Ogród po wiejsku

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród po wiejsku

Post »

Witaj Kasiu troszku mnie u Ciebie nie było :oops: ale tak to jakoś leci, że nie mam weny w tym roku :) Widzę, że chryzantemki chyba już u Ciebie kwitną :) ogród mimo upalnego lata prezentuje się bardzo ładnie ;:63 Co do poskrzypki to walczyłem z nią 2 lata temu w tym roku też się pojawiła ale udało mi się ją poskromić :)
Hmm powiadasz, że chcesz troszkę iglaków wpleść w ogród, to podobnie jak ja ;:oj też chcę moje rabaty kwiatowe wzbogacić małymi iglakami, zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)
Pozdrowienia :wit
DzonaK

Post »

Kasia chyba zapadła już w sen zimowy bo tu taka cisza . Wyłaź z pod pierzyny i opowiadaj co tam sie u Ciebie dzieje w tym ogródku . :tan
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Prawie racja.
Zrobiło się z dnia na dzień zimno,szaro, dzień zmalał jakby nagle, ucichło wokół. Nieuchronnie nadciąga czas zimowego snu.
Po chwilowym szoku aklimatyzacyjnym, i wyciągnięciu czapki, od kilku dni znów wychodzę do mojego ogródka mikro. Postanowiłam wydrzeć jeszcze kilka metrów kwadratowych lichemu trawnikowi bądź wprost klepisku i poryć, poprzewracać, poprzesadzać, poupiększać. Jak widać ogrodniczka lubi wszystko na "p". ;). Popijając pierwszym w życiu likierem różanym. Ależ to boskie! ;:131
Zdjęć jakoś nie mam za dużo, ale pokażę wam, że wciąż jeszcze można cieszyć się plonami :). Dziś zebrałam ostatnie cukinie (?) , a widziałam jeszcze kwiatyObrazek
Mam tez pomidorki koktailowe, krzaki wciaż mają kwiaty ;:202 One mi się same z kompostem wysiewają. Może nie tak aromatyczne jak te dojrzałe w pełnym słońcu, no ale nie pogardzę. I fasolka szparagowa- uwielbiam, mam :)
Obrazek
Obrazek
Nawet koperek jest, samosiejka.
Jeszcze jeden worek z paprykami stoi na podwórku, i dochodzą pomału. Noce jednam zimne i dziś postanowiłam towarzystwo pelargonii i papryki wnieść do sieni. Ma być babie lato, ale u nas, jak dojdzie, to może będzie w porywach 10 stopni.
Obrazek
Kwitną wciąż dalie, róże ścięłam do wazonu, a Gloria Dei miała najpiękniejszy, największy kwiat jaki kiedykolwiek widziałam. Ten zapach czuję wciąż, nieziemski. ;:167 ;:166
Obrazek
Obrazek

Poza tym pobawiłam się aparatem i odkryłam zdjęcia panoramiczne. Ciemnota technologiczna jestem, ale fajnie ująć szerszy obraz. Poza tym pociągnęłam pas żywopłotu jeszcze kawałek. Na wiosnę skończę drugą część, a na kolejną jesień drugą stronę ogrodzenia, tylko sadzonki kupię większe po prostu. Sąsiedzi dostali pozwolenie na budowę domu...I wiecie, jakoś mam poczucie, że kończy się pewien etap w naszej samotni. Ciekawe, czy zwierzęta wciąż będą podchodzić tak blisko. Na szczęście budują się od strony drogi, wsi, a nie od łąk. :)

I trochę koloru. Mam wrażenie że rośliny wcale nie chcą iść spać- niedawno zakwitł mi jaśminowiec, liliowiec, krzewuszka po raz 3 kilkoma kwiatami, kwitnie też ostróżka, róże Leonardo da Vinci, i lewkonia pełna trwa w najlepsze. Petunii morze samosiejek ma w nosie że czas spać. Nawet maczek kalifornijski jarzy się jak małe słońce. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wspomnę już o malinach wciąż owocujących, i poziomkach! I ręczę wam, że o ile maliny bez słońca cokolwiek wodniste, o tyle poziomki- wciąż poezja smaku! Te bardziej dojrzałe pożarłam i do zdjęcia pozowały te blade :).
Obrazek

Macham! I zaraz wychodzę. Muszę wkopać cztery worki z borówkami. Niestety w tym roku nie wsadzę ich w docelowe miejsce, ale w worach mają to co kochają najbardziej, zimę powinny przeżyć .

Jeszcze jest zielone, choć złotem przetykane,
W pajęczych niciach spowite,
Do snu wiatrem kołysane...
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

Ostatni bukiet z róż w tym roku. Żegnajcie piękne.

