Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
Dodam, że wszędzie zapewniają, że skórka tej dyni jest jadalna więc my ją jemy po upieczeniu lub ugotowaniu w zupie. Ale co do dżemu to nie wiem bo nie robiłam.
Akacjowa, dużo miąższu ma dynia Muscat de Provence i nadaje się na dżem, soki, zupy. Jest też bardzo plenna i dobrze się przechowuje.
Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, bo jej skórka mięknie po obróbce cieplnej, jednak moim zdaniem ona jest najlepsza do pieczenia, zup, i piure.
Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, bo jej skórka mięknie po obróbce cieplnej, jednak moim zdaniem ona jest najlepsza do pieczenia, zup, i piure.
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dynie są warzywem ciepłego klimatu, uwielbiają słońce.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Znalazłam dzisiaj pierwsze śpiące panienki dumplinga
(w sumie mam nadzieję że to dumpling, a nie piżmowa
) , jak na tą chwilę mam jedną dużą Rougue, dwie Hokkaido i dwie Junony 

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
U mnie są 3 dynie rouge d` etampes, co najmniej 7 muscatów de provance i ileś kundelków. U muscata zaobserwowałem, że kilka owoców opadło, czy ktoś wie co może być przyczyną?
U mnie też jest zawsze dużo zawiązków nadjedzonych przez ślimaki, zakażonych zgnilizną. Wcale się tym nie przejmuję, bo więcej jest zawiązków rozwijających się i rosnących. Dobrze rozwinięte i nawiezione krzaki i tak dają wielkie plony.
Muscat jest dynią piżmową, tych wcześniej nie zbieram, dopiero we wrześniu, bo późno dojrzewają i nie będą się dobrze przechowywać. Teraz można zbierać dynie olbrzymie, małe odmiany i profesjonalne, one są wczesne a zebranie wyrośniętych owoców pobudza wzrastanie następnych i zwiększa plon.
Muscat jest dynią piżmową, tych wcześniej nie zbieram, dopiero we wrześniu, bo późno dojrzewają i nie będą się dobrze przechowywać. Teraz można zbierać dynie olbrzymie, małe odmiany i profesjonalne, one są wczesne a zebranie wyrośniętych owoców pobudza wzrastanie następnych i zwiększa plon.
Kupiłam sadzonkę podpisaną "dynia bananowa", ale owoce bananowych nie przypominają.
Czy ktoś jest w stanie rozpoznać odmianę?

Czy ktoś jest w stanie rozpoznać odmianę?

Pozdrawiam,
Ania
Ania
To kundelek, ale może będzie smaczny.
Ten kundelek strasznie plenny jest, ma największe owoce spośród moich 11 dyń, więc mam nadzieje że będą smaczne 
W tym roku znowu walczę z mączniakiem prawdziwym. Tym razem kupiłam Siarkol, bo inne preparaty w poprzednich latach praktycznie nie działały. Stosował ktoś z was ten środek?

W tym roku znowu walczę z mączniakiem prawdziwym. Tym razem kupiłam Siarkol, bo inne preparaty w poprzednich latach praktycznie nie działały. Stosował ktoś z was ten środek?
Pozdrawiam,
Ania
Ania
Hej, cóż to za koleżka i kiedy będzie dojrzały?
Wyrósł z nasion znalezionych na kompostowniku i nikt nie wie, co to za odmiana.

Pozdrawiam, Gosia:)
- Ginka
Jutro pierwsze kontrolowane zapylenie Junony
(zabezpieczyłam sobie panienkę i dwóch panów z tego samego pędu), z niecierpliwością czekam na Dumplingi i Piżmowe...chociaż te ciężej będzie upilnować i zapylić ręcznie, bo się poprzeplatały
.
Dwie prowadzę pionowo (jedną spod czereśni aby miała więcej światła, a druga zostanie przywiązana do ściętego pnia jabłoni...w sumie sama chciała iść w górę to jej pomogę
, przerzucę pęd przez rozwidlenie i wróci na ziemię
).

Dwie prowadzę pionowo (jedną spod czereśni aby miała więcej światła, a druga zostanie przywiązana do ściętego pnia jabłoni...w sumie sama chciała iść w górę to jej pomogę

Pozdrawiam, Gosia:)
Dynie łatwo sie krzyżują, więc jeśli pochodzą z owoców nie zapylonych w sposób kontrolowany, to są mieszańcami. Mogą być smaczne ale czasem są gorzkie.
- Ginka
Udało mi się zapylić dzisiaj Junonkę (pogoda sprzyjała nawet na późniejsze zapylenie, ok 20 stopni i bez słońca), dostała dwóch panów, także mam nadzieję że jej wystarczą i nie zrzuci zawiązku.
Na dzień dzisiejszy wśród Hokkaido nic się nie zmieniło (dwa zawiązki zgniły, więc nie ma nowych), Junona przoduje do tej pory mam pewne 4 owoce, Rougue ma ok 10kg, i za niedługo będę mogła ściąć pierwszą Hokkaido bo ogonek zaczyna drewnieć.
Na dzień dzisiejszy wśród Hokkaido nic się nie zmieniło (dwa zawiązki zgniły, więc nie ma nowych), Junona przoduje do tej pory mam pewne 4 owoce, Rougue ma ok 10kg, i za niedługo będę mogła ściąć pierwszą Hokkaido bo ogonek zaczyna drewnieć.