Ogród w powijakach + mamusine hektary :P

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w powijakach + mamusine hektary :P

Post »

Kasiu
Bardzo piękne te plansze dydaktyczne i model układu słonecznego. :D
Brawa dla Mamuśki ;:63 Swoją drogą ci ze szkoły się starają czas rodzicom zorganizować
Pączki takie u hortensji to normalka. :wink:
Ale ,jeśli to są takie tradycyjne hortensje to porządnie musisz okryć agrowłókniną, gałęziami itp.
Te maluchy świeżo posadzone też trzeba wyżej ziemią obsypać bo mogą przemarznąć.
Kibelek przebił wszystko :;230 To coś da ,jak porcelanowy zainstalujesz :;230 W d. będzie zimno :lol: Ja się tu nabijam a u nas przecież Sławoj Składkowski się kłania :;230
Jeszcze taka dygresja ,ja bym nowego grilla do domu zabrała bo lubią się włamywać do domków działkowych, zwłaszcza zimą.
Lepiej cenniejsze rzeczy zabrać i etykiet kolorowych na roślinkach nie zostawiać :wink:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Katarzyno, to ja Ci najpachniejszą piwonię, że lubisz, a Ty ją różą nazywasz ;:124 Ale co tam, grunt, że Ci się podoba ;:215
Bardzo się cieszę, że moje dzieci kończyły podstawówkę, kiedy jeszcze projekty nie były w modzie, a Tobie i Stasiowi pomysłów i wykonania gratuluję ;:63
O hortensjach musisz wiedzieć czy to ogrodowa czy krzewiasta. Ogrodówek nie przycinamy, ponieważ te stare odmiany kwitną na dwuletnich pędach, to cięciem pozbawiamy się kwiatów! Nowe odmiany są fajniejsze, bo kwitną na pędach jednorocznych i można sobie ciąć wiosną jak i krzewiaste :tan
Na kanapki z forsycją nie licz tej wiosny, bo krzaczek zniwelowany w sierpniu, pewnie nie zakwitnie, bo już nie zdążył zawiązać pąków kwiatowych ;:185 Upieram się przy forsycji ;:108 patrząc na piłkowane i smukłe listki. Krzewuszki mają bardziej "mięsiste" liście z gładszymi brzegami.
Chociaż dla żołnierza nieważne "czy to deszcz, czy słoneczna spiekota" to jednak życzę Ci ciepełka na weekendowe manewry działkowe ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Niestety kiedyś musiał nadejść ten czas listopadowej szarugi ;:131 . Fajnie, że na działkę możesz dość " z buta " ;:224 . Plakaty bardzo udane a moje dziecię jeszcze ma ten etap przed sobą ;:215 . Hortensję owiń kilka razy włókniną zimową i daj kopczyk. Powinna dać radę a jak nie to nie zakwitnie ;:131 . Zdecydowanie bardziej polecam bukietowe ;:224 .Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nadrabiam zaległości, czytam, podziwiam i gratuluję. dziewczyno masz pasję do tego talent ;:63
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podoba mi się ta urocza ścieżka wiodąca od furtki. Masz już jakiś pomysł, czym ją obsadzisz? A może pod tymi kupkami liści już teraz coś rośnie?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Kasiu ten krzaczek mi też, tak jak Marysiu na forsycję pasuje, ale to wszystko wiosną się okaże :wit , zdolniacha jesteś kobieto, pomysłów nie brakuje Tobie, fajnie ;:215 , a bałagan taki w domku na działce i w składziku to normalka, też tak mam, no trzeba w końcu gdzieś te skarby pochować, co by nie spodobały się przypadkiem komuś ;:108 , słonka i u nas brakuje, już zapomniałam jak wygląda ;:145
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Kasiu witaj Widzę, że toaleta powstaje fajnie. U mnie tez miała powstać w tym roku, ale nie było kiedy z tym robić bo prąd miałam do zrobienia i tez wiaderko musiało starczyć. Mój M ma już dwa kibelki porcelanowe tylko stoją i czekają aż ktoś to zrobi . Ja nie kupowałam mam z odzysku. W altanie u mnie podobnie hustawka zabawki grile wszystko na strychu, w piwnicy, stoły itp a co nie wlazło to w altanie. Chce Ci powiedzieć, że zdolna z Ciebie kobitka ładne plakaty z pomysłem. Życzę miłego dnia ;:3
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Człowiek raptem zniknie na kilkanaście dni, a potem nadgonić nie może. Zadyszki dostałam od tej pogoni, ale wreszcie dobiłam do czoła :tan
A to się Larry biedaczysko pochorował ;:196 Małe porcje jedzenia, nie tylko psom robią dobrze w razie choroby. Takie niewielkie ilości łatwiej utrzymać w żołądku. Ale dobrze, że macie to już za sobą. Szkoda czasu na choroby, skoro za oknem taka cudna pogodaObrazek Ja już się zawijam w kocyki, herbatki z rumem sobie serwuję, a Ty sadzisz w najlepsze ;:202 Ale cóż począć, jak zakupowym szaleństwom nie zdołałaś się oprzeć. Nic, tylko zazdrościć ;:224 Siły też, rzecz jasna, ale przede wszystkim MIEJSCA ;:oj Kiedyż ja tyle miałam? Tak dawno, że myślę, że chyba nigdy....
Wiata trafiła Ci się super, ale nie mogło być inaczej, skoro sam Jesus maczał w tym palce ;:63
ja jestem z sił niebiańskich
To znaczy, żeś Ty wieczna podfruwajka ;:306

