Działeczka Erazma i nie tylko ... 2 cz. 2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W przyszłym tygodniu zapowiadają temperaturę w granicach 10 - 16 stopni. W końcu może będzie ciepło. Jestem ciekaw jakie będą straty w ogrodach (na działkach) po tych przymrozkach w części ozdobnej. Boję się m.in. o korony cesarskie, ... .
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też mam pewne obawy, tymbardziej ,że w zeszłym tygodniu poodkrywałam kwiaty, na końcu jeszcze niepotrzebnie odkryłam powojniki,a jeden tak pięknie wyrastał z ziemii. Zawsze jakieś straty muszą być.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52

Post »

Ja zrobiłam dzisiaj rekonesans i chyba nic się złego nie stało.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

korzo_m pisze:Andrzeju ja też mam zamiar zakładać folię ....
Ja dziś założyłem folię na tunel i uszczelniłem go. Bolą mnie wszystkie mięśnie bo robiłem to sam bez pomocnika. A u Ciebie folia też założona? :lol:
Bea pisze:Ja zrobiłam dzisiaj rekonesans i chyba nic się złego nie stało.
Ja też nie widzę objawów uszkodzeń.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Andrzeju, byłam ciekawa czy założyłeś folię i już wiem.
Musiałeś się solidnie napracować, a swoją drogą jak Ci się udało samemu to zrobić ?
W mojej folii już rosną sałaty, kapusty, rzodkiewki, cebulka i kalarepki.
Myślę że i u Ciebie szybko zagoszczą.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabriela pisze:... a swoją drogą jak Ci się udało samemu to zrobić ?...
Tunel mam o wymiarach 3 x 4,5 m. Wysokość to tylko 2,5 m. Płachta foliowa była więc niezbyt duża 5,1 x 7m i na szczęście nie wiał zbytnio wiatr. Wciągnięcie folii na konstrukcję to nie problem. Robię to od 20 lat. Trochę namęczyłem się tylko z wykopaniem na "sztych" rowków dookoła konstrukcji - brak wprawy po zimie w kopaniu. Ale szybko ją nabiorę - mam do przekopania rzepik ozimy. :P
Sałatę i rzodkiewkę mam wysianą w małym tunelu. Kapusty nie uprawiam a sadzonki kalarepy dostaję co roku od sąsiadki. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
x_B-a
---

Post »

Widzę Andrzejku, że się napracowałeś. Na zakwasy dobre jest smarowanie, albo masaż.
x_B-a
---

Post »

Andrzejku czy pamiętasz, że masz mi dać sygnał do oprysków.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Ja proponuje Beato przeczytać te tematy http://ogrody-talarczyk.pl/terminarz/owocowe_1.html
http://www.rgabrysz.konin.lm.pl/ochrona.html
Są tam podane terminy oprysków i nic nie przegapisz. :D
x_B-a
---

Post »

Dziękuję Kacperku, ale nie widzę tam olszyny. Resztę sobie zapisałam.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea pisze:...nie widzę tam olszyny...
Słonkowca orzechowca zwalczamy w połowie maja, gdy chrząszcze zaczynają składać jaja. Do oprysku wykorzystujemy preparaty takie jak Fastac 10 EC, Karate 025 EC, Mospilan 20SP, Decis, ... Oprysk powtarzamy po około dwóch tygodniach. Trzeba wykonać dwa, trzy opryski. Dodaj środek zwilżająco – przyczepny np. SUPERAