Dziękuję za odwiedziny.
Nadal będę "kusił" Forumowiczów, szczególnie tych, którzy mają odpowiednie warunki, do zwrócenia uwagi na te mało wymagające, ale bardzo ozdobne i niekapryśne rośliny. Są łatwe w opiece, a przy dobrych warunkach (szklarnia, ogród, ogródek przydomowy), zapewne będą rosły i kwitły dużo lepiej, niż w warunkach bardzo odbiegających od optymalnych dla tych roślin, jakie ja jestem w stanie im zapewnić w bloku.
Na balkonie typowa "patelnia", płatki kwiatowe na nowych kwiatach "kurczą" i wyginają się, tak jakby chciały zmniejszyć powierzchnię, na którą działają bezpośrednie promienie słoneczne:
Stanowisko balkonowe w pełnym słońcu, bezchmurna, bardzo ciepła aura, znacznie przyspiesza proces rozkwitanie pąków kwiatowych. Nie wiem jak te rośliny znoszą takie temperatury - ja mogę tylko przez krótką chwilę wytrzymać, na zrobienie fotki. Przy "chodzącym" non stop wentylatorze, temperatura utrzymuje się w granicach 38 - 40 st C.
- rozkwita, najmłodszy pąk kwiatowy, najstarszy kwiat już opadł liczyłem, że może uda się pokazać całą trójkę, niestety nie udało się: