Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
Nie przejmuj się aż tak bardzo tymi temperaturami. W amatorskiej uprawie parę stopni w jedną czy w drugą aż takiej różnicy nie robi. Poza tym 23,5 stopnia to świetna temperatura dla papryk o ile mają odpowiednią ilość światła. A pomidory przy 20 też wzejdą, tylko trochę później.
Iza
- calka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
wojtyna
Możesz ustawić pojemniczki na ciepłym kaloryferze.

Możesz ustawić pojemniczki na ciepłym kaloryferze.
Ewa
Pod koniec przyszłego tygodnia ma znowu przyjść arktyczny syf na chwilę. Na wschodzie w nocy -10 a na zachodzie -5.marcinbb pisze:Dziś sprawdzałem łopatą poniżej 10 cm wszystko zamarznięte. Swoją drogą nadciągając ciepłe dni w niedziele ma być u mnie 15*C, a patrząc na prognozę długoterminową przymrozków już ma nie być (weźcie poprawkę że mieszkam pod Wrocławiem ).
-
- 200p
- Od: 8 cze 2015, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chyba wszystko w tym roku będzie spóźnione
W zeszłym roku tak często padało, że trudno było poruszać się po działce. Nawet "ogródka" nie przekopaliśmy.
Późne przymrozki pokonały kwiatki na drzewach. Owoców zero. Jeśli w tym roku będzie tak samo, to nie chcę wiedzieć jakie będą ceny warzyw i owoców
Póki co zastanawiam się, co mogę jeszcze wysiać w domu żeby troszkę przyspieszyć ?

W zeszłym roku tak często padało, że trudno było poruszać się po działce. Nawet "ogródka" nie przekopaliśmy.
Późne przymrozki pokonały kwiatki na drzewach. Owoców zero. Jeśli w tym roku będzie tak samo, to nie chcę wiedzieć jakie będą ceny warzyw i owoców

Póki co zastanawiam się, co mogę jeszcze wysiać w domu żeby troszkę przyspieszyć ?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ogólnie wysiewać można wiele warzyw na rozsady. Począwszy od sałaty, po pietruszke naciową, papryke, pomidory, seler, por, kapuste, kalafior, bakłażany, cebule, bób i jeszcze wiele. Pytanie czy pytasz o ogólnie co można wysiewać na rozsade czy o to co obecnie można wysiać.
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Gdzie?Dareku pisze:Pod koniec przyszłego tygodnia ma znowu przyjść arktyczny syf na chwilę. Na wschodzie w nocy -10 a na zachodzie -5.
https://images84.fotosik.pl/1013/3fe80df29ce4560f.jpg
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Tu.
We wtorek 20 w nocy. Nad ranem pewnie będzie jeszcze zimniej. Albo cieplej bo pogoda zmienną jest
.
https://images81.fotosik.pl/1014/20beae75cb9fe150.jpg
We wtorek 20 w nocy. Nad ranem pewnie będzie jeszcze zimniej. Albo cieplej bo pogoda zmienną jest

https://images81.fotosik.pl/1014/20beae75cb9fe150.jpg
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Dziękuje za porady,chyba faktycznie tymi temperaturami nie ma co się przejmować.Jako że rozsadę robię pierwszy raz,więc kupiłem na próbę regał plastikowy który ma 5 półek. Z tego względu że parapet mam wąski to owy regał dostawiam do okna i miejsca na rozsadę mam dužo. Papryki zostaną na najwyższej półce a pomidorki jak posieję ustawię najbliżej kaloryfera i trochę go podkręcę żeby miały cieplej. Jeżeli chodzi o sam regał to super sprawa jak ktoś ma mały parapet.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mógł byś wstawć zdjęcie tego regału?
Asia
Asia
- Agnieszka1234
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 09:27
Witam,
ja wczoraj posiałam pomidory, parapety zajęte, chyba koniec wysiewów.
Wczoraj w ogrodniczym kobieta opowiadała o rozsadzie z buraka na botwinkę, robicie?
ja wczoraj posiałam pomidory, parapety zajęte, chyba koniec wysiewów.
Wczoraj w ogrodniczym kobieta opowiadała o rozsadzie z buraka na botwinkę, robicie?
Burak ma to do siebie, że stosunkowo szybko prowadzi korzeń palowy w dół. w płytkich pojemnikach się zawinie co niezbyt dobrze będzie wpływać na jego wzrost. Kiedyś po przerzedzałem buraczki ze szklarni i popikowałem do gruntu, szczerze moim zdaniem nie warte zachodu.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Ja w zeszłym roku buraczki z przerywki posadzałam w inne miejsca i buraki urosly piękne duże, co prawda robiłam to bardzo ostrożnie, wyciągałam z praktycznie cała bryła korzeniową. Dlatego w tym roku posieję do głębokich doniczek i z rozsady do ziemi.
Pozdrawiam ;)
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Moja babcia zawsze przerywała buraczki i robiła nasadzenia w innych miejscach.
Ja co roku sieję mniej a po przerywce pikuję w odpowiednich odstępach i na plon nie narzekam, bo buraki mi rosną do sporych rozmiarów.
Pozdrawiam Józef