Działka ROD Moja radość na emeryturze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka ROD Moja radość na emeryturze

Post »

LUCYNKO! właśnie czekam na 8,20.Autobus mam prawie o 9,oo.Jestem umówiona z koleżanką,bo może te badyle pójdą z dymem.?
Też nie wiem kiedy te Akta 2 wchodzą w życie,ale chyba coś tam podpisali???
To są wielkanocniki.Raz zakwitły i jak na razie nic. :evil:
Mam zamiar dziś dokończyć sprzątania i może coś lekko przekopię jak zdążę ,ponieważ nie wiem o której będę miała autobus.Muszę jeszcze
podjechać do sklepów.
Skoro kopałaś klepisko to na pewno się zmęczyłaś?Życzę więć,żeby Cię nic nie bolało bo dziś też ma być fajny dzień. ;:185 ;:215
A co za kwiatki tam posadzisz? ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu, co do Acta2 to już wiem, że każde państwo ma w ciągu dwóch lat wdrożyć je w życie, a znając niechęć PiSu do tej dyrektywy jestem spokojna, nie będą się śpieszyli. Poza tym europarlament po majowych wyborach ulegnie zmianie, jest więc nadzieja, że raz jeszcze przyjrzą się i możliwe, że zmienią przepisy na bardziej przyjazne takim ludziom jak my. ;:108

Mam nadzieję, że zaplanowaną robotę wykonałaś, nawet pomimo zdenerwowania. ;:63 A czym się tak wnerwiłaś?
Powojniki ślicznie oplatają siatkę. ;:138

Pozdrawiam cieplutko i słonecznego weekendu życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć LUCYNKO!
To fajnie,że z tym Akta się odwlecze,albo zapomną. :D :evil:
Na początek powiem,że z sąsiadem żyłam w zgodzie,a jednak to jego podejrzewam o złośliwość.Dobrze że sprzedał działkę.Od jego strony
więc co mam myśleć.?Kiedyś tam przestały mi rosnąć dwie piwonie.Były jakby czymś podsypane,ale niczego nie podejrzewałam.
Dwa lata temu ktoś? przyciął mi dużą pnącą różę.Ja na zimę nic nie tnę.Były przycięte w połowie najgrubsze pędy.Jeszcze nikogo nie podejrzewałam.Wczoraj poszłam właśnie pod płot od sąsiada i oczom nie wierzę powojnik przycięty do prawie samej ziemi.Podeszłam dalej
a tam róża(grube pędy)też przycięte prawie do ziemi i chyba nie żyje i już te przypadki dały mi do myślenia.A co Ty o tym myślisz?
Starszy facet by był taki złośliwy?

Obrazek
to ten powojnik przycięty.
Obrazek
Ta róża. i kwiat tej drugiej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To Ci się sąsiad trafił ;:oj Danusiu!
Czy wierzę w to, że ktoś może być tak złośliwy? Oczywiście wierzę. Zresztą to nie jest sprawa wiary, sama bowiem mam tego przykłady w naszym rodos. Ja sama musiałam wyrzucić kilkunastoletniego cyprysika, którego bardzo lubiłam, bo ktoś mi go zlał jakąś trucizną. Pierwotnie myślałam, że jakiś szkodnik niezależny od człowieka go zaatakował. Po wykopaniu stwierdziliśmy z M, że to był szkodnik, ale taki na dwóch nogach. ;:134
U mnie coś takiego zdarzyło się po raz pierwszy, ale sąsiadom niszczono już rośliny, np. dwa lata temu jednej z sąsiadek w taki sposób zniszczono kilka pięknych azalii. :shock:
Nawet wiemy, kto to robi, ale trzeba by było złapać tego szkodnika na gorącym uczynku. Łatwo nam dojść, kogo posądzić, bo wystarczy choć minimalnie narazić się tej osobie i już wiadomo, że coś złego się wydarzy na działce, a ja się naraziłam jesienią. Powiedziałam kilka słów prawdy o działaniach Zarządu, a ta paniusia wchodzi w jego skład. ;:108

Dobrze że facet sprzedał działkę, będziesz mieć spokój, czego z całego serca Ci życzę. ;:167 ;:167 A na najbliższe dni słoneczka i zdrówka. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Danusiu ale ci się trafił gospodarz za płotem, to jakaś masakra ;:202
Mój syn ma podobnego ale przynajmniej na syna działce nie tnie tylko nawet kawalątek gałązki nie może przechodzić ale jak jego 3/4 korony gruszy jest u syna to nie można gałązeczki odciąć a i gruszki też by chciał bo z jego drzewa ;:188
Szkoda róży bo piękna i stara odmiana a powojnik jak wielkokwiatowy to w tym roku nie zakwitnie
Jestem szczęśliwa bo nie mam z żadnej strony sąsiada a rozsiewające się chwaściska przeżyję ;:333
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiatr u nas straszny.Znowu wyje.Jak zaczął wiać mi w plecy to musiałam przyśpieszyć kroku taki porywisty.Oby jutro było lepiej.

