SEZON różany 2008

Zablokowany
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Julio moim zdaniem to "Kronenburg"- jeśli ma intensywny cudowny zapach i nie choruje , to raczej na 99% ona -bo wszystko inne wygląda klasycznie , tak jak u tej odmiany powinno [ moja zakwitnie za parę dni -wkleję dla porównania ] :wink:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozwolę sobie wejść w ten nieco sfeminizowany wątek. ;)

Przejrzałem różane wątki i mętlik mam potężny.

Czy jest gdzieś jakaś strona gdzie można obejrzeć zdjęcia różnych odmian wraz z podpisami?
Wiem mniej więcej jakich kwiatów szukam tylko teraz muszę je znaleźć. :)

Jakie jeszcze szkółki prowadzące sprzedaż przez internet możecie polecić?
Czy w ogóle jest sens zaglądać na A w poszukiwaniu róż? Jak widzę w opisach słowa "unikat", "krzyk mody" to mnie od razu odrzuca.
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Oto moja różana ściana w ogrodzie
Obrazek
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
bratciszek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 cze 2007, o 19:54

Post »

Ja mam znowu problem z różą bezkolcową .Już drugi rok ma pełno paków ale nie rozkwitają sie .Nie widzę na nich robactwa a wyglądają jak by je coś zjadało.Mój sąsiad ma ten sam problem i z tą samą różą.Wszystkie inne róże kwitną bez problemów tylko ta jedna bezkolcowa i kolor fioletowy.Jak mogę jej pomóc ?Pozdrawiam
Awatar użytkownika
barakuda
100p
100p
Od: 16 lut 2007, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bratciszek pisze:Ja mam znowu problem z różą bezkolcową .Już drugi rok ma pełno paków ale nie rozkwitają się .Nie widzę na nich robactwa a wyglądają jak by je coś zjadało.Mój sąsiad ma ten sam problem i z tą samą różą.Wszystkie inne róże kwitną bez problemów tylko ta jedna bezkolcowa i kolor fioletowy.Jak mogę jej pomóc ?Pozdrawiam
Dosyć często przynajmniej w moich różach wgryzają się larwy jakiegoś owada od góry mam na myśli pąk .I tak sobie drążą do dołu wewnątrz łodygi, roślina początkowo wygląda normalnie po jakimś czasie przysycha i i łamie się .Jak to rozpoznać ? Przy powstającym pąku można dostrzec odchody robaka .Delikatnie dotykam łodygi. Łodyga zaatakowane przez pasożyta jest zdecydowanie miękka i tą właśnie część obrywam dla pewności sprawdzam czy w urwanej części jest larwa.Jeżeli nie obrywam jeszcze kawałek i po kłopocie.
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Poszukajcie informacji na wątku różanym "teoretycznym" tam są opisane i te szkodniki i metody ich zwalczania.
Edyta
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Dopiero wczoraj znowu tu zajrzałam...Hanko- ta moja różyczka podpisana jako okrywowa została kupiona na rynku- pani mi powiedziała, że utworzy kobierzec. U mnie rosnie w donicy , na razie- jak się dobrze ukorzeni / wsadziłam 3 szdzonki młodziutkie-/ to wczesna jesienią pójdzie do gruntu. I widzę, że rzeczywiście idzie wszerz...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Oglądając wasze róże postanowiłam pochwalić się swoimi, chociaż dużo pośród nich nieznanych. Niektóre kupiłam z nazwą, która okazuje się być nieprawdziwa. Ale może rozpoznacie niektóre z nich. Oto one.

Obrazek Obrazek- pnąca, silnie pachnąca Gold Fasade

Obrazek Obrazek- pnąca, angielka, słabo pachnie , niestety NN

Obrazek Obrazek-biała, parkowa, przyjemnie pachnie kwitnie aż do mrozów, bezkolcowa

Obrazek Obrazek- parkowa , średnie kwiaty jak gożdziki, bez zapachu, stara odmiana Pink Grootendorst

Obrazek Obrazek - parkowa,słabo pachnie Handel

Obrazek Obrazek - parkowa, pachnie, miała być herbaciana, niestety NN

Obrazek Obrazek - pnąca, miała być Lavender Lessie, ale chyba nie jest, nie pachnie ale kwitnie cały rok

Obrazek Obrazek - bardzo stara, NN, niezwykle mocny zapach, wielkokwiatowa

Obrazek Obrazek - chyba rabatowa, słabo pachnie, ma charakterystycznie pofałdowane brzegi płatków, NN

Obrazek Obrazek - stara odmiana typu poliant, cudnie się przebarwia w czasie kwitnienia, NN

Obrazek Obrazek - wielokwiatowa, pachnąca, stara odmiana, kiedy obsypie się kwiatami to nawet liści nie widać ale kwitnie tylko raz

Obrazek Obrazek - pnąca, silnie pachnąca o cudownym odcieniu czerwieni, kwitnie jeden raz, niestety NN

Obrazek Obrazek - pnąca,prawdopodobnie Sympathia, słabo pachnie, ma jadalne owocniki, kwitnie cały rok

Jest jeszcze kilka nowych róż, ale te nie kwitną i parę starych, które będą kwitły póżniej. Jeśli znacie właściwe nazwy moich róż NN to bardzo proszę o podanie. ;:180
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Piękne te róże :lol:
Ta biała parkowa z bardzo dużym prawdopodobieństwem jest - "Schneewitchen "
Biała o drobnych kwiatach zebranych w kiście może być - Repens Alba - jeśli jest średniego wzrostu :wink:
Natomiast ta Lavender Lessie do złudzenia przypomina Handel [ masz ja w ogrodzie to porównaj następujące cechy : brązowe młode przyrosty , wydłużone pąki kwiatowe i kolce oraz liście ] intensywność wybarwienia brzegów u tej róży jest różna i waha się od czerwonego do różowego :wink:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Gosiu, zajrzyj proszę, do Grażynki i skoryguj mnie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 835#360835
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37

Post »

Cudne roże, normalnie oczu nie mozna oderwać od monitoru :shock: A oto moje różyczki
Obrazek, Obrazek, Obrazek Obrazek Obrazek, Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Bardzo dziękuję Gosiu za rozpoznanie. Ta biała to chyba będzie Schneewitchen. Wydaje mi się że już ją widziałam w trakcie moich poszukiwań i była bardzo podobna. Charakterystyczny jest dla niej brak kolców.
Co zaś tyczy się Lavender i Handel to wg mnie są to dwie rózne odmiany. Ta niby Lavender ma mocne, grube łodygi, podczas kiedy Handel ma dość wiotkie i jej kwiaty przewieszają się w dół. Ta pierwsza nie zwiesza kwiatów nawet po deszczu. Fakt, że są bardzo podobne. Poza tym Lavender jest z pewnością pnąca a Handel parkowa i nie robi takich długich pędów.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15

Post »

Nelu, Grażynko, WioLinKo
śliczne macie róże...cudowne :D
i jakie dorodne krzewy!