Za oknami nasz ogród.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Za oknami nasz ogród.

Post »

Myślisz Bogusiu, że poskrzypki wymarzną choć trochę? No to niech wymarza to co wymarznąć powinno, czyli wszystko to co szkodzi naszym ogrodom. Lilie uwielbiam, ale jak sobie pomyślę, że trzeba je tak często obserwować właśnie przez te poskrzypki to wrrr.
Gdzieś wyczytałam, że one nie lubią mięty, więc miętę mam wszędzie gdzie są lilie. Wprawdzie nie wyeliminowało to całkiem tych czerwonawych ale na pewno nieco ukróciło ich występowanie. Jednak sprawdzać trzeba regularnie i być czujnym.
Super fotki z zimowego ogrodu. ;:215
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Witaj Beatko ;:167 :wit Te poskrzypki to mi układ nerwowy zjechały :;230 ,ale już się z nimi nawet zaprzyjażniłam :;230 ,nie pozwałam im składać jajeczek ,pilnuje i okazało się ,że się wyniosły w ub roku na jedną lilie i tam jadły ją niemiłosiernie i ja je tam zostawiłam ,reszta była czysta wyniosły się.Zatrudniłam też męża i On też zbiera a co :;230 .A ja tyle lilii mam w tym roku nowych.Wiesz ,ja coraz mniej zwracam uwagę tak mnie się wydaje na różne robale ,ślimory tylko tępię te bezdomne do zera .A lilia ta oblegana przez nie jednak zakwitła ,ale objadły jej listki ;:14 ;:222

:wit Halinko ma wracać mówili dzisiaj nawet alerty u mnie już weszły ,ale to i tak rewelacja w porównaniu do poprzedniej .A dziękuję za sikoreczki ,wreszcie korzystamy z aparatu z przybliżeniem nio i siedzi mąż bo to On akurat je focił ,cierpliwie w fotelu i czeka :;230 cisza w domu jak makiem zasiał wtedy . :;230 Na pewno Halinko będziemy zwiedzać Roztocze może uda się nam tam gdzies wynająć kwaterkę? Podpowiesz gdzie warto ? ;:167 :D
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sikoreczki jak modelki, wiedzą jak się zachować przed obiektywem ;:215 Śnieżna i długa zima się zapowiada. Chociaż nie, długa nie, bo na szczęście zaczęła się dopiero niedawno. Może damy radę wytrzymać do wiosny? Z poskrzypką się nie zaprzyjaźniam, chociaż u mnie na szczęście nie ma jej jakoś szczególnie dużo. Nie mają ze mną lekko, ale jeszcze gorzej maja ślimory nagusy, brrry, obrzydlistwo....
Z przyjemnością zanurzyłam nos w te wszystkie wonności jakimi nas uraczyłaś, przede wszystkim w różyczki. Niektóre z nich pachną po prostu obłędnie ;:oj
łabędź uparciuch wciąż wraca w to samo miejsce, chyba nie zdaje sobie sprawy, że w końcu kuper mu przymarznie do lodu. Ostatnio widziałam w tv akcje ratowania jeleni, niestety wiele z nich nie doczekało ratunku. Oby temu się udało ;:108
Pozdrawiam cieplutko
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko zima nie rozpieszcza :wit Eh te nasze ptaszki kochane ;:65 Wciąż czekamy na jakiś jeden jedyny niespotykany :wink:
Piszesz o ślimorach ,ja już nawet przywykłam do brania je rękoma ,oczywiscie w rękawicach ;:14 Róże to mój konik ;:333 .Tę akcję z jeleniami też obserwowaliśmy eh to prawdopodobnie robota kłusowników. ;:14 Człowiek potrafi być zabójcą niestety dla kawałka poroży .
Sesja fotograficzna bardzo proszę :D
Pozdrawiam i dziękuje za wizytkę było mi bardzo miło :D