LUCYNKO ,Marysiu,wielkie dzięki za wsparcie.Na prawdę nigdy nie wiadomo co siedzi w człowieku.Jak jeden przestał rowy kopać przy płocie
tak drugi "dbał o moje nasadzenia" ;:134 .Myślę,że te kobiety będą inne.
Lucynko nic tylko kamerkę założyć,u mnie też taka by się przydała.Jak można być takim złośliwym człowiekiem (kobietą)?

MARYSIU no nie pomyślałam,że ze mną dużo dyskutował,opowiadał,a co innego myślał.Dla mnie osobiście w głowie się nie mieści,ale jak widać
wszystko jest możliwe na tej planecie.
Ten facet u syna nie ma racji owoce po naszej stronie są nasze,tak czytałam.
U mnie z kolei z drugiej strony sąsiad ma ogromne drzewo żółtej śliwki które lecą do mnie,ale jego owoce nie interesują.Wszystko gnije,a jakie
ma piękne gruszki (jak jest urodzaj) wszystko leży pod drzewkami.Co prawda w tamtym roku pozwolił zebrać sąsiadce to nazbierała całą ogromną torbę.

Obrazek

Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś mi się zawiesiło więc teraz dodaję parę zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, po raz kolejny podziwiam Twoje róże. ;:63 ;:63 Są naprawdę piękne, ;:215 sowicie obsypane kwiatami. ;:138 ;:138
U mnie dzisiaj wiatr szaleje ;:oj i tak chłodzi mimo słońca, że zwyczajnie zmarzliśmy na działce wszyscy: ja, M i zwierzaki. ;:7 Kota do szafy wlazła, chowając się przed zimnicą, a i pies w domku szukał cieplejszego kąta. :roll: Mimo wszystko jednak nie uciekliśmy do domu przed wykonaniem założonego na dzisiaj planu. A teraz mam jakieś dreszcze i nie mogę się niczym rozgrzać. :oops:
Na szczęście w prognozie widzę coraz to cieplejsze dni, więc jest nadzieja na dogrzanie się pod słońcem.
Pozdrawiam cieplutko ;:196 ;:196 i życzę dużo ;:3 ;:3 ;:3 bez wiatru.
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

HEJ!LUCYNKO!!
Miło mi,że do mnie zawitałaś.Aż tak zimno u nas nie było,ale wieje i wieje i końca nie widać.Przez ten wiatr dziś nie pojechałam na działkę.
Okazało się,że nie mam ani rzodkiewki,ani sałaty więc poszłam po nasiona.Przy okazji kupiłam ziemię do wysiewów.Jutro jadę siać pomimo
zapowiadanego wiatru.
Lucynko nie muszę Ci mówić co się leje do herbaty , okrywa się kocem i w ten sposób się ogrzewa. :D
Wczoraj mąż dokręcił krany,zdjął okiennicę ,a ja siałam i pieliłam.Postawiłam folijkę pod folię,więc mogę ustawiać rozsady.
Lucynko skoro zwierzaczkom było zimno,to na prawdę musiało u Was być mrożno.Jednak u nas aż tak żle nie było.
Obrazek
To ta róża zmarnowana. :evil:

Obrazek
Aksamitki mają pączki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lucynko ja moich pnących róż historycznych nie kopczykuję już parę lat.

