Zdjęcia z mojego ogrodu - hanna_1962

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hanna_1962 pisze:Aneczko, z mojego trawnika to ja jestem ciągle niezadowolona, bo porasta mchem. Wiosną wygląda nieciekawie, dopiero latem trochę lepiej, ale dziękuję za miłe słowa.
Chyba większość ogrodników ma taki problem z trawnikiem -ja też nie jestem zadowolona ze swojego ,a pracy przy nim więcej niż przy pielęgnacji roślin :roll: :?
hanna_1962
500p
500p
Od: 2 lut 2008, o 17:12

Post »

Bożenko, a co stosujesz na swój trawmnik? Ja sypię nawóż na mech, ale to niewiele daje. Może ktoś wypowie się na temat wertykulatora? Podobno zdaje egzamin, zastanawiam się czy nie kupić.

Oj, teraz zauważyłam, że przeoczyłam odpowiedź Aneczki. Aniu u ciebie sprawdza się wertykulator??
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam wertykulator i wydaje mi się ,że się sprawdza a już na pewno ułatwia wiosenne porządki -wystarczy nim pojeżdzić po trawniku i zebrać resztki suchej trawy i mech( bo też usuwa go z trawnika )Mój wertykulator ma kosz ,ale jakoś nie zdaje on egzaminu bo jest za mały a trawy za dużo więc grabimy wszystkie resztki po wertykulacji :D Bezpośrednio po zabiegu trawnik wygląda nieciekawie bo wertykulator tnie trawę i ziemię ,ale póżniej efekt jest super .Trawa się odmładza,robi się gęstsza ,nie ma tyle sucholców w niej i mchu też jest znacznie mniej -polecam stosowanie wertykulacji i aeracji ,a na trawnik sypiemy wapno magnezowe -zapobiega rośnięciu mchu no i nawozy do trawników :D
hanna_1962
500p
500p

Post »

Bożenko ty piszesz o wertykulatorze czy areatorze? Bo zdaje sie, że tnie ziemię areator, a może masz dwa w jednym?
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu ziemię tnie wertykulator ma takie noże ,a aerator ma kolce i napowietrza tylko ziemię ale jej nie tnie :D Ja mam dwa w jednym to znaczy mogę zakładać noże i jest wertykulator albo te kolce i jest aerator -ale my sosujemy tylko wertykulator bo ja mam glinę na ogrodzie i te kolce od aeratora u mnie się nie sprawdzają :?
hanna_1962
500p
500p

Post »

Ja też mam glinę. To co radzisz? Kupić sam wertykulator?
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu na glinie to można robić tylko wtedy gdy jest mokro bo inaczej to kolce od aeratora się krzywią i wyłamują (a może tylko ja mam taki tandetny :( )Przeważnie w sprzedaży są te dwa w jednym ,niektóre nawet na jednym bębnie mają i noże i kolce ale takiego nie polecam na glinę ,a cena samego wertykulatora albo tego kombajnu jak ja go żartobliwie nazywam jest zbliżona .Ja teraz bym już nie kupiła kombajnu tylko sam wertykulator bo i tak z tej jego drugiej funkcji nie korzystamy :roll: :? Oczywiście decyzję co do wyboru sprzętu musisz już sama podjąć :D
hanna_1962
500p
500p

Post »

Dziękuję Ci za radę, raczej kupię sam wertykulator.
hanna_1962
500p
500p

Post »

Czy ktoś rozpoznaje tę roślinę? Dostałam ten krzew w ubiegłym roku i nie wiem jak się nazywa. Troche choruje co widać na liściach, ale ma pąki, nie wiem czy kwiatowe?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie jestem pewna Haniu, ale przypomina mi to aronię.
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Witaj Haniu!
Dziś odwiedziłam Cię po raz pierwszy i zapewniam, że nie ostatni. Bardzo lubię takie klimaty!
Proszę, napisz coś więcej o swojej działeczce, jak często tam bywasz? czy znajduje się daleko od twojego miejsca zamieszkania? jak dużą ma powierzchnię?
Ogromnie podobają mi się Twoje róże, moje nie chcą rosnąć, chociaż też mam podłoże gliniaste. Napisz, jak przygotowałaś dołki przed sadzaniem?
Pozdrawiam Dorota
hanna_1962
500p
500p

Post »

Witaj Dorotko! Cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Moja działka jest niewielka - 4oom. Rowerem dojeżdżam do niej w 15 min., a samochodem 7. Domyślasz się pewnie, że jestem na niej bardzo często. Latem pomieszkuję, ponieważ warunki w altanie pozwalają na to. Jeśli nie mieszkam, to jestem tam prawie codziennie. Zimą też odwiedzamy naszą działeczkę dwa razy w tygodniu, a czasami częściej. Kupilismy z mężem ten ogród, żeby odreagować po pracy i taką rolę spełnia już od sześciu lat. Nawet kiedy pracujemy to odpoczywamy! Zresztą chyba jak każdy na tym forum. Zaraz zamierzam odwiedzić Twój ogród. Pozdrawiam!
hanna_1962
500p
500p

Post »

Dorotko, jak trafić do Ciebie?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Haniu, tu jest spis wszystkich ogródków forumowiczów http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3486
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Witaj Haniu :) Wędrując po ogródkach zawędrowałam i do Ciebie :D Śliczny masz ogródek, a ten strzyżony jałowiec :shock: cudo!!!! Przepiekny jest! Chyba "odgapię" pomysł od Ciebie bo bardzo mi się podoba :D Czy długo go masz?
Będę zaglądac częściej jeśli pozwolisz :) Do zobaczenia ;:100 ;:100
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”