Ja wsadziłam w tamtym roku i żałuję. Były za bardzo wybujałe i przy wsadzaniu musiałam koniecznie zapewnić im podpórki. Obok dosadziłam kłącza do gruntu i fakt kwitły może 2 tygodne później ale za to były piękne i gęste. W tym roku na pewno nie wsadzę do donicy.
Dalie ,które są wczesniej posadzone do doniczek i mocno wyrastają przed wsadzeniem do gruntu uszczypuje się czubki.Zapewnia to roslinie wzmocnienie i zagęszczenie.
Ja też już wsadziłam moje dalie do doniczek, ale tylko te nowozakupione.
Też kupiłam 'Dinnerplate White/Blue', mam nadzieję, że ani kolor, ani wielkość nie dostarczą rozczarowania.
pogoda już coraz bardziej wiosenna więc mam pytanie - czy już można wsadzić karpy dalii do ziemi ???? zawsze sadzilam w maju - a w tym roku korci mnie zeby juz posadzic
pozdrawiam
Jeśli boisz się przymrozków to posadź dalie do doniczek, wystarczą najtańsze, plastikowe. Dale będą rosnąć a gdy minie ryzyko przymrozków będziesz mogła posadzić już trochę podrośnięte byliny. Dzięki temu szybciej zakwitną i będą kwitnąć dłużej.
fibius pisze:Jeśli boisz się przymrozków to posadź dalie do doniczek, wystarczą najtańsze, plastikowe. Dale będą rosnąć a gdy minie ryzyko przymrozków będziesz mogła posadzić już trochę podrośnięte byliny. Dzięki temu szybciej zakwitną i będą kwitnąć dłużej.
w donicach nabierają nieładnej formy - "wyciągają" się
u mnie świetnie rosły w ub.roku na rabacie wysypanej korą - kwitły jak szalone (nie wiedziałam, ze lubią korę)