Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewciaks
---
Od: 14 lip 2007, o 09:12

Post »

A ja mam takie pytanko!!..listki w ziemie wsadziłam...póściły już młode, na każdym z listków-matek około 4 nowych roslinek...nie chce stosować metody Przema, aby tlko jedną młodą zostawić a reszte usunac....chcę mieć duuuuużo....jak wielkie musza być nowe roślinki, aby je rozsadzić?? ;:24
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chyba lepiej iśc na jakośc a nie na ilośc...
Zrobiłabym tak, jak radzi Przemo. Na szczęście u mnie jeden listek wydał jedną roślinkę, więc nie mam dylematu (tzn listków było z pięc razy więcej, nie wszystkie raczyły ukorzenic się :wink: )
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

i teraz problem... :twisted: bo wszystkie piękne, zdrowe i chyba wyliczanke zastosuję..... :cry:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ewciaks a nie możesz ich po prostu rozsadzić by każda młoda sadzonka miała swoją doniczkę tak by było najlepiej, wyjmij je delikatnie z ziemi i rozdziel będziesz miała każdego w osobnej doniczce no i dużo. :D
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

hihi...tak Przemo bym chciała....ale jak wielkie maja być te roślinki??mają po 2-3 listeczki nieduże
x-C-j
---

Post »

Daj zdjęcie to powiem Ci czy nadają sie do rozsadzenia. Jak maja po dwa,trzy listki to troszkę są za małe raczej na rozsady chyba że bardzo delikatnie to zrobisz. :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

A oto trochę wiosny w końcu lutego... taką kompozycją ozdobiłam "wyspę" w kuchni, wykorzystując jedną z nabytych niedawno osłonek. Sępolie te należą do grupy miniaturowych.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze fiołeczek o ślicznych bladoniebieskich kwiatkach z ciemniejszymi smugami:

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
77malinka
200p
200p

Post »

Ewelinko, twoja kolekcja fiołków jak zwykle - zachwyca! Liście, które od ciebie dostałam, mają już swoje "dzieci" nie wszystkie się przyjęły :cry:
Ale dostałam też kilka od koleżanki , w sumie mam pięc młodych roślinek, dwa listki są jeszcze uśpione i kilka nowych w wodzie. Dostałam też dwie dorosłe rośliny - z czego jedna kwitnie. Niestety mam ją w pracy, a ja teraz w łóżeczku walczę z choróbskiem :evil:
Z kilka dni będę mogła zrobic zdjęcie.
Pozdrawiam, Małgosia
77malinka
200p
200p

Post »

ulina pisze:Piękne są Wasze fiołeczki, u mnie w domu jest na razie tylko jeden, ale dostałam listki i czekam na nowe :wink:
Obrazek
Halinko, co z tego, ze jeden, skoro taki piękny!
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witaj, Malinko! Cieszę sie ,że choć część listków udało Ci się " rozmnożyć" . W razie czego- służę kolejnymi :D A z choróbskiem walcz- przecież już niedługo wiosna, nie można jej powitać ...w łóżku :(
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

Przemuś oto fotka....nie wiem czy już mogę je ruszac?? Obrazek
x-C-j
---

Post »

Spokojnie rozsadzaj. :D :D :D
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Witam :))))

Post »

witam wszystkich fanów przepięknych fiołków:)
nie mogę sie napatrzeć na te wszystkie cuda.... :shock: :shock: :shock:
Jeśli chodzi o fiołeczki - jestem amatorką ..mam 16 lat i moje zainteresowanie tymi kwiatkami pojawiło się dopiero jakiś miesiąc temu gdy dostałam fiołka afrykańskiego od mojej wychowawczyni... Fiołek ledwo żył :) na szczęście żyje do tej pory ale nie wypuszcza listków... razem z mamą przesadziłam go i też podkradłam ostatnio 2 listki ze szkoły i wsadziłam do ziemi i czekam na efekty :) zwykle po jakim czasie pojawiają się nowe listki po wsadzeniu?
serdecznie wszystkich pozdrawiam :) :D
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Czy to normalne? Fiołek

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

zdjęcia są niewyraźne ale dlatego że robiłam je telefonem. kwiatka dostałam od wychowawczyni, i miał odsłonięte to coś pod listkami. To normalne? Czy może to ma być przykryte ziemią? Może dlatego fiołek stoi w miejscu?
proszę o pomoc
Milka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

w tym miejscu kiedys były liście, ale zwykle na fiołkach liście są na całej roślince. ten jest ogołocony. chyba go można wsadzić głębiej.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”