ciężki / , jest orzeźwiający - jak trudno określić zapach
Haniu serdecznie dziękuję za pomoc . Oglądając ostatnio róże , też bym się przychylała do Elfe tylko te liście jaśniejsze . Róża jest posadzona dopiero jesienią 2008r i może też chwilowo inaczej wygląda . Poczekam aż się trochę "zestarzeje" i wtedy będzie łatwiej poznać jej imię
U Siebie już mi doradzałaś w razie jakby mocno wyrosła - mocne cięcie i się do tego zastosuję Chopin na pewno nie jest bo mam u siebie i obok rośnie / jest piękna /
Proszę o pomoc w identyfikacji mojej różyczki.
Jest to moja ulubiona i bardzo mi na tym zależy.
Podobna do "William Shakespeare" lub do "Rose the Resth"
Zapach głęboki intensywny, po obcięciu przekwitłych kwiatów powtórnie zakwitła ale słabo, sięga około 1,5m, podatna na czarną plamistość:
Witajcie
Kupiłam dzisiaj różę pt. Caesarea. Ma kremowo-żółte, bardzo ładnie pachnące, półpełne kwiaty. Niestety, po drodze kwiatek się rozpadł i na razie nie ma czego sfotografować
Może za kilka dni... bo są pączki.
Czy ktoś wie coś o tej róży?
Witaj Elizabetko - mam taką różę pod nazwą Cambrige, rośnie u mnie od wiosny, jest to angielka, już kwitła dwoma kwiatami, ale niestety nie zrobiłam zdjęcia, i naprawdę więcej trudno mi opisać.
Dzisiaj znalazłam w garażu "wizytówkę" mojej Caesarei:
Castle Róża rabatowa Caesarea TM
gospodarstwo ogrodnicze Tuszyńscy http://www.tuszynscy.pl
Ma to być "nowoczesna róża rabatowa o zwartym pokroju. Podwójne lub półpodwójne kwiaty 8-10 cm rozsiane są na całęj powierzchni rośliny, wiele na jednej łodydze. Osiągają wysokość 60-100 cm. Kwiaty charakteryzuje "staromodny" wygląd antycznych róż. Róże te nie wymagają tyle miejsca, co typowe róże bukietowa, dlatego doskonale nadają się na tarasy. Wszystkie odmiany mają mniej lub bardziej intensywny zapach, a ich nazwy pochodzą od nazw różnych zamków. "
Oczywiście, weszłam na tę stronę, ale nie ma tam takiej. Może jakaś nowość?
to kolejna róza kupona w supermarkecie i oczywiście nie ta. która miała być (to akurat miał być Graham Thomas )
Macie może jakiś pomysł, co to za jedna. Niewiele mogę o niej napisać ... pięknie pachnie
pozdrawiam