Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, jaki śliczny irysek rozwinął płatki ;:215 Moje wystawiły co prawda noski, ale jeszcze zamknięte. Właściwie to dobrze, bo wczorajszy gwałtowny wiatr przywiał deszcz ze śniegiem :(
Przeczytałam, że Twoja limonkowa chryzantema przetrwala zimę w gruncie ;:215 , moja zostawiona na rabacie i okryta też przeżyła, ale chyba jej jeszcze nie odkryję całkiem, albo przygotuję, klosz z przeciętej butli po wodzie mineralnej jako osłonkę przed ewentualnymi przymrozkami.
Fajne ptaszki Cię odwiedzają ;:303 u mnie głównie sikorki i dzikie gołębie.

Miłego dnia ze słońcem, dużo zdrówka ;:168 ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wiem, że to dopiero luty, ale aura już wiosenna, tylko słońce nie może się przebić przez chmury. ;:222

Wandziu jestem odważna i tnę wcześnie hortensje bukietowe. Pewnie gdyby raz podmarzły, byłabym ostrożniejsza. ;:131 Nigdy się to nie zdarzyło, więc nie mam dylematu.
Z chryzantem się bardzo cieszę, będą jesienne kwiaty bez pracy. :tan
Przycięłam też ostnice i turzyce, szybko wyschły podczas dwu słonecznych dni. Miskanty muszą czekać na dobre wyschnięcie, ponieważ tniemy piłą do żywopłotu. Mokre dołem się strzępią i musiałabym docinać ręcznie.

Gosiu u mnie kora trochę chroni korzenie bylin, ale też nie czyszczę jeszcze rabat.
Czekam na ciepło, nie pracuję jak zimno. ;:185

Halszko kilka irysów Katherines Gold, które ocalały po zakładaniu trawnika, kwitnie.
Cieszy mnie, że Twoja limonkowa chryzantema też przetrwała. ;:215 Jak będzie większy mróz okryję donicami produkcyjnymi. Mam duże do pomidorów, łatwo je użyć.
Dzisiaj widziałam kilkanaście gili. Taka ciemnica, że o zdjęciu nie ma mowy. ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit ale fajne te gile.
Ja też u siebie widziałam je.ale zdjęć nie zdążyłam zrobić :roll:
Pozdrawiam cieplutko ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, czytam, że już spełniasz się ogrodowo ;:333 , do pozazdroszczenia.
Na mojej działce nieprędko będzie to możliwe. ;:185 Byłam wczoraj, tonęłam w błocie, a całość to obraz nędzy i rozpaczy. :oops: :shock: Muszę jeszcze dosyć długo poczekać, tym bardziej, że znowu o deszczu mi piszą. ;:223
Dzisiaj słoneczko nie próżnowało, może odrobinę obsuszyło.... ;:218

Śliczna kępa irysów! ;:138 ;:138
Pozdrawiam słonecznie. ;:196 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu tyle gatunków ptaków teraz widzę, że jakbym miała czas ich fotografować, to dwie strony w wątku bym zapełniła. ;:173

Lucynko szkoda, że nie możesz podziałać na działce, ;:174 ale do wiosny kalendarzowej prawie miesiąc. Wyżywasz się na parapetach, ładnie siewki rosną. ;:215
Dzień mam zapełniony koniecznymi zajęciami, ale dziś wygospodarowałam godzinę na pracę w ogrodzie. Wyczyściłam truskawki i przykryłam włókniną. Tradycyjnie mam nadzieję na wcześniejsze owoce dla wnuków.
Wypatrzyłam w wątku cebulowym, że można posadzić dymkę już teraz, więc 24 cebulki wylądowały w multiplecie. :roll: Jak się ukorzenią w garażu, wstawię do podwyższonej grządki pod włókninę.
Dziękuję za pochwałę irysów. ;:196 Dziś już żyłkowane i parę krokusów, zachęconych słońcem, pootwierało płatki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwię kępki ciemierników chyba powiększyły się o siewki, które wrosły blisko rośliny matecznej i strasznie się zagęściły. Naczytałam się, że nie bardzo lubią rozsadzanie, ale denerwuje mnie zagęszczenie nisko położonych kwiatów. Podzielcie się doświadczeniem z podziału takich kęp ciemierników. ;:180