Tu Jesus, tu niebiańska, żadna tam z Ciebie podfruwajka, tylko najprawdziwsza Anielica :;230 ;:63
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu, a mnie się bardzo podobają gazetki szkolne i powiem Ci ze dzieci najwięcej z takich zapamiętują z historii i in. wiadomości. Działeczkę układasz do snu zimowego, a altanki tak się zmieniają na zimę, nawet moja przy domu skrywa różne ozdóbki a ogród pustoszeje. Ty zakupiłaś porcelankę, a mnie mój M zrobił w tzw polu sławojkę z drewnianym tronem tylko deskę położyliśmy, a jako że stoi w polu to pod spodem jest wykopany dołek. :D Cóż ludzka rzecz!
Pączków absolutnie nie obcinaj hortensje mają takie pączki :D więc jedynie możesz opatulić ;:108 szczególnie wrażliwe są na wiosenne przymrozki.
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

:wit Hejka ;:167

Weekend za nami, u mnie na plusie temperatury do dziś (-3 w nocy było) ale prognozy mówią o kolejnych na plusie ;:219 Kołowrotek... Dziękuję za pochwały twórczych zdolności Obrazek

Lucynko - tak, cuda nie widy Obrazek Szczególnie, jak Staś przypomnie sobie, że ma plakat NA JUTRO ;:223 Poupychane precjoza. Na kompleksie są codzienne dyżury nocno-pilnowacze ( biorą je ci, co mają kominki, albo stali mieszkańcy działek ( około 20 posesji) Ja muszę zapłacić za to pilnowanie, bo każdemu do marca 3 dyżury przypadają, a nie porwę się na nocowanie w nieogrzewanym domku ;:185 szczególnie, że woda tylko na zewnątrz, łopata zamiast ubikacji a rano do roboty.. Słoneczko było w sobotę i dziś tez zaświeciło ;:167

Iguś - poowijam je tylko. Brak styropianu. Sens kolaży nadzorowany, bo byłaby wolna amerykanka :;230

Kasiu - ogrodowe i pnąca jedna. Czekam na te minusy :roll: Dziś dopiero coś się wykluło, ale jutro już plus. Przesunęłam okrywanie na następny weekend. Muszą im okrywy z liści wystarczyć Obrazek

Agniesiu - oj tak, czuję się, jakbym znów podstawówkę zaliczała Obrazek A niech w pupę zimno będzie, ale nie będę nią świecić :;230 Grill przewieziony do piwnicy i upchnięty nogami, bo już full. Kolejna rzecz do posprzątania Obrazek

Martuś - wybacz, pomroczność jasna mi oczy bielmem przykryła :oops: Prześliczna ;:167 Czyli nie tnę, bo ogrodowa ;:333 Nie wysiliłam się w weekend zbytnio. Odroczone manewry Obrazek

Ewelinko - dojście z buta było kluczowe, stąd cena i jakość. Poza Bydgoszczą miałabym inne realia. Ale taki kawałek ziemi, do którego trzeba dojechać już mam. :roll: 70 km od Bydzi nad jeziorem. Mogę CI trochę plakatów przesłać, jak coś Obrazek

Dorotko - Obrazek Dziękuję Obrazek

Wandziu - te płytki zamienię na COŚ innego z czasem. Pod kupkami kryją się piwonie, tulipany i krokusy Obrazek

Iwonko - skoro bajzelek jest normą, nie będę z nim walczyć Obrazek

Alicjo - nie wiem, czy z zapałem mojego małża toaleta powstanie w 2020 Obrazek Ale będę NACISKAĆ Obrazek Są różne formu perswazji Obrazek

Iwonko - goń króliczka! :;230 ;:168 Taaa, anielica z diabłem pod skórą Obrazek Obrazek
Podfruwajka! :;230 Ależ to pomówienia są Obrazek Faktycznie, jestem na etapie zapychania pustego miejsca Obrazek

Marysiu - zapamiętują, fakt ;:215 Ze sławojką też byłabym za pan brat Obrazek O wiosennych już wiem. Mama się pospieszyła i odkryła, i nie kwitły jej wcale..

No cóż, jak już pisałam. Na działkę przybyłam, zobaczyłam i nic właściwie nie zrobiłam..Veni, vidi, niente zrobieni. Popodglądałam bardziej doswiadczone sąsiadki, a u nich NIC nie okryte. Zostawiłam sprawę do nastepnegp weekendu, liście kołderki robią na obecne warunki. Obrazek
Miaałam zajęcie uczenia się ze Stasiem o Polsce szlacheckiej, odmiennych częściach mowy, grze ""cicha noc" na flecie, mnożeniu i dzieleniu ułamków..itd., itp. Obrazek

Ze zdjęć mogę wam pokazać Lariusza, który ozdrowiony zrobił się strasznie tulaśny i udaje kanapową chihuahuę:

Obrazek

Moje nowe literatury :;230 :

Obrazek

Oraz.. Mamusine hektary gotowe na uderzenie wschodniej zimy Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bo zwykle bywa tam tak Obrazek:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A jakby ktoś chciał podziwić mój prezent na 40-te urodziny, to proszę :;230 CZ-75 wersja ASG:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No i wszystko przez Ciebie, no wszystko przez Ciebie Kasiu ;:306 ;:306 ;:306 , wiesz co zamówiłam sobie i ja nasionek i chyba nawet z tej samej stronki co Ty, tak szukałam coś na temat tej chryzantemy tęczowej, że aż nie wytrzymałam, wziełam i ja z ciekawości ;:306 , będziemy siać, co nam wyrośnie to się okaże :wit
Piesio tulaśny, och te pieszczochy, nasza Sonia też na tapczanie, ale dopiero wtedy jak pańcio do pracy wyjdzie ;:306 cwaniara, a literatura akurat na zimowe wieczory ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kasiu, kocham Cię jeszcze bardziej za to, co u Ciebie widzę, a raczej za kogoś widocznego na jednej z fotografii. ;:167 ;:167 ;:79
Literaturę fachową sobie zafundowałaś. ;:333 Na długie zimowe wieczory idealna! ;:138
Mamusine hektary fantastycznie przygotowane do zimy ;:215 , a zimy u Niej cudowne, bielutkie, bajeczne! ;:77 Takie zimy kocham, ale od kilku lat mogę sobie tylko o takich pomarzyć. ;:14
Wylegiwanie się piesków na kanapie znam z autopsji. ;:108 W moim domu zawsze był jakiś piesio, ostatni odszedł w maju i to był już naprawdę ostatni ;:174 , jesteśmy coraz starsi, zdrowie nie jest wieczne i boimy się, że mogłoby się tak zdarzyć, iż piesio nie miałby kogo na spacer wyprowadzić. ;:110
Problemy z tym, co na wczoraj pani zadała znam bardzo dobrze. ;:108 Trójka moich synków świetnie mnie w tym temacie wyszkoliła. ;:224
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Literatura fachowa czeka na zimowe wieczory ;:333 bo nie ma to jak własne doświadczenia.Spore hektary są u mamusi i widać sprzęt odpowiedni też bo jak to tak szpadlem tyle terenu przekopać można by paść .Taka zima fajna jak nie trzeba chodzić do pracy, czy odpalać 4 koła .U nas też pośnieżyło i zagroziło minusikiem, ale od pełni znów zmieni sie pogoda oby do wiosny a prezencik od Antonia super .Głaskanko dla futerkowego członka rodziny, a przecież na ziemi nie będzie sie wylegiwać,bo zimno :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu ;:196 czterdzieści buziaków na 40-tkę! i niech Ci służy prezent tylko do ćwiczeń! Niech Cię chłopaki kochają!
Ja też miałam...mamuś potrzebuje na jutro... ;:306 Trójka mi tak dawała do wiwatu!
Mamusine hektary idealnie przygotowane, a Tobie trzech zimowych nocy nie zazdroszczę, tylko że jako pilnowacz nie będziesz chyba za bardzo spać tylko obchodzić teraz....z pukawką ;:306 ;:163
Czy zielony rządek na mamusinej działce to pietruszka?
Lariuszkowi głaskanko! :D
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

