Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.7
Kanciasta jest objawami bardzo podobna do rzekomego, ale przy kanciastej w miejscu plam wypadają dziury i dziurki. I tylko na szybko tak możesz je odróżnić. Swoje ogórki pierwszy raz prysnęłam proplantem. To prawie to samo co Infinito ale ma w składzie tylko propamokarb a Infinito ma jeszcze drugi składnik fluopikolid. Po tygodniu siostra poprawiła orvego i póki co jest ok.
Pozdrawiam! Gienia.
- nyawka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2023, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć. A jak zbieracie nasiona z ogórków? W tym roku nie miałam innych dyniowatych, dlatego chciałabym spróbować. Czytałam że wystarczy po prostu wyciągnąć i wysuszyć nasiona z dojrzałego ogórka, ale moje nasiona uzyskane w ten sposób wyglądają bardziej płaskimi i "wiotkimi" niż te kupowane — mam wątpliwości że coś z nich wykiełkuje
Czytałam również o sposobie z moczeniem i lekkim fermentowaniem nasion, podobno jak w przypadku pomidorów — czy warto tak robić?
Dzięki z góry.

Czytałam również o sposobie z moczeniem i lekkim fermentowaniem nasion, podobno jak w przypadku pomidorów — czy warto tak robić?
Dzięki z góry.
Co kuleje — idzie. © Stanisław Jerzy Lec
- AleOla
- 50p
- Od: 31 lip 2024, o 16:29
Obejrzałam dziś dokładnie liście i są dziurki. Plamy robią się coraz bielsze i potem powstaje dziurka

Ola
-
Olu, szkoda zachodu, na bakterie nie ma leku. Pozostaje tylko działanie zapobiegawcze, środki miedziowe.
Resztki musisz spalić, no i przerwa w uprawie chyba ze trzy lata na tym zagonie. Tak po prawdzie to nie wiem czy to pomoże. jeśli obok będą ogórki w następnym roku, zwyczajnie to sobie na butach i narzędziach rozniesiesz wszędzie bakterie.
A i lata to dziadostwo z wiatrem, z kroplami deszczu.
Resztki musisz spalić, no i przerwa w uprawie chyba ze trzy lata na tym zagonie. Tak po prawdzie to nie wiem czy to pomoże. jeśli obok będą ogórki w następnym roku, zwyczajnie to sobie na butach i narzędziach rozniesiesz wszędzie bakterie.
A i lata to dziadostwo z wiatrem, z kroplami deszczu.
Pozdrawiam! Gienia.
- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
U mnie trzeci wysiew jeszcze żyje ale już plamy są, tak więc nie podjem....
Z pierwszego majowego siewu zrobiłam 20 słoików kiszonych, 2 wysiew zżółkł jeszcze w pojemnikach.

Z pierwszego majowego siewu zrobiłam 20 słoików kiszonych, 2 wysiew zżółkł jeszcze w pojemnikach.

Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
- AleOla
- 50p
Sonka, a jak się ma zadaszenie do chorób ogórków? Jest jakaś różnica, czy to nie ma to znaczenia?
Ola
-
Olu, na pewno ma znaczenie. Dodam jeszcze , że ogórki lubią półcień. My montujemy takie coś, sama nie wiem jak to by nazwać półtunel czy tylko zadaszenie .

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 50p
- Od: 19 lis 2023, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W gruncie jak sadzilam ogórki bardzo szybko atakowała je zaraza ziemniaczana lub inne choroby. Od 3 lat sadzę tylko w szklarni. Wysiewam w 3 rzutach. Pierwsze wysiewam w kwietniu, drugie w maju, trzecie na zbiór jesienny koniec czerwca początek lipca. Nie wysiewam wprost do gruntu lecz do doniczek. W tym roku gdy musiałam wysadzić sadzonki ogórka z doniczek, w szklarni owocowala jeszcze bardzo dobrze Monisia. Wysadziłam więc Oktopusa do gruntu gdzie rósł wcześniej czosnek, zrobiliśmy prowizoryczne zadaszenie z siatki ogrodowej i foli. Nie potrafię Ci wytłumaczyć jak się ma zadaszenie do chorób ogórków ale ja na swoich ogórkach nie robię oprysków chemią bo nie mam takiej potrzeby, jedyny oprysk jaki dostają to OW. Ogórki prowadzę po siatce w pionie lub poziomie. Zanim choroba się rozwinie to u mnie zaczynają owocowac ogórki nowo posiane a stare likwiduję.
W gruncie nie umiałam sobie poradzić z chorobami i zostawałam bez ogórków. Ten sposób który teraz stosuje jest dla mnie dobry i bardzo jestem zadowolona ze zbiorów. Pozdrawiam cieplutko.
W gruncie nie umiałam sobie poradzić z chorobami i zostawałam bez ogórków. Ten sposób który teraz stosuje jest dla mnie dobry i bardzo jestem zadowolona ze zbiorów. Pozdrawiam cieplutko.
-
Zapewne masz na myśli mączniaka rzekomego, zaraza ziemniaczana nie atakuje ogórków.
Pozdrawiam! Gienia.
- AleOla
- 50p
Dzięki dziewczyny za cenne uwagi, tak myślałam, ale ponieważ dopiero zaczynam wolałam się upewnić

To też zauważyłam u mnie. Mam kawałek z ogórkami osłonięty częściowo szklarnią. Tam liście są jakby zdrowsze, większe i ładniej nasycone. Miałam już nawet pytać na forum czy to przypadek czy nie.gienia1230 pisze: ↑1 wrz 2024, o 21:32 Olu, na pewno ma znaczenie. Dodam jeszcze , że ogórki lubią półcień.
Ola
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Piękne macie ogóreczki .
U mnie jesienne ogórki też owocują , ale nawet pod folią jakieś plamki mają .
W stu procentach zdrowe nie są . Nie pryskałam , może jednak warto by jak najdłużej je utrzymać .

W stu procentach zdrowe nie są . Nie pryskałam , może jednak warto by jak najdłużej je utrzymać .

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja zbieram Juliany do tej pory. Co rano mam 3 kg, z 16 roślin. Uprawa jest w pionie. Na płasko nie polecam, zaraz łapią choroby. Sobie narobiliśmy ogórków w słoiki na zimę. Teraz rozdajemy sąsiadom i znajomym, może i oni narobią na zimę?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris