PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 6 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 6 cz.

Post »

Grzechy na sumieniu zapewne ma każdy z nas, ale pomyślmy o tym i naprawmy błędy. Czasem niewiele trzeba, a daje to bardzo wiele i ratuje życie. Nieraz sie o tym nawet nie myśli i nieswiadomie robi zwierzętom krzywdę.

Przerzucanie winy na naturę to bardzo cienka argumentacja i świadczy tylko o ludzkiej próżności. Natura robi swoje można powiedzieć bezwiednie. Zwierzęta regulują swoją populację i robią to w sposób naturalny i opanowany. Ponadto wiele z nich robi to żeby przeżyć, a dla mnie jeśli jeden zabija drugiego żeby go zjeść to nie ma w tym nic nadzwyczajnego. To ludzie są problemem i nie ma co się wybielać. Ale tacy jesteśmy próżni, nie potrafimy spuścić łba i garniemy wszystko pod siebie do obrzydzenia.

Kot sam w sobie poniekąd już dawno przestał być częścią natury. I tu znów uważam że winę ponosi człowiek. Co się będziemy kłamać- to nie jest część ekosystemu. To są domowe mruczki, które znudzone na potęgę leżeniem na kanapach szukają rozrywki. A że ludzie bawią się w Boga i rozmnażają je na potęgę to w co drugim domu jest kot, więc nic dziwnego jak na teren przypada więcej kotów jak ptaków.
Tylko że kot ani żadne inne zwierzę nie ma świadomości co robi, a to my się nazywamy myślacymi.
I to my powinniśmy się zapoznać z tym w co się wpieprzamy ( nazwijmy wprost ) I zniszczyły, bo to nie jest tak wiele trudu poczytać pomyśleć i wybrać nieszkodliwe rozwiązanie. A czasem wystarczy niewiele trudu sobie zadać, ale nie, bo jakby człowiek nie zrobił tak jak chce to by zmalał.
Awatar użytkownika
coron3r
50p
50p
Od: 9 paź 2010, o 14:27

Post »

Mam nadzieję że pod dobry temat się podpinam. Pod silnikiem betoniarki który chciałem wymonyowac zauważyłem gniazdo i jajka. Postanowiłem że tego nie będę robił gdyż może ptak porzuci jaja. Sprawdzałem co jakiś czas czy aby już ich nie porzucił ale na szczęście nie. Możecie mi podpowiedzieć co to za ptak bo go nie identyfikuje. Z góry dzięki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słabe to foto i na komórce ciężko ale wygląda jak jerzyk. Aż dziwne, ale dobrze że nie ruszasz. Jak masz możliwość przełożyć to w czasie to daj mu wysiedziec jaja, szkoda jakby porzucił.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chociaż spojrzałam na jego dziobek i to coś z długim dziobem. To może jednak pełzacz? Za słabo to widać ale chyba się wycofuję z jerzyka, zasugerowałam się tym że one się tak lubią rozkloszowywac ale raz że dzionek A dwa że jerzyk raczej woli wysoko i stadnie.
Awatar użytkownika
coron3r
50p
50p
Od: 9 paź 2010, o 14:27

Post »

Spróbuję zrobić lepsze zdjęcie ale z drugiej strony nie chciałbym go wystraszyć
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lepiej nie rób. Myślę że nie warto ryzykować dla zdjęcia i zakłócać spokój ptaka. Może kto inny go rozszyfruje
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie ptaszków sporo ten w ogóle nie boi się, ale nie chciał jednak podać swego imienia.

Obrazek

Para gołębi to już u mnie norma, mają gniazdo

Obrazek
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
mirass
100p
100p
Od: 12 sie 2019, o 14:54
Kontakt:

Post »

tara, kiepsko widać na moim telefonie, ale może to być samica zięby :wink:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Kiepsko wiem, kolorystycznie trudno zobaczyć, mam jeszcze jedno też słabe ;:145
Faktycznie może to być Zięba zwyczajna

Obrazek
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
mirass
100p
100p
Od: 12 sie 2019, o 14:54
Kontakt:

Post »

Tak tak. Twoi lokatorzy to zięby. U mnie też jest parka :)
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Dziś zaciągałem siatkę nad ogrodem. Mam dosyć wyżerania owoców przez skrzydlatych przyjaciół. Całą zimę dokarmiam fruwającą czeredę, a jak przychodzi wiosna ta się tak odwdzięczają. Tylko czekają bym się odwrócił i fruuu na ul z murarkami, o jagodach nie wspomnę.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Noo i jest jeszcze darmowy nawóz np na skrzynce z kwiatami na balkonie :wink:

A tak poważnie z przyjemnością patrzę jak co rano trawnik patrolują szpaki i drozdy, a potem na drugą zmianę przylatują pleszki, kopciuszki i pliszki siwe. Szczególnie cieszy mnie to ptasie towarzystwo w czasie rójek chrabąszczy. Te dokarmiane zimą w większości odlatują na wiosnę natomiast te, które korzystają z budek lęgowych "robią robotę" ;:333
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
mamiroma4
500p
500p
Od: 24 sie 2015, o 08:33

Post »

Piszę tu by nie uciekło.... od pewnego czasu z trzmieliny wylatuje .....hmmm.. muszę fotkę zrobić ,chociaż to ciężko :D ale sprawdzałem i nic nie widzę .... będę informował.
Pozdrawiam wesoły Romek
Moja oaza :D
Z prądem rzeki...płyną tylko zdechłe ryby.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Post »

Do mnie wprowadziły się strzyżyki. Od jakiegoś czasu kątem oka łapałem ruch czegoś małego i szybkiego. Dopiero po kilku dniach zobaczyłem małe szare i pięknie spiewające.
Założył gniazdo w sośnicy blisko ściany domu. Drugie prawdopodobnie jest w niskich gęstych krzewach tuż koło tarasu, Ten ptaszek kręci się bardzo blisko nas.
Ponieważ jak czytam jeden pan strzyżyk może mieć w rewirze kilka gniazd i kilka samic więc to by się zgadzało.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja mam takiego koleżkę.

Obrazek

W sumie to bym się go chętnie pozbyła ale nie chce mnie opuścić.
Co zaskakujące- jest w dobrym stanie, nie ma obrażeń, ale nie lata. A potrafi,bo jak się go np da na wysokość to stronie. Póki co więc go trzymam w domu i liczę że się zbierze w sobie i poleci.

To jest hodowlany. Ma obrączkę.
Zglosilismy to jako znalezionego do związku i Pani podała namiar na hodowcę z Bydgoszczy.
Wczoraj jednak dzwoniłam do tego pana i on po tej obrączce stwierdził że ptak jest nie jego. Także póki co jest mój i zachodzę w głowę jak to ogarnąć żeby się wziął za siebie i poleciał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”