Chyba większość ogrodników ma taki problem z trawnikiem -ja też nie jestem zadowolona ze swojego ,a pracy przy nim więcej niż przy pielęgnacji roślinhanna_1962 pisze:Aneczko, z mojego trawnika to ja jestem ciągle niezadowolona, bo porasta mchem. Wiosną wygląda nieciekawie, dopiero latem trochę lepiej, ale dziękuję za miłe słowa.
Zdjęcia z mojego ogrodu - hanna_1962
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
hanna_1962
- 500p

- Od: 2 lut 2008, o 17:12
- Babopielka

Ja mam wertykulator i wydaje mi się ,że się sprawdza a już na pewno ułatwia wiosenne porządki -wystarczy nim pojeżdzić po trawniku i zebrać resztki suchej trawy i mech( bo też usuwa go z trawnika )Mój wertykulator ma kosz ,ale jakoś nie zdaje on egzaminu bo jest za mały a trawy za dużo więc grabimy wszystkie resztki po wertykulacji
Bezpośrednio po zabiegu trawnik wygląda nieciekawie bo wertykulator tnie trawę i ziemię ,ale póżniej efekt jest super .Trawa się odmładza,robi się gęstsza ,nie ma tyle sucholców w niej i mchu też jest znacznie mniej -polecam stosowanie wertykulacji i aeracji ,a na trawnik sypiemy wapno magnezowe -zapobiega rośnięciu mchu no i nawozy do trawników 
-
hanna_1962
- 500p

- Babopielka

Haniu ziemię tnie wertykulator ma takie noże ,a aerator ma kolce i napowietrza tylko ziemię ale jej nie tnie
Ja mam dwa w jednym to znaczy mogę zakładać noże i jest wertykulator albo te kolce i jest aerator -ale my sosujemy tylko wertykulator bo ja mam glinę na ogrodzie i te kolce od aeratora u mnie się nie sprawdzają 
-
hanna_1962
- 500p

- Babopielka

Haniu na glinie to można robić tylko wtedy gdy jest mokro bo inaczej to kolce od aeratora się krzywią i wyłamują (a może tylko ja mam taki tandetny
)Przeważnie w sprzedaży są te dwa w jednym ,niektóre nawet na jednym bębnie mają i noże i kolce ale takiego nie polecam na glinę ,a cena samego wertykulatora albo tego kombajnu jak ja go żartobliwie nazywam jest zbliżona .Ja teraz bym już nie kupiła kombajnu tylko sam wertykulator bo i tak z tej jego drugiej funkcji nie korzystamy
Oczywiście decyzję co do wyboru sprzętu musisz już sama podjąć 
-
hanna_1962
- 500p

-
hanna_1962
- 500p

- Danio

- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Witaj Haniu!
Dziś odwiedziłam Cię po raz pierwszy i zapewniam, że nie ostatni. Bardzo lubię takie klimaty!
Proszę, napisz coś więcej o swojej działeczce, jak często tam bywasz? czy znajduje się daleko od twojego miejsca zamieszkania? jak dużą ma powierzchnię?
Ogromnie podobają mi się Twoje róże, moje nie chcą rosnąć, chociaż też mam podłoże gliniaste. Napisz, jak przygotowałaś dołki przed sadzaniem?
Pozdrawiam Dorota
Dziś odwiedziłam Cię po raz pierwszy i zapewniam, że nie ostatni. Bardzo lubię takie klimaty!
Proszę, napisz coś więcej o swojej działeczce, jak często tam bywasz? czy znajduje się daleko od twojego miejsca zamieszkania? jak dużą ma powierzchnię?
Ogromnie podobają mi się Twoje róże, moje nie chcą rosnąć, chociaż też mam podłoże gliniaste. Napisz, jak przygotowałaś dołki przed sadzaniem?
Pozdrawiam Dorota
-
hanna_1962
- 500p

Witaj Dorotko! Cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Moja działka jest niewielka - 4oom. Rowerem dojeżdżam do niej w 15 min., a samochodem 7. Domyślasz się pewnie, że jestem na niej bardzo często. Latem pomieszkuję, ponieważ warunki w altanie pozwalają na to. Jeśli nie mieszkam, to jestem tam prawie codziennie. Zimą też odwiedzamy naszą działeczkę dwa razy w tygodniu, a czasami częściej. Kupilismy z mężem ten ogród, żeby odreagować po pracy i taką rolę spełnia już od sześciu lat. Nawet kiedy pracujemy to odpoczywamy! Zresztą chyba jak każdy na tym forum. Zaraz zamierzam odwiedzić Twój ogród. Pozdrawiam!
-
hanna_1962
- 500p

- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Haniu, tu jest spis wszystkich ogródków forumowiczów http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3486