Obrazek

Zwierzątka większe i mniejsze :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ptaszki bardzo ładnie dały się uchwycić na zdjęciach. Najbardziej podoba mi się jednak kot polarny :wink: .
Myślisz, Bogusiu, że zima wymrozi paskudne szkodniki? 8-) . Ja to bym chciała, żeby dobrała się do tyłków tym nagim ślimakom ale to chyba nierealne, one bardziej niż mrozów boją się pewnie suszy.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196 Kasieńko jestem pełna nadziei ,że ta zima co nieco wymrozi ;:333 oby tylko nie roślinki ,zamiast ślimorów :;230
Ptaszki już zostaną chyba z nami ;:138 a kotek niooo za bardzo się przyzwyczaja :;230
Dzisiejsza zima w drodze na działeczkę i na działce ,ale też i w otoczeniu nad zalewem . :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:D :D
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsza zima w skrócie :wit :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Puch zimowy przykrył roslinki ,jest sypki i skrzący się iskierkami w słońcu :D

Obrazek

Ptaszki dostały uzupełnione menu ,w witaminy i kolor też :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna jest ta nasza zima ,jedyna w swoim rodzaju. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stołóweczka musi być uzupełniana często a menu urozmaicone. :D

Obrazek

Obrazek

Jedzonko znika niewyobrażalnie szybko ,ciężka ta zima dla ptaszków ,więc trzeba o nie dbać. ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:D
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Bogusiu, jakie fajne zdjęcia ptaszków zrobiłaś ;:63 Mnie niestety nie udaje się sfotografować moich karmnikowych gości - karmnik zbyt daleko od domu. Muszę w przyszłości ustawić choć jeden z moich karmników na balkonie - pal licho bałagan :;230
Dobrej niedzieli Kochana ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko bardzo dziękuję ;:167 dostałam mały aparacik i mogę je przybliżyć ,ale i tak trudno się je fotografuje ,wciąż są w ruchu .Balkon to dobry pomysł na domek dla nich :wink:
Bardzo proszę jeszcze te urwisy :wink:

Obrazek

Obrazek

Kłóciły się dzisiaj i wyganiały ;:306

Obrazek

Obrazek

:;230 A potem była zmiana ;:224 i Sikorki chciały przepędzić a skończyło się tak :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
:;230 Sikoreczka wróciła i .......oddała ;:333 :D
Obrazek

Dziękuję Halinko za odwiedzinki i miłego weekendu życzę ,jego dalszej części ;:167 :D
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Bogusiu piękna ta zima w tym sezonie i całkiem tak samo jak u mnie ;:306 ;:306
Ptaszki mogę obserwować przez okno u sąsiadki, gdyż moje karmniki podobnie jak u Halszki ustawione nie tak jak potrzeba ;:145
Dziękuję za cudowne fotki i super ujęcia gdzie mogę napatrzeć się do woli ;:215 ;:215
Pozdrawiam cieplutko i miłej niedzieli ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetne fotki ptaków. I ta ptasia stołówka, no normalnie "szwedzki stół". ;:215
Też sobie postanowiłam, że w przyszłym sezonie zimowym dam ptakom jakąś "platformę", bo teraz np. sikorki mają te kulki w siatkach a czytam aby z nich zrezygnować dla bezpieczeństwa ptaków.
Dosłownie masz ptasie spektakle ;:215
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Świetne fotki Bogusiu, aż miło oglądać. To lepsze niż TV :;230 Ja bym obserwowała calymi dniami :lol: Ptaszki odważne, nie płoszą się jak dochodzisz do okna? Dzwońce to urwisy, często można obserwować jak walczą ze sobą albo z innymi ptaszkami.

Miłego wieczorku Bogusiu ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Shalina Halinko :wit Miło mi bardzo ,tak niewiele nam potrzeba w życiu ,zdrowie i przyroda .Zaczęłam się bawić fotografią i jak powiadał mój syn zrobić tę jedynką fotkę i zawojować serca innych :D ;:196 A jak masz te karmniczki ustawione ? u mnie w karmniczku coś się dzieje ,ale więcej na przestrzeni otwartej,okazuje się ,że deska ,albo poidełko teraz świetnie się sprawdzają ,a nawet klocki drewniane .Zima Halinko nie odpuszcza zaraz ją pokażę z wczoraj.