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwsze poważne symptomy wiosny u Ciebie Soniu ;:196 jakże miłe ;:167 ;:63 ;:63 W moim polu jeszcze się bractwo ociąga :? ...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu wystarczyłoby dwa dni słońca, żeby więcej krokusów i irysów zakwitło. ;:65
U Ciebie więcej cienistych zakątków, moje po północnej stronie ledwo wyszły z ziemi.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Oj, Soniu! Jak u Ciebie wiosennie się zrobiło ;:138
Ten irysek jest śliczny ;:215
Moje doświadczenie z ciemiernikami (zwłaszcza z tymi białymi) nie potwierdza tezy, że nie lubią przesadzania. Trzy lata temu miałam taką sytuację że musiałam przerobić rabatkę wzdłuż domu, bo ulewa naniosła na nią świeżo wysianą trawę od sąsiadów. Pomimo że większość nasion wybrałam, to jednak po dwóch tygodniach na mojej rabatce pojawiła się gęsta murawa zarastajaca wszystko co miałam tam posadzone m.in. kępy ciemierników. Wyrywanie trawy nie dało wiele bo była wrośnięta między roślinami. W końcu po kilku miesiącach dłubaniny wykopałam wszystko, wybrałam każde źdźbło i posadziłam od nowa wszystko co tam rosło. Ciemierniki zniosły tę operację bez szwanku. Część przesadziłam w inne miejsca. Wszędzie się przyjęły i rosną bez problemu.
Pozdrawiam cieplutko :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu z ciemiernikami mam podobny problem, albo radość. Bo siewek wokół rośliny matecznej jest sporo, bałam się ich ruszać więc powrastały w siebie. W zeszłym roku część postanowiłam porozsadzać. Doczytałam, że muszą być posadzone na takiej samej wysokości nie wolno ich za głęboko wsadzić. Robiłam to wczesną wiosną, przeżyły, ale w tym roku kwitów nie mają, może i dobrze bo zmężnieją, pójdą w liście.
Myślę, że spokojnie możesz przesadzić, staraj się wykopać z ziemią.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, jaka u Ciebie już piękna wiosna ;:oj , nawet iryski już otworzyły pąki, a ciemiernik mnie zachwyca ilością kwiatów ;:138
Swojego pierwszego ciemiernika cięłam szpadelkiem bez namysłu i wszystko się udawało, a teraz, kiedy czytam, że nie lubią przesadzania i uszkodzeń korzeni, zaczęłam się bać. Widać czasem warto wiedzieć mniej ;:306 .
Z doświadczenia wiem, że młodziutkie siewki przesadzone potrzebują więcej czasu do kwitnienia, niż te, które rosną w wybranych przez siebie miejscach.
Słoneczka na sobotę, Soniu ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam nadzieję na przycięcie miskantów w południe, ale przenikliwe zimno nas odstraszyło. ;:222

Na klonie koło karmnika czaił się na małe ptaki chyba krogulec.

Obrazek

Halszko fioletowy irys to Pauline. Mam dwie kępki, ale obie drugi rok w doniczkach i marnie kwitną. Chyba wyjałowiły ziemię, więc po kwitnieniu muszę wykopać i posadzić jesienią w nowym podłożu.
Dziękuję za informację o przesadzaniu ciemiernika. ;:196 Podzielę po kwitnieniu, tylko gdzie posadzę. ;:224 Będę mieć dwanaście białych.

Obrazek

Dorotko dziękuję. ;:196 Ciemierniki muszę rozdzielić, więc przeniesienie z ziemią chyba się nie uda. Zaryzykuję, mam ich dużo, płakać nie będę jak część nie przeżyje. :)

Obrazek

Martuś wiosnę zwiastuje kilka kwiatów, ale zimne noce i mocny wiatr nie pozwalają na otwieranie pąków.
Dziękuję. ;:196 Mam nadzieję, że mojego ciemiernika podzielę bez szpadla, :wink: to raczej rosnące blisko pojedyncze rośliny.

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, cudne te iryski ;:167 , też mam je posadzone w doniczce i na razie ich nie widzę ;:185 .Mam nadzieję, że są, tylko ja nie pamiętam w której doniczce :oops: .
Soniu, jak te dwanaście krzaczków ciemiernika urośnie w siłę, to będzie bajeczny widok :tan
Powodzenia ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, nie ma to jak ogród przydomowy. ;:333 W każdej wolnej chwili można wyjść i znaleźć wiosenne kwiatuszki nawet mimo mroźnych nocy. ;:303 Na działkę się tak nie da. ;:185 Wyprawa na działkę to już całe przedsięwzięcie i nigdy nie wiadomo, co się tam zastanie po nocnym przymrozku. ;:218 M raportuje, że oprócz żółcących się ranników i jednej kępki botanicznych krokusików nic więcej nie widać. :? Przy czym jedne i drugie w ciasnych pąkach z powodu zimna. Nawet słońce nie jest w stanie pobudzić ich do pełni życia.
Nic to, do wiosny jeszcze trochę, muszę więc uzbroić się w cierpliwość i póki co doglądać parapetowych wysiewów. ;:108 A ku pokrzepieniu serca, przeglądać to, co kwitło w minionym sezonie. :lol:
Sieweczkom słońce sprzyja ;:3 , niech więc jak najdłużej tak będzie.
Dobrych, spokojnych marcowych dni wypełnionych słoneczkiem, ;:3 ;:3 Soniu i zdrówka dla wszystkich w Rodzinie. ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu jak się przesadzanymi ciemiernikami zaopiekujesz to na pewno się wszystkie przyjmą.
Ty już trawy przycinasz, też miałam zamiar ciąć w tym tygodniu, jednak mrozy poranne mnie wstrzymują.
Ileż Ty masz już pięknego wiosennego kwiecia na rabatkach, ślicznie wyglądają.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Soniu ;:196 witaj o poranku :D
Zwiastuny wiosny piękne masz .Takie soczyste piękne kolory.
Dobrze ,że wiosna rusza powoli .Potrzeba nam energii .
A czytam ,że tniesz juz trawy ?Ja przecięłam tydzień temu Read Barona
i nakryłam lekką agro by nie zmarzł.
Mnie korci oj korci ciąć kolejne,ale mróz jest u nas dość mocny .
Wczoraj krótki pobyt i wystawiłam wszystkie doniczki z wiosennymi
w różne miejsca działki .
Pięknego spokojnego dnia Soniu życzę ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”