Iwonko - wiem, zawsze wszystkiemu winnam Obrazek Tak mawia mój małż i chłopaki w robocie, żartem oczywiście ;:306 Ale przyznaj, takie cudo warte jest spróbowania! A co! Zasiejemy i hodujemy! Obrazek Kto nam zabroni, temu patelnią! Obrazek

Lucynko -Miłości ma!Obrazek Chodzi o Antonia? Bardzo go ceniłam jako MO ;:215 Literaturę poczytuję w autobusie, jak do roboty jadę. Przez co moja torebka.. Żartuję - plecak tylko uznaję ;:306 zrobił się cieżkawy ;:223 Mama zawsze daje radę z przygotowaniami, chociaż już w nich nie jest mi dane uczestniczyć ;:185 Dopiero tak "na dorośle i poważnie odkryłam radość z posiadania psa ;:167 Trzy lata strzeliły jak z bicza, kiedy Larry przypadkiem w sumie zagościł u nas. Oby jak najdłużej ;:333 Z mamą się śmiejemy, że zrobiłyśmy wymiankę. Ja jek ze schroniska bydgoskiego przywiozłam Frędzla ( bo kto oprze się takiemu słodziakowi na zdjęciu):

Obrazek

Potem okazało się, że bidny nie kuma sikania na trawie ( pewnie dlatego trzy razy wracał do schroniska - ludzie to lenie Obrazek ) i na dzień dobry oblał mi futrynę pokoju Stasia :;230 Wzięłam tydzień wolnego, aby go toalety nauczyć i biegałam jak szalona z IV piętra i z powrotem. Szybko zakminił ;:167
A Larrego znalazłam we Włodawie pod mięsnym w zimie ;:131
A wcześniej mama to kociara była. To nagrobek Kici. Na działce mojej mamy. Znajda malutka i chora na dzień dobry, a 22 lata była z nami potem ;:167 :

Obrazek

Jadziu - mama zwykle konia z pługiem wynajmowała, a teraz traktorek sąsiad ma ;:333 Zima tam zawsze bajeczna, a pieseły mają używanie:

Obrazek
Obrazek

Marysiu - dziękuję ;:168 Co prawda już prawie dwa lata minęły, ale prezentem MUSIAŁAM się pochwalić Obrazek Trójka? Obrazek Toż to prywatna klęska doswiadczona i przeze mnie :;230 Nie będę pilnować. Od tego ewentualnie mam starszego chorążego sztabowego małża ;:306 Jakaś gradacja musi być :;230 A zabij mnie, nie wiem czy to pietruszka Obrazek ale zapytam. Lariusz wyczochrany ;:167

A co by wam nastrój świąteczny zasiać trzy z wielu zdjęć z bydgoskiej fabryki bombek Obrazek :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”