Beako :wit dziękuję ,zaczął mąż a ja po prostu się przyłączyłam ,w ub roku i latach poprzednich jakoś marnie nam to szło a w tym proszę spróbowaliśmy i jest efekt ,ptaszki nakarmione systematycznie chyba ;:65 :;230 Właśnie miałam te kule robić ,to nie będę pozostanę przy deskach ,pniakach ,misach ,poidełkach super sprawa z nimi .

Halinko Jarha :wit oj masz rację ,jak wdepnęliśmy w karmienie to i robienie fotek staje się moją pasją ,chociaż to M był zapalonym fotografem i syn .Teraz syn pyta męża jak robiłeś tę fotkę np ptaka ,tylko ,że to ja ją robiiłam :;230 Te przez okno z pudełkiem karmnikowym mam za oknem na 1 piętrze w mieście mam aparat z możliwością przybliżania obrazu ,wtedy znajduję dogodne miejsce w pokoju i cichutko siedzę ,raz przybliżę raz oddalę ale jakoś powoli się wdrażam . :wink: :D Zamiast jechać 20 min na działkę jedziemy nawet godzinę i dłużej :;230 przecież tyle jest do oglądania i fotografowania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i tak się sobie przyglądamy ha ha
Obrazek

Ptaki są wdzięcznym obiektem dla fotografa ,ale tak jak piszecie są płochliwe ,sikorki już jak się zadomowiły i raczej nie są płochliwe ,tylko czekają jak cos wysypiemy do ich karmniczków ,kosy też nie ,ale dzwońce bardzo .,a przy tym nieuprzejme wszystkich wyganiają jak już jedzą ,tak samo sójki ,o te jak nadlecieć mają to najpierw wszystkie drobne uciekają ,jest cisza ,aha to zaraz będą sójki i tak jest np na wsi u nas ;:14 ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na wsi mam drzwi oszklone na taras wychodzące i na ogród częściowo ,więc tutaj fotelik ,kawa i sobie czekam ,najbardziej na te w locie ,ale migawkę muszę rozszyfrować w aparacie ,bo to trudna sprawa do utrwalenie na zdjęciu.
Obrazek
Smutno nam tylko ,że jest tak mało gatunków ,gile graniczy z cudem by je zobaczyć o innych nie wspomnę .Jak jest jakiś gatunek rzadki już to dosłownie przyleci jeden na pół roku ,gospodarka niszczycielska człowieka widoczna ,zniszczona fauna ,flora .Eh szkoda pisac na ten temat same widzicie u siebie .Kto kiedyś podlewał ostróżki nawozem ,nasi rodzice? wolne żarty .Teraz nic zakwitnąć nie chce.

Potęga ,dostojeństwo ,spokój niczym nie zakłócony,cud stworzenia :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podróż z przystankami :wink: ;:306

Obrazek
Z zamiecią śnieżną wczoraj ,ale nic to dopoki auto nie stanie w środku pól.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kiedy nasycimy się zimą ,jakąż przyjemnością będzie wiosna.
Obrazek

Obrazek
Czyje to ślady?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Okazuje się ,że najlepszym testującym żywność są min ptaki ,pomimo głodu jaki im teraz towarzyszy nie tknęły marketowego jabłka ,to oczywiste,że my też ich jeść nie powinniśmy .

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podróżować Wam, Bogusiu zimą, to jak:
dziecku przez kałuże
- iść godzinę albo dłużej. ;:224

Zawsze się coś fajnego wypatrzy, zaobserwuje, a jak jeszcze jest aparat pod ręką to samo szczęście.

No to dumna jesteś z siebie skoro syn tak chwali tę mężowskie (czyli Twoje!) superowe fotki. ;:215
Masz rację, jest w nich moc!
Myślałam, że masz ogródek pod samym nosem, ale te dwadzieścia minut / a czasami i godzina drogi / to też bardzo bliziutko.
Kule dla sikorek kupuję gotowe, bardzo im smakują. Ale to ostatnie kule, które powiesiłam, potem będę już improwizować jak je zaserwować bez tej siatki.
Piękne zdjęcie z chatką i drogą, super płot! https://i.postimg.cc/7hpLKJx1/DSC00911.jpg
Pozdrawiam ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”