Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Witam,Dużo piszecie o zapylaczach,jestem zielona na razie w tych tematach ponieważ dopiero założyłam sad/jesienią 2008/Proszę napiszcie z czym to się je :x :shock:
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

aha ,w moim ogrodzie są wszystkie rodzaje owoców
Awatar użytkownika
rydnor
1000p
1000p
Od: 26 maja 2008, o 20:25

Czereśnia

Post »

Witam wszystkich hodowców czereśni i wiśni.Jako,że mam późną odmianę czereśni"Buttnera Czerwoną",muszę spodziewać się Nasionnicy.
Więc wzorem roku ubiegłego,po15-tym będę zakładał tabliczki lepowe,i zacznie się kontrola wylotu muszki.Sąsiadów zachęciłem do kupna
tabliczek,więc informacja o muszce będzie dokładniejsza.Myślę,że i w tym roku będziemy przygotowani na wysyp tej tygrysicy.
Wszystkich Pozdrawiam. Ryszard
Awatar użytkownika
Marcin84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2009, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ryszard jestem z Tobą też będę walczył z tym gadem:)
Awatar użytkownika
rydnor
1000p
1000p

Marcin84

Post »

Dobrze, że Masz już swój wątek, będzie lepsza komunikacja.Dzięki za wsparcie,każda informacja o muszce będzie istotna.
Serdecznie Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
ljlj100
100p
100p
Od: 1 paź 2008, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich lubiących czereśnie tak jak ja.
Podpowiedzcie mi jak sobie poradzić ze szpakami. Mam dwa ogromne drzewa i niewiele z nich pożytku. Czego szpaki nie zjedzą to rozdziobią, strącą z drzewa. Siatki chyba nie wchodzą w grę, bo to ogromne, rozłożyste drzewa. Jak ochronić owoce?

-----------------------------
Pozdrawiam. Bożena
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ljlj, jest na forum wątek o szpakach, więc poszukaj. Z wszystkich podanych tam rad i sposobów podoba mi się najbardziej budka dla szpaczej rodziny na czereśni. Szpacze małżeństwo zachowuje się wtedy dokładnie tak, jak pies ogrodnika.
Awatar użytkownika
Marcin84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2009, o 13:44

Post »

he he wolał bym mieć szpaki, niż trześniówke ja na szpaki włączam radio na drzewie i po problemie ale ostatnie lata nie stosuje tego bo trześniówka sobie wszystko zjada hehe
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Też zamierzam walczyć z nasionnicą. U mnie w sklepie mają żółte tablice lepowe. Czy to te mam kupić?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Tak, to zapewne o takie tablice chodzi :wink:
Ja czekam na komunikat, teraz dla odmiany moje czereśnie zaatakowała istna plaga mszycy! Nigdy jej nie miałem na czereśni a teraz aż przyrosty czarne się porobiły :x Myślałem że załatwię ją za jednym zamachem razem z nasionnicą ale z dnia na dzień mszycy coraz więcej i nie mogłem już czekać..

A co do ptactwa - ja wywieszam płyty cd na konarach i w zeszłym roku spełniały swoją rolę :)
Pozdrawiam, Maciek.
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Dziś kupiłam i wywiesiłam tablice lepowe. Nałapało się już jakieś "patałajstwo" ale tej muchy jeszcze nie zauważyłam. Dla mojego województwa nie ma komunikatu dotyczącego czereśni. Ale zauważyłam na czareśni coś dziwnego. W niektórych owocach są sporej wielkości dziury, średnica około 1 milimetr, aż do pestki prawie. Zupełnie jakby jakiś robal ją wywiercił. Co to może być? Czy to znaczy że znów w tym roku sobie nie zjem czereśni bo coś innego już się nimi poczęstowało?
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Kontakt:

Post »

Mila, mam dokładnie taki sam problem !

Miałem dziś pryskać Karate, ale niestety pada deszcz...

Co to może być?
paula1407
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2009, o 19:11

Czereśnia

Post »

witam
Moja czereśnia intensywnie kwitła. Wydawało sie ze będzie dużo owoców, ale po około dwóch tygodniach większość owoców przestała rosnąć, teraz zaczynaja opadać. Zostało tylko kilkach owoców które normalnie rosną. Czy ktoś wie co się dzieje? Jak temu zapobiec?
Proszę o pomoc... Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rydnor
1000p
1000p

Czereśnia

Post »

Dzisiaj założyłem tabliczki lepowe i zacznie się polowanie na Nasionnicę.
Bożena pyta co ze szpakami,każdy radzi sobie jak może.Ja akurat mam budkę dla szpaków na jabłoni, obok czereśni i jak dotychczas nie narzekam,co nie znaczy,że szpaki omijają moje drzewa,ale wszystko w granicach przyzwoitości.
Maciej pisze o pladze mszyc.W zeszłym roku też tak miałem,jakoś udało mi się połączyć z opryskiem na muszkę.Teraz widzę,że mszyca zaatakowała czarną porzeczkę,nic nie robiłem bo padało.
Magda pilnuj tabliczek i śledź komunikaty.Dziury w czereśni,to na pewno nie Nasionnica,nie spotkałem się z takim objawem,w zależności od skali zjawiska, zrobić oprysk lub jeśli można poczekać, do oprysku na muszkę.
W moim województwie,termin aktywny - Nasionnicy - jest w powiecie Inowrocław.
Wszystkich Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

... przemarznięte owoce?
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla