Czy ktoś może mi poradzić ile litrowy pojemnik/donica byłaby optymalne przy sadzeniu pomidorów gruntowych?Odmiany które przeważnie mam to malinówki i bawole serca. Donice, które używałem miały pojemność około 5-7 litrów ale wydają mi się zbyt małe bo korzenie im wychodzą, a ponad to paliki nie chcą zawsze trzymać się w zbyt małych donicach i wiatr lubi je poprzetrącać. Donice są po tujach 70 cm (pewnie dostane ochrzan za to, że pomidory w tych donicach mogą dostać po tujach jakieś choroby więc może znacie jakąś ofertę lub stronę gdzie można kupić tanio donice 10 litrowe lub większe właśnie do pomidorów-tak na marginesie)
Czy mógłbym zrobić pojemniki z wiader plastikowych, białych 10 litrowych po tynku? Wiem że to po tynku czyli chemii, ale mam tego na kopy.
Pomidory wielkoowocowe, by dały dobry plon, jak dla mnie minimum 40l wiadro i fertygacja. A palik i tak musi być i czasami nawet przebity przez pojemnik w ziemię, bo miałem tak, że podczas nawałnic, wysokie odmiany się obalały i postanowiłem je dodatkowo wbijać w ziemię.
Ja kupuje gotowe podłoże warzywne i dodaje perlitu. Później pierwsze podlanie czystą wodą, a później już fertygacja. Im mniejszy pojemnik, tym mniejszy plon, głównie w wielkoowocowych odmianach, dlatego nie uprawiam ich zbytnio.
Kupuję gotowe podłoże donic. nic nie stoi na przeszkodzie by przy sadzeniu wmieszać trochę kompotu czy granulowanego obornika. Po sezonie ziemię rozkładam po ogródku i wiosna do donic daję świeżą. U mnie w kastrach 60 litrowych wsadzam trzy krzaki pomidora, ale jest im dość ciasno i szybko przesychają w sezonie. Jeśli miałabym więcej miejsca to w taką kastrę wsadzałabym po dwa krzaki. Może nie musiałabym podlewać codziennie
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Planuję w tym roku posadzić w 10 litrowych donicach Maskotkę
Czy rozsadę dla pomidorów w donicach robi się wcześniej? ew kiedy?
Do takiej 10 litrowej donicy posadzić tylko jedną Maskotkę?
Do uprawy pomidorów w donicach nasiona wysiewam w drugiej połowie marca
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
markosc
Podobnie jak Mirek pomidory do donic wysiewam ok. 15 marca, do gruntu po 25. Wyjątek robię właśnie dla Maskotki. 2 lub 3 nasiona tej jednej odmiany lądują w ziemi jeszcze w lutym, w kwietniu sadzę do donic docelowych. Rozmiary roślin nawet z doniczkami pozwalają na swobodne przenoszenie na balkon i z powrotem w razie potrzeby.
10 litrowa donica wystarczy tylko jednej sztuce.