Życzę dużo ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, aż mnie ciarki przeszły na widok tak zmaltretowanej różyczki. :shock: Kim trzeba być, by niszczyć rośliny?! ;:145
I ten wandal sam uprawiał działkę.... To się w głowie nie mieści. ;:185 Choć z drugiej strony baba, która u nas czyni spustoszenie, też sama uprawia naprawdę piękne kwiaty. ;:108 Tu w grę wchodzi tylko zawiść ludzka, ;:131 innego wyjaśnienia nie widzę.
Twoje aksamitki mogą się wziąć w parę z moimi celozjami. Nawet wyniesione na balkon nie stanęły w miejscu, grzebienie im rosną. Tylko że u nas co dzień słońce, one w foliaku, gdzie mają jeszcze cieplej niż na parapecie. I jak tu nie blagać o wcześniejszą wiosnę. ;:306
Działeczkę masz bardzo już kolorową, a te puchacze https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/72e33b2b52f74cab to może piwonia koperkowa? Czy coś innego, a jeśli tak, to co to jest?

Nadchodzą ładniejsze dni, nawet deszczyk może spaść, niech więc praca na działeczce przyniesie Ci dużo radości. ;:138 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO Witaj!

Ten mój były sąsiad działkę uprawiał prawie sam.Jego żona pojawiała się od czasu do czasu.Jak już się pojawiła to koniecznie musiała,ze mną
porozmawiać.Myślę,że ona nic nie wiedziała o wybrykach męża.
Moje i Twoje kwiatki jak zaczęły rosnąć to już ich nic nie zatrzyma.Moje najwyżej posadzę do skrzynki na balkonie.Dziś nasiałam pełno kwiatków.Wszystkie jakie miałam.Przy okazji zobaczyłam,że nie kupiłam astrów.Jak będzie jesienią bez astrów?Prawda?
Chcę się pochwalić moją callą,właśnie rozkwita.Kwiat ma bardzo ciemny. ;:138
U nas nadal strasznie wieje.Szkoda mi folii tak nią miota.Ziemia też wysuszona przez ten wiatr.
Lucynko te puchacze to piwonia delikatna (koperkowa).Już ma pączki.Ona jest z tych pojedyńczych.

Wielkie dzięki za życzenia. ;:196
Obrazek
ten powojnik odrasta.

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Wow...aksamitki już prawie kwitną :shock: Jaki kolor mają? Mam nadzieje że twoja róża odbije i będzie znów piękna. :)
Mnie padała róża Pap Meiiland a tak o niej marzyłam... ale nie wyrzuciłam jej czekam i łudzę się że a nóż mi ożyje :wink:
Ja wysiałam żółte wysokie i bordowo-pomarańczowe niskie. Lubie jej mieć także na warzywniku bo nie lubią jej krety i mi tam nie wchodzą.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj IGO!
Róża już raczej nie odbije bo załatwił mi ją sąsiad. Widziałaś jak nisko ściął grube pędy przy ziemi.Myślę,że zrobił to póżną jesienią i po prostu przemarzła.Jak wcześniej pisałam ściął też powojnik który tak fajnie kwitł.Inną różę też mi ściął ale nie wszystkie pędy i jakoś biedna rośnie.
Igo aksamitki będą kwitły bo wysiałam wcześnie i stoją w kuchni na parapecie,ale cieszę się bo wysadzę na balkonie.
Zakwitła mi też taka ciemna calla.Jestem zadowolona bo to pierwszy raz.Resztę wysadzę w ogrodzie,ponieważ mam więcej kłączy które
otrzymałam od trochę znajomej ogrodniczki w ramach wymiany za liliowce.Maj być jeszcze żółte.
Aksamitki będą żółte.Igo wydaje mi się,że aksamitek nie lubią też nicienie,ale uważaj na ślimaki to ich przysmak. :evil:
Nie wyrzucaj róży,więcej podlewaj i czekaj.Ja tak miałam nie raz i najczęściej doczekałam się kwiatów . :heja
Podobno dobrze sadzić aksamitki przy pomidorach.

Miłego dnia. :wit
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, na co czekasz?! Pokaż tę swoją kwitnącą kallę! Plisssss..... ;:180
Lelijki też masz śliczne ;:138 ;:138
U mnie też sucho i dzisiaj wylałam pod rośliny całą zawartość beczki. :oops: A w prognozie na najbliższe dni nie widzę deszczu dla mojego regionu. ;:14 Będę nosiła wodę spod świetlicy. :oops:
Dobrej nocy. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO współczuję,czeka na Ciebie spacerek. ;:65
Dziś nie mogłam być na działce,a taki ładny dzień.Kupiłam jeszcze nasiona astrów mix ,buraczków i ogórek Śremski.
Ja mam jeszcze trochę wody w beczce.
Proszę o to zdjęcia calli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
A tego gościa poznajesz?

Miłego dnia życzę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”