Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 7
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 7
Wczoraj zerwałam pierwsze w tym roku pomidory.
2 szt K/131 i 3 szt Pikusia.
Mogły jeszcze zostać na krzakach,tylko,że Pikuś popękał od deszczu.
W nocy znowu zaczęło padać i dalej pada.
2 szt K/131 i 3 szt Pikusia.
Mogły jeszcze zostać na krzakach,tylko,że Pikuś popękał od deszczu.
W nocy znowu zaczęło padać i dalej pada.
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Po Pudowiku następny będzie Lithuanian, co dziwne pierwsze grono jest całkiem zielone a drugie czerwienieje.

Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Dziś zjadłem pierwszego wyhodowanego przez siebie pomidora. Malachitowa. Nie wiem tylko czy dobrze ją zerwałem bo jak najbardziej dojrzała, ale miała tylko lekki rumieniec od góry a reszta była jeszcze zielona. Nie wiem... Dobrze? Źle? Przyznam że smak nie powalił na kolana, ale da się zjeść z solą na kanapce. Jakas taka mało wyrazista, choć rodzinie smakował pomidorek. Nie wiem. Wcześniej? Później. Taki mało kwaskowy wyszedł trochę. Zobaczymy następne.
Myślałem że Syberian bedzie wcześniejszy a ten zielony jak ogórek i nie chce dojrzewać
. Za to pomidorów ma całą masę. Dolne grono wygląda jak winogrona niemal.
Myślałem że Syberian bedzie wcześniejszy a ten zielony jak ogórek i nie chce dojrzewać

- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Za wcześnie zjadłeś. Jak jest miękki i skórka cała żółta, wtedy jest 
Nie martw się, w zeszłym roku zrobiłam to samo i zdziwiłam się, że wcale nie taki wspaniały jak piszą ;)

Nie martw się, w zeszłym roku zrobiłam to samo i zdziwiłam się, że wcale nie taki wspaniały jak piszą ;)
Iza
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
U mnie Pudowik też zmienia kolor.
Pogoda w kratkę,raz pada,raz słońce.
A tak przy okazji pomidorów nie powinno się solić.
Dopiero wczoraj to wyczytałam,chociaż nie solę pomidorów już od dawna.
Pogoda w kratkę,raz pada,raz słońce.
A tak przy okazji pomidorów nie powinno się solić.
Dopiero wczoraj to wyczytałam,chociaż nie solę pomidorów już od dawna.
- jeszcze
- 1000p
Dlaczego nie powinno się solić?
Pomidory jak mało które warzywo uwielbiają sól. No chyba że prosto z krzaczka
Pomidory jak mało które warzywo uwielbiają sól. No chyba że prosto z krzaczka

Iza
heh... pomidory bez soli to jak ślub bez organów. nie wyobrażam sobie
.
Natomiast co do malachitowej to już zgłupiałem. Jedni piszą żeby zbierać jak tylko pojawi się rumieniec i żeby nie zrobiła się miękka a drudzy żeby rwać jak już jest żółta i mięknie. Dobra... z następnymi poczekam jak się mocniej wybarwią chyba że zaraza przylezie i niczego nie będzie. A leje ostatnio niemiłosiernie. Pryskane raz czy dwa miedzianem w czerwcu i na pocz lipca ridomilem. Chorób na razie nie widać choć przy tej pogodzie aż się prosi o grzyba

Natomiast co do malachitowej to już zgłupiałem. Jedni piszą żeby zbierać jak tylko pojawi się rumieniec i żeby nie zrobiła się miękka a drudzy żeby rwać jak już jest żółta i mięknie. Dobra... z następnymi poczekam jak się mocniej wybarwią chyba że zaraza przylezie i niczego nie będzie. A leje ostatnio niemiłosiernie. Pryskane raz czy dwa miedzianem w czerwcu i na pocz lipca ridomilem. Chorób na razie nie widać choć przy tej pogodzie aż się prosi o grzyba
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli próbować pierwszy raz co nam urosło to na "czysto", ale sól ma to do siebie że podkręca smak i wzmacnia słodycz, także bez odrobinki soli to nie to samo (właśnie zjadłam późne śniadanie z udziałem świeżego chleba z masłem i pomidorkami z solą
, ożarowski był słodziuteńki
).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- jeszcze
- 1000p
Mój ożarowski ani myśli dojrzewać
A wracając do szkatułki, najlepiej samemu przetestować, co nam smakuje. U nas w domu wszyscy wolimy bardziej dojrzałą. Możesz Forresty też zerwać zapaloną i poczekać kilka dni, aż dojdzie w domu. Przy tej pogodzie trudno czekać, aż dojdą na krzaku niestety.

A wracając do szkatułki, najlepiej samemu przetestować, co nam smakuje. U nas w domu wszyscy wolimy bardziej dojrzałą. Możesz Forresty też zerwać zapaloną i poczekać kilka dni, aż dojdzie w domu. Przy tej pogodzie trudno czekać, aż dojdą na krzaku niestety.
Iza
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeszcze,Iza dziękuje za przepis 

- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
Rodzina podzieliła się pomidorkiem i zawyrokowała że jest ok. Mi tam średnio smakuje, ale wszyscy chwalą że dobry wiec znaczy ze dobry
. Ja nigdy nie jadłem zielonych pomidorów więc może po prostu smak ich mi nie odpowiada. Czekam na czerwone. mam malinowego ożarowskiego, Aussie, Syberiana, Bawole serce i z zółtych Ałtajskiego Oranżowego. najbardziej czekam na aussiego, ale chyba jeszcze się naczekam. Byle cos z niego było bo plonuje najsłabiej. Widzę ledwie dwa pomidory a to jest w dodatku późny pomidor. Krzak jak sosna a ledwie dwie kulki się kołyszą i nie widzę aby coś się wiecej pojawiało
.
Najładniej u mnie plonuje Syberian i Szkatułka. bawole ma dużo pomidorków ale jednak są drobnawe co przy Bawolim nie powinno raczej występować. Powiedzcie mi czy pomidory mogą sie krzyżować? Bo coś mi Zielona szkatułka zaczyna przypominać w niektórych pomidorkach Aussiego. Pomarszczone takie jak Aussie. Rosną obok siebie .. Moze one tego tam tego
wieczorkami i nocami a potem mi kundelki wychodzą na krzakach.

Najładniej u mnie plonuje Syberian i Szkatułka. bawole ma dużo pomidorków ale jednak są drobnawe co przy Bawolim nie powinno raczej występować. Powiedzcie mi czy pomidory mogą sie krzyżować? Bo coś mi Zielona szkatułka zaczyna przypominać w niektórych pomidorkach Aussiego. Pomarszczone takie jak Aussie. Rosną obok siebie .. Moze one tego tam tego

- jeszcze
- 1000p
U mnie na każdym Aussie od 10 do 12 pomidorów rośnie, a mam 10 krzaków. Myślę, że to dobry wynik. W tunelu zaczynają dojrzewać, jeden będzie na dniach. Już nie mogę się doczekać, szczególnie że pierwszy raz go mam.
Iza
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
miczu007
Na pierwszym zdjęciu, ten niebieski, to jaka odmiana? Przypomina mi mojego NN.
Na pierwszym zdjęciu, ten niebieski, to jaka odmiana? Przypomina mi mojego NN.
Pozdrawiam-Ela