Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu......i tu zaczyna się problem niedoświadczonego ogrodnika hydroponika.Ja po prostu przechylam bardzo mocno doniczkę prawie o 45st . (uważając aby nie wysypał sie kermazyt) jak nie wylewa sie woda podlewam.Można to jednak robić z małymi doniczkami.Sprawia to duży kłopot wiec mimo wszystko używam wskażników. Odechciałoby mi sie hydroponiki gdybym miała tak postępować z każdym kwiatkiem.Dlatego dla początkujących zalecam stosowanie doniczek z wkładami i wskażnikami. Niby proste jak drut ,trzeba jednak troszkę zainwestować w zestawy do hydro.

Pozdrawiam Teresa Obrazek
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alfa.........Twoja szczepka sundavilli ma już korzonek na 1mm!!!!!!!!!!!!!!!! jeszcze nie warto robić zdjęcia.

Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Ciiiii... bo usłyszy i gotów pęknąć z dumy :wink: Baaardzo się cieszę :D (tak cichutko)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
Toska
500p
500p
Od: 4 lip 2008, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam problem gnija mi szczepki epi , teraz postanowiłam dać je do karmezytu , a na spód dałam węgla do grila czy dobrze zrobiłam ?

Basia
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TOSKA........trudno powiedzie coś bez zdjęcia.......jeżeli puściła już dosyć spore korzonki , liście są zdrowe,można włożyć już do kermazytu.Nie dodawałabym węgla.Wcześniej usuń zgniłe części korzeni oczywiście i nie podawaj jeszcze nawozu.Zrób zdjęcie pooglądam.
Jeszcze jedno co to jest epi?

W następnym poście opisze przygodę z moja sundaville (ukorzeniona w zeszłym roku)

Pozdrawiam Teresa

Obrazek
Awatar użytkownika
Toska
500p
500p
Od: 4 lip 2008, o 09:20

Post »

Epi to inaczej epipremnum , w wodzie super ukorzenia mi sie epi aureum ale inne odmiany epi nie chcą , gnija .
Jeszcze nie mają korzonków a juz podgniwają .
Nie mam jak pokazac fotki bo wczoraj uciełam gnijące części i dzis wsadziłam roślinke bez korzonków do karmezytu i dodałam ten węgiel niby pomaga by nie gniło .

Basia
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak wiecie moja sundavilla ukorzeniona w zeszłym roku .....zakwitła z czego ogromnie sie ucieszyłam.Ponieważ lubię eksperymentować postanowiłam zasilić ja po raz pierwszy używając nawozu do hydroponiki.Stało sie to kilka tygodni temu. Jakież było moje zaskoczenie a zarazem wściekłość że uległam pokusie bo na kermazycie kilka dni temu pojawił sie biały nalot, nie dość że dopadł ja wciornastek to jeszcze to.....myślałam że sie zapłacze....... a wygląda to tak

Niewiele sie namyślając napisałam do sklepu który niedawno odwiedziłam i otrzymałam taką oto odpowiedz.

nalot na granulacie to wytrącający się z wody wapń (dokładnie takie samo zjawisko zachodzi w czajniku) podanie nawozu przyspiesza nieco ten proces. Jest to zupełnie nieszkodliwe zarówno dla rośliny jak i dla ludzi. Można się tego pozbyć przepłukując "zabrudzony" granulat pod bieżącą wodą np. w durszlaku.

Przestałam płakać zaraz wezmę sie do mycia kermazytu lub dam nowy......a co mi tam :D. Nie wiem tylko czy to nie bedzie miało wpływu na na kwitnącą już roślinę....skoro jest nieszkodliwe to może nie ruszać? Co sądzisz ot tym Przemo?

Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlaczego nie przeszło zdjęcie?.....już wstawiam
Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Teresko, gdy ja zajmowałam się hydroponiką te kilka lat temu też stosowałam odżywkę, ona pozostawiała taki osad jak pokazałaś na zdjęciu. Poza efektem czysto estetycznym nic więcej się nie działo, roślinki lepiej rosły podlewane tą odżywką.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Co do osadu to taki zbiera mi się na keramzycie który stosuję do nawilżania otoczenia storczykom.Co jakiś czas go myję i przelewam wrzątkiem.
W moim przypadku to żaden problem bo rośliny nawet nie dotykają kamyków, no ale w hydro to trzeba by wyjąć roślinę z kamyków ,wymyć keramzyt i potem ponownie ułożyć roślinkę i zasypać .(jeśli dobrze myślę) Kurcze nie wiem czy to będzie służyć kwiatom.
Ciekawa jestem co powie Przemo .
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wstrzymałbym się do przekwitnięcia rośliny i dopiero pod koniec okresu intensywnej wegetacji zmieniłbym wierzchnią warstwę keramzytu z tym nalotem. :D
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PRZEMO........właśnie taką decyzje podjęłam. Skoro nie szkodzi to nie ruszam.Muszę sie nacieszyć kwieciem bo nie wiadomo jak przezimuje do następnego roku.
Jol_ka.... na razie eksperymentuje nawóz do hydro w 3 kwiatkach sunaville ,kaktusie i młodym fikusie. Sama muszę zaobserwować jak się zachowają, co nie oznacza ze Ci nie wierzę :D . Lubie po prostu obserwować ucząc sie przy tym.

jol_ka
1000p
1000p

Post »

Teresko ja też chętnie skorzystam z wyników Twojej obserwacji, pamiętaj że moja przygoda z hydroponiką to dawne czasy...
proszę cyknij fotkę odżywki jaką stosujesz :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jol_ka fotki nie wstawię bo nawóz zużyłam. Jest to nawóz staly HM10 w postaci malenkich kuleczek.Zerknij na tą stronkę

http://www.sklep.hydroponika.pl/katalog/pozywka/

jol_ka
1000p
1000p

Post »

Teresko zerknęłam, dzięki za link :D
ten nawóz, którego ja używałam był w płynie, ten Twój widzę w 'kuleczkach' ;)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”