Tulipany

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Graszka 2 pisze:Zastanawia mnie ten tulipan

Obrazek

jest w wielu kolorach
Obrazek
Jest to , Calochortus - zwany także Mariposa lilies [ do tej grupy należy również popularna Tygrysówka Pawia ]- tutaj więcej na ten temat [ zdjęcia i opisy różnych odmian tej grupy ] - tyle że po angielsku ] http://en.wikipedia.org/wiki/Calochortus
Nie jest to tulipan - ale oba gatunki wykazują dużo cech wspólnych - w systematyce zalicza się go do rodziny Liliaceae
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cudne... a moje już powoli zaczynają kwitnąć. od jakiegoś czasu kwitnie 1 (czerwono-żółty) z liśćmi w paski, a teraz niektóre inne zaczynają nabierać koloru, m.in podłużnokwiatowy jasnożółty i jakiś czerwonoróżowy...
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

Piękne tulipaniki odziedziczone po poprzedniej właścicielce działki. Na razie nie mam pomysłu co to za odmiana ale to tylko kwestia kilkunastu dni i powinno się wyjaśnić z kim mamy do czynienia.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem masz Tulipa praestans. :wink:
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

kayah pisze:U mnie też zaczynają rozkwitac pierwsze tulipany, może ktoś wie jakie to odmiany?
Te odmiany były wcześniej w tym wątku opisane.
onail
50p
50p
Od: 27 lip 2007, o 11:23

Post »

Piękne macie tulipany, u mnie też się szykują do kwitnienia. Ale ja ze wschodu i chyba trochę dłużej to potrwa. Też mam takie pasiaste , tylko nie pamiętam jaki kolor będą miały. Wkrótce się przekonam :-)
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

dtlissa pisze:Witam,

w moim ogrodzie od lat rosna tulipany ( kolory standardowe czerwone i zolte ) jednak wiele z nich od paru lat wypuszcza już tylko liscie i nawet nie rozpoczyna kwitnienia. W ubieglym roku w czerwcu wykopalam niektore kepy tulipanow, podsuszylam i na jesien wsadzialam.

Cebulki byly jednak dosc male, srednica max. 4-5 cm. Wsadzilam je w nowe miejsce w dosc malych odstepach od siebie - wlasnie z racji tej malej srednicy - watpilam, zeby mogly zakwitnac w tym roku, chcialam zeby podrosly i zmeznialy ;-) Czy mam jakas szanse, ze z rozsadzonych przeze mnie cebulek, ktore nie kwitly i sa bardzo male - ponownie uzyskac kwitnace tulipany ?
Na zdjeciu 1,2 ich stan obecny - jeden duzy lisc, niektore maja po dwa liscie. Bedzie cos z nich w nastepnym roku ?
Na zdjeciu 3 taka stara kepa tulipanow, raczej nie zakwitnie. Wykopac w czerwcu? Sadzic na jesien pojedyncze ceublki? Ma to sens? Beda jeszcze ponownie kwitly ?Obrazek Obrazek Obrazek

serdecznosci
oj chyba umknelo moje pytanie w waszych zdjeciach tulipanow :-)

Czy cebulki, ktore przestaly juz kwitnac od paru sezonow - mozna jeszcze ponownie przywolac do kwitnienia porzez wykopanie, przesuszenie i ponowne wsadzenie ?
Ma juz ktos takie doswiadczenie?
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Witaj dtlissa!
Z tego ,co napisałaś wnioskuję,że nie wykopujesz tulipanów co rok.Jeśli chcesz,żeby Ci ładnie ,co sezon kwitły ,musisz je w czerwcu - lipcu (jak liście całkiem uschną) wykopać i do września,pażdziernika przetrzymać w suchym,przewiewnym miejscu.Jesienią należy je posegregować wg.wielkości cebulek i te większe posadzić na miejsce stałe,a maluchy do "przedszkola",żeby urosły i za rak czy dwa zakwitły.
Jeśli tego nie robisz,tulipany się nadmiernie zagęszczają,cebulki drobnieją i ....kwitną słabo,albo wcale!

Te z pojedynczymi liścmi raczej nie zakwitną.Ale podsyp im nawozu,a w lecie wykop.Na przyszły rok zakwitną na pewno!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

Dziekuje Malgosiu, za nadzieje, ze jeszcze te cebulki sa w stanie ponownie, w nastepnym sezonie zakwitnac !

Tak niestety nie wykopywalam tych tulipanow przez ostatnie pare lat az mi sie tak zegescily, ze przestaly w ogole kwitnac - ale juz sie poprawie ;-)
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

Obrazek

a to moje (bo mam ich 7 na działce) tulipanki:)
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

piękne u was juz tulipanki u mnie na razie kwitną tylko botaniczne Obrazek ciepło i mokro wszystko pieknie rośnie (zielsko najbardziej :roll: ) za mało słoneczka Obrazek
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

U mnie są już takie [ inne jeszcze się czają :wink: ]
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Laurelin
50p
50p
Od: 4 maja 2007, o 13:23

Tulipany botaniczne?

Post »

A ja pokażę co udało mi się wyhodować na balkonie w 14 litrowej donicy!!!
;:80 ;:80 ;:80 ;:80 ;:80 ;:80 ;:80

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Laurelin- no i tobie należą się największe gratulacje i owacje ;:114 bo w ogrodzie to one same rosną , a w donicy to już większa sztuka . Pozdrawiam :lol:
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Zostawiły mi na pociechę nornice. Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”