Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Mrysiu
Jak się cieszę ,że wszystko dobrze mam nadziejęsię zakończyło i koparka odjechała ;:108
Marysiu zagrodźcie lukę w ogrodzeniu choćby tymczasowo bo zaraz jakieś stwory nieproszone wnikną.
Właśnie sobie tak wczoraj przez ogród szłam i gdzie nie spojrzę to widzę ''Marysię'' ;:196
A tu dodatkowe roślinki przyszły :D ;:196
Chryzantemki piękne, ale się też kładą mimo przywiązania, zwłaszcza pełne.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ale masz wesoło w ogrodzie, Marysiu... Dobrze, że już dłuższy czas się do tych zmian przygotowywałaś. Aż w końcu prace rozpoczęto.
W ogrodzie zmiany, ale to Twoje niebo wciąż takie same - cudne, kolorowe, wyjątkowe.
Miłego weekendu i dużo siły by sfinalizować te wielkie kopania i konieczne przesadzania w ogrodzie.
Pozdrawiam. ;:3
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Marysiu!
Jeśli mam być szczera, poświęciłabym niejeden badyl, żeby się pozbyć szamba. Badyle są do odzyskania, już się zgłosiły koleżanki z propozycjami. Ja też chętnie bym u Ciebie ulokowała swoje nadmiary, bo u mnie panuje tendencja zniżkowa...co do ilości roślin.
A swoją drogą piękne okopy Ci panowie wykopali. Brak tylko w nich zbrojnego oddziału...
Rośliny przesadzisz, przegrupujesz, a potem już tylko będziesz się zachwycać kanalizacją ;:108.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam!

Agnieszko dzisiaj jedziemy do naszego składu po panele i założymy, bo słupek panowie wkopali i najwyżej jak ziemia siądzie to poprawimy.
Aguś masz tyle pięknych kwiatów że te ode mnie nikną w tłumie, ale ciesze się że je widzisz. Ja mam takie kwiaty od pań które już tylko wspominam i mam nadzieję że ja też będę wspomnieniem jako kwiat ;:215
U mnie i pełne i stokrotkowate kłaniają się w pas!

Bea tak długo myślałam, truchlałam a tu parę dni i już po wszystkim! Jak to w życiu coś przezywamy, domyślamy się a tu chwila i po wszystkim...przychodzą następne sprawy :D Jestem wdzięczna losowi za dobrych ludzi, bo na ekipę nie mogę powiedzieć złego słowa :D
Rośliny pomału wrócą do ziemi i znowu będzie jak gdyby nigdy nic...następne kopanie czyli podłączenie na wiosnę, ale to już pikuś! ;:306 Pozdrawiam!

Jagi otóż to! i ja miałam takie samo podejście do wydarzenia ...cały czas widziałam końcowe korzyści. I wiesz? nie tylko z mojego szamba ale koniec smrodków zewsząd, bo płacić będą wszyscy za szambo to i wszyscy się podłączają. Na razie posadzę co mam, a jak coś strzeli focha i nie wyjdzie wiosną będę uzupełniać ...mam czas :D Okopy będą widoczne jeszcze jakiś czas, ale ziemia osiądzie i będzie jak dawniej. Jedynie wiosną jeszcze przekopiemy ścieżkę ale to już malutka koparką.
Zdróweczka Jagi ;:167

Taki gość wczoraj się pojawił...czy to nie murarka?
Obrazek

Dzisiaj a najpóźniej w poniedziałek ogrodzenie wróci, a teraz pokazuję budowę która też zakłóca mi ogrodową ciszę!

Obrazek

i takie jesienne obrazki z mojego ogrodu!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zwróćcie proszę uwagę, że panowie nie zostawili żółtej mazistej gliny na wierzchu! u drugiego sąsiada glina wyszła na wierzch i woda w ogóle nie wsiąka. Tutaj to widać

Obrazek

Dziękując za odwiedziny życzę Wam pogodnej soboty!
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Piękne kwitnienia jeszcze masz aż radość patrzec na nie :!: Maria w porównaniu ze mna to te twoje wykopy to są eleganckie :;230
U mnie ponad 10-o tonowe maszyny wierciły studnię a potem robili przyłącze :roll: Wszystko w przedogrodku wygląda tak jakby hordy dzików przeszły... Do tego maszyny wyniosły na gąsienicach sporo ziemi po tych ulewach..glina sie bardzo klei...
Musze zakładać od nowa trawnik. Ekipa tez była świetna bo tak manewrowali że nic nie zostało uszkodzone z krzewów, a kwiatki wykopałam. No ale to żadne straty w porównaniu z korzyściami...po 3 tyg wreszcie mam wodę :D
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

O, to się cieszę, Marysiu, że tak szybko i bez klopotu przeszło u Ciebie robienie tej kanalizacji. ;:215
Serio jeszcze wiosną trzeba będzie wrócić do tego tematu?
Wiesz, że mnie to też kiedyś czeka... Też już momentami prawie truchleję co będzie z roślinami... ;:oj ;:306
Cóż, na razie to trzeba szybko domek narzędziowy postawić, a to zdecydowanie łagodniejsze przedsięwzięcie dla ogrodu ;:215
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..jak zobaczyłam te wykopy to się wystraszyłam, ale już doczytałam że po kłopocie i strachu o roślinki ..cieszę się razem z tobą ;:168 . Czyli nie warto martwić się na zapas, ja też tak mam , zaraz najgorsze wizje ;:224 . Pozdrawiam i jak najdłużej ciepłych jesiennych dni ;:167
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu a co to za budowę masz, czyżbys miała mieć nowych sąsiadów z której strony ogrodu.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Współczuje problemów z nadmiarem wody, coś o tym wiem. :?
A kto Tobie budową tak cisze zakłóca, przyszły sąsiad?.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Nie mam w tej chwili czasu, żeby przeczytać całość, zrobię to po powrocie do domu. Ale uśmiałam się jak norka, czytajac
A na pierwszym zdjęciu mój zmęczony mózg zobaczył łaciatą, brązową krasulę po prawej :lol:
Bo ja zobaczyłam dokładnie to samo ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w listopadowy dzień!
Od rana wieje, mgła że oko wykol ...i leje. Zaczynam jeździć na glinie i ubity wał zapada się pod stopami.

Igalo u mnie takie maszyny nie miałyby wjazdu, bo obok domu mam 3-metrowy przejazd. W przedogródku parę lat temu miałam kopane nowe szambo (bo kanalizacja się spóźniała) ...potem szambo wessało na skutek błędu wykonawcy i znowu był wykop, a od tego czasu przed oknem kuchennym mam teren nie wart oglądania. Jak nas podłączą już do kanalizacji znowu będzie kopanie, bo zbiornik wykorzystam na wodę opadową. Ścieżką zrobimy podłączenie się do dziękuję...potem będzie już tylko spokojne urządzanie ogrodu...mam nadzieję :wink: Woda ze studni głębinowej leci mi w kranie, ale pewnie przestanie skoro zrobią oczyszczalnię ;:202 O tym nie pomyślałam ;:223
Wiem co znaczy rozkopana glina ;:oj

Bea ja truchlałam ładnych kilka lat, a teraz to już z górki. Panowie od kanalizacji mówili, że oddanie nastąpi na początku przyszłego roku i wtedy będziemy kopać pod rurę do dziękuję, a w innym miejscu do szamba podłączymy rurę od rynny z dachu...czyli jeszcze dużo gliny upłynie nim skończymy na dobre ;:222 Właściwie jak tu mieszkamy 13 lat to ciągle coś się dzieje, tak jest ze starymi domami.

Zuziu witaj dawno Cię nie było ;:196 Kobiety już tak mają, że martwią się na zapas...i zawsze o coś :oops: Jeszcze trochę pocierpię, ale potem już tylko będzie dobrze! Pozdrawiam cieplutko ;:168

Dorotko tak sąsiada córka buduje dom na wysokości mojego tunelu, ale przegradza nas jedna działka niemal tak wąska jak moja :wink: Idąc w kierunku pól dom rośnie po lewej.

Ed ciszę zakłócają mi ze wszystkich stron, bo w mojej wsi kopią kanalizację i z jednej strony córka sąsiadów buduje dom w ogrodzie. Dlatego ruch...samochody, dźwigi, koparki, betoniarki ...i głośne robotników rozmowy...miałam za dobrze :D

Iwonko krasula poszła się gonić do wsi ;:306
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu Kochana nadrobiłam zaległości, poczytałam o przygodach z wykopami, pooglądałam roślinki, przeraziłam się przy przygodzie z szerszeniem. Cieszę się, że obyło się bez jakichś większych armagedonów.
Naprawdę dobrze, że nie znaleźli jakichś szczątków dinka lub historycznych artefaktów, bo wtedy wolę nie myśleć na ile by Ci wyłączyli ogród z użytku ;:202

Ja uwielbiam chryzantemy i nawet lubię ich zapach. Nie wiem dlaczego, bo nie należy on do zachwycających.

Jeżeli reflektujesz, to z chęcią podzielę się swoimi marcinkami. No i oczywiście ukorzenia się dla Ciebie sadzonka hortensji pnącej - mam nadzieję, że się mi uda ta operacja.

Pozdrawiam serdecznie, życzę zdrówka i przesyłam moc ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale miałaś demolkę :shock:
Współczuję szczególnie, że trzeba wszystko robić na tempo
No, ale dzięki temu bedziesz miała nowy ogród :D
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Tak sobie czytam o tych szambach i kanalizacji...
Zapytam niedyskretnie, a co robiliście przed erą szamba, nie mieszkaliście jeszcze :?:
Czy tak ,jak my mieliście :?: :oops:
U nas raczej w najbliższej 10 - cio latce kanalizy nie przewidują dla nas kmiotków z końca gminy. Nawet w samochwalebnym liście przedwyborczym
Najlepsze remedium na uspokojenie emocji przy takich hałasach to pojechać do dużego miasta na jeden dzień ;:oj
U mnie działa. :)
Współczuję wszystkich problemów i immisji. :D
Marysiu dziwnie teraz po zmianie czasu ,prawda :?:
Pada dysc i podlewa śnieguliczkę i złocienia :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To się u Ciebie nadziało ;:202 Dobrze chociaż, że już prawie po wszystkim, wierzę, że te przyszłe kopania, to już tylko kosmetyka i może nie będzie tak źle ;:196 Mieszkając w mieście zupełnie nie mamy świadomości, co to znaczy nie mieć kanalizacji ;:202 Nic mi nie wjeżdża do ogrodu, nie niszczy roślin, nie muszę rzucać się przed łychą koparki żeby ratować swoje najcenniejsze skarby ;:306
Ale coś za coś ;:224 Ty masz za to łąki i bezmiar nieba nad sobą, a ja tylko bloki. U mnie naprawdę nie ma takiego nieba ;:185 Budynki skutecznie zasłaniają zachód słońca, ze wschodem jest ciut lepiej, ale tylko ciut. Potrafię się jednak cieszyć i tymi darowanymi mi drobinkami, a jak chcę mieć spektakl, to wędruję do Ciebie ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”