Obrazek

Obrazek
DzonaK

Post »

Witaj Kasiu
Piękne kolory jeszcze goszczą w ogrodzie i do tego pyszne ciasto i ciepła herbatka . Cudny bukiecik z róż ;:oj
Ja nie mogę się doczekać do przyszłego sezonu , żeby uprawiać swoje warzywa , jestem głodna wrażeń i ciekawa jak mi to wszystko pójdzie :lol:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Oczywiście przeczytałam, ale zapomniałam zostawić ślad :;230
Kasiu mam nadzieję, że będziesz dalej opowiadała swoją ogrodową historię ;:333 bo już jestem jej fanką! :D
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

Będę, będę ;)
Dziękuję za ślady stóp na mojej glinie :)
Obecnie jestem na etapie dopieszczania mojego zamówienia z nasionami. Będę wysiewała byliny, na większą skalę. Szkoda, że nie zdecydowałam się na to w zeszłym roku. Wymyśliłam też nowy układ rabat, będę chciała też mini oczko wodne w opnie z ciągnika :) Naoglądałam się pomysłów przez zimę, że hej!
Tymczasem wciąż leży gruba warstwa śniegu, wszystko śpi. Ale ptaki już jakoś inaczej śpiewają...Dreptam po cudzych wątkach, podglądam inspiracje. Przeczytałam też informację o możliwym rychłym zamknięciu Forum- ;:124 to jest zbyt okrutne, żeby było możliwe. Wiele forów ogrodniczych zwiedziłam, ale tu jest wyjątkowo- to jak wygodny fotel w pokoju. Nie wyobrażam sobie tego.
Chciałam sobie kupić dziś prymulkę w biedabronce, ale tyle latało wokół ziemiórek, że dałam sobie spokój. Mam własne. Ziemiórki, rzecz jasna.
Ale! Kupiłam już mączkę kostną, i widziałam nawóz w castoramie, który jest rozpuszczalny i w pełni naturalny, na 500l roztworu. Bardzo mnie zainteresował, nie powiem. Żaden z nich nie miał dużej dawki azotu na start w sezonie, ale za to działają jak stymulanty wzrostu. Nie bałabym sie podlewać nim roślin. Nie będę kłamała co do składy NPK bo nie pamiętam. Pokrzywa w formie płynnej też jest wspaniała, nie powiem, i wciąż nr 1, ale to w proszku mniej waniajet ;:131
Z nudów szpachluję łazienkę. Nie jest to takie trudne, a przybliży mnie do upragnionego widoku czystej łazienki ;:306
Potem wrzucę kilka zdjęć, chociaż nie ma za bardzo co oglądać. Moje postanowienie noworoczne- w tym sezonie robić więcej fotek !
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

Obrazkoterapia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
U mnie zima pełną gębą. W ogródku śniegu do pół łydki i więcej. Idzie odwilż..
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Oczko w oponie od ciągnika? ;:oj Jesteś pewna?
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu - :wit
Jak bardzo ciekawie wątek rozwijasz, jak ciekawie opowiadasz co się tam u Ciebie dzieje, czasami nawet niesamowitego.
A jakie to byliny będziesz wysiewać?
Mam nadzieję, że juz bezterminowo wytrwasz w swoim noworocznym postanowieniu co do fotek ;:215
Pozdrawiam. ;:3
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

anida- zakopię ją tak, że nie będzie widać jej zupełnie. Do tego obowiązkowo pompka solarna z mini fontanną. Płaskie kamienie na obrzeżu, z kwiatami. No. Tak w skrócie. To taki straszny obciach byłby? Opona pełniłaby rolę formy w zasadzie.
Pogodę mamy w kratkę. Z zainteresowaniem śledzę na fb kilka grup fascynatów roślin. I wiecie co? To jest przerażające, jaka ilość dezinformacji tam można znaleźć. Są tacy, co znają si? na rzeczy, reszta informacji to kupa ...kompostu. Tym bardziej doceniam ogromną wartość merytoryczną naszego forum. A porady dotyczące cięcia o tej porze grubych konarów starej czereśni to już w ogóle była totalna herezja.
Będę wysiewać długą listę, część już teraz, i na podwórko. M.in ze względu na ziemiórki, które wciąż mam, niestety. Piszę z telefonu, nie jest to specjalnie wygodne, a lista długa. Niech mi uda się po dwie, trzy rośliny uzyskać- będę zadowolona.
Obrazek

Obrazek

Jeszcze będzie pięknie.
Bea, dzięki za miłe słowa! Wpadnę z wątkową rewizytą!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu masz 100 procentową rację, nie raz poczytywałam wpisy na FB i ręce opadają. Mam jedna zasadę wiem to pisze a jak nie wiem to nie wprowadzam w błąd...i tego się tutaj nauczyłam :D
Do tej opony chyba dodasz folię bo od spodu coś musi wodę zatrzymać?
A takiego ślimaczka, jak była odwilż, spotkałam na tarasie ;:oj
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

Tak, Marysiu, folia do środka. Tylnie koło to spore oczko, ok. 1,5m średnicy!
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Kasiu, nie gniewaj się, ja mam po prostu uraz do wszystkiego oponiastego. Sąsiedzi mają kwietniki w różnokolorowych oponach, łabędzie i kosze też z opon, itd. Więc sama rozumiesz..... U Ciebie, rozumiem, że ta opona będzie niewidoczna. Uff.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

anida, :wit ;:306. widzę że mamy podobne" ulubione" elementy małej architektury ogrodowej. No torsje mam jak widzę, ale de gustibus...itd. Akceptuję tylko zakopane. Chociaż gryzie się to trochę z moim ekologicznym sumieniem, ale kiedyś i tak trafią przecież gdzie ich miejsce.
Pozdrawiam! :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”