Mam prośbę czy to jest ismena cebulka wygląda tak była w doniczce i miałam same liście może trzeba ja wsadzić na działce i kiedy bardzo proszę o odpowiedz pozdrawiam
TERESKO, ta cebula bardzo przypomina cebulę ismeny i prawdopodobnie nią jest,gdybyś dodała jeszcze zdjęcie liści,nie byłoby wątpliwości.Zakładając ,że to ismena trzeba ją teraz przezimować w domu. Ja trzymam ją w kartonie w kotłowni temp ok 10-15 st .W lutym-marcu wsadzam do doniczki,by podpędzić ją trochę i do ogrodu wysadzam w maju.Można też wysadzić wprost do gruntu pod koniec kwietnia-wówczas kwitnienie jest nieco późniejsze.
Dzięki kochana z listkami nie mam zdjęcia ale masz rację dlatego nie kwitła bo była w domu w doniczce
i nie o prawidłowym czasie wsadzona a cha już wiem dzięki dzięki za pomoc pomyliłam cebulki z inną
którą nie wiem gdzie mam
Teresko.
Cebula Ismeny charakteryzuje się długimi mięsistymi korzeniami. Zdjęcie poniżej.
Nie wiem jak wygląda cebula Ismeny żółtej ale myślę,że nie wiele się różni od białej.
Pokazana przez Ciebie cebula bardzo przypomina mi cebulę Nerii i powinna teraz kwitnąć
muszę nieco odświeżyć temat
zakupiłam sobie cebule i zastanawiam się na jaką głębokość je wsadzić?
Czy jako kwiat domowy jej kwitnienie jest krótsze niż gdyby była w gruncie?
Miałem wkleić dzisiejsze zdjęcia ale leje prawie cały dzień więc wklejam zdjęcia z niedzieli. Wciąż nie posadziłem najmniejszych cebul a szkoda żeby się zmarnowały.