Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1
Czereśnia
Witam wszystkich hodowców czereśni i wiśni.Jako,że mam późną odmianę czereśni"Buttnera Czerwoną",muszę spodziewać się Nasionnicy.
Więc wzorem roku ubiegłego,po15-tym będę zakładał tabliczki lepowe,i zacznie się kontrola wylotu muszki.Sąsiadów zachęciłem do kupna
tabliczek,więc informacja o muszce będzie dokładniejsza.Myślę,że i w tym roku będziemy przygotowani na wysyp tej tygrysicy.
Wszystkich Pozdrawiam. Ryszard
Więc wzorem roku ubiegłego,po15-tym będę zakładał tabliczki lepowe,i zacznie się kontrola wylotu muszki.Sąsiadów zachęciłem do kupna
tabliczek,więc informacja o muszce będzie dokładniejsza.Myślę,że i w tym roku będziemy przygotowani na wysyp tej tygrysicy.
Wszystkich Pozdrawiam. Ryszard
Marcin84
Dobrze, że Masz już swój wątek, będzie lepsza komunikacja.Dzięki za wsparcie,każda informacja o muszce będzie istotna.
Serdecznie Pozdrawiam Ryszard
Serdecznie Pozdrawiam Ryszard
- ljlj100
- 100p
- Od: 1 paź 2008, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich lubiących czereśnie tak jak ja.
Podpowiedzcie mi jak sobie poradzić ze szpakami. Mam dwa ogromne drzewa i niewiele z nich pożytku. Czego szpaki nie zjedzą to rozdziobią, strącą z drzewa. Siatki chyba nie wchodzą w grę, bo to ogromne, rozłożyste drzewa. Jak ochronić owoce?
-----------------------------
Pozdrawiam. Bożena
Podpowiedzcie mi jak sobie poradzić ze szpakami. Mam dwa ogromne drzewa i niewiele z nich pożytku. Czego szpaki nie zjedzą to rozdziobią, strącą z drzewa. Siatki chyba nie wchodzą w grę, bo to ogromne, rozłożyste drzewa. Jak ochronić owoce?
-----------------------------
Pozdrawiam. Bożena
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, to zapewne o takie tablice chodzi
Ja czekam na komunikat, teraz dla odmiany moje czereśnie zaatakowała istna plaga mszycy! Nigdy jej nie miałem na czereśni a teraz aż przyrosty czarne się porobiły :x Myślałem że załatwię ją za jednym zamachem razem z nasionnicą ale z dnia na dzień mszycy coraz więcej i nie mogłem już czekać..
A co do ptactwa - ja wywieszam płyty cd na konarach i w zeszłym roku spełniały swoją rolę

Ja czekam na komunikat, teraz dla odmiany moje czereśnie zaatakowała istna plaga mszycy! Nigdy jej nie miałem na czereśni a teraz aż przyrosty czarne się porobiły :x Myślałem że załatwię ją za jednym zamachem razem z nasionnicą ale z dnia na dzień mszycy coraz więcej i nie mogłem już czekać..
A co do ptactwa - ja wywieszam płyty cd na konarach i w zeszłym roku spełniały swoją rolę

Pozdrawiam, Maciek.
Dziś kupiłam i wywiesiłam tablice lepowe. Nałapało się już jakieś "patałajstwo" ale tej muchy jeszcze nie zauważyłam. Dla mojego województwa nie ma komunikatu dotyczącego czereśni. Ale zauważyłam na czareśni coś dziwnego. W niektórych owocach są sporej wielkości dziury, średnica około 1 milimetr, aż do pestki prawie. Zupełnie jakby jakiś robal ją wywiercił. Co to może być? Czy to znaczy że znów w tym roku sobie nie zjem czereśni bo coś innego już się nimi poczęstowało?
Czereśnia
Dzisiaj założyłem tabliczki lepowe i zacznie się polowanie na Nasionnicę.
Bożena pyta co ze szpakami,każdy radzi sobie jak może.Ja akurat mam budkę dla szpaków na jabłoni, obok czereśni i jak dotychczas nie narzekam,co nie znaczy,że szpaki omijają moje drzewa,ale wszystko w granicach przyzwoitości.
Maciej pisze o pladze mszyc.W zeszłym roku też tak miałem,jakoś udało mi się połączyć z opryskiem na muszkę.Teraz widzę,że mszyca zaatakowała czarną porzeczkę,nic nie robiłem bo padało.
Magda pilnuj tabliczek i śledź komunikaty.Dziury w czereśni,to na pewno nie Nasionnica,nie spotkałem się z takim objawem,w zależności od skali zjawiska, zrobić oprysk lub jeśli można poczekać, do oprysku na muszkę.
W moim województwie,termin aktywny - Nasionnicy - jest w powiecie Inowrocław.
Wszystkich Pozdrawiam Ryszard
Bożena pyta co ze szpakami,każdy radzi sobie jak może.Ja akurat mam budkę dla szpaków na jabłoni, obok czereśni i jak dotychczas nie narzekam,co nie znaczy,że szpaki omijają moje drzewa,ale wszystko w granicach przyzwoitości.
Maciej pisze o pladze mszyc.W zeszłym roku też tak miałem,jakoś udało mi się połączyć z opryskiem na muszkę.Teraz widzę,że mszyca zaatakowała czarną porzeczkę,nic nie robiłem bo padało.
Magda pilnuj tabliczek i śledź komunikaty.Dziury w czereśni,to na pewno nie Nasionnica,nie spotkałem się z takim objawem,w zależności od skali zjawiska, zrobić oprysk lub jeśli można poczekać, do oprysku na muszkę.
W moim województwie,termin aktywny - Nasionnicy - jest w powiecie Inowrocław.
Wszystkich Pozdrawiam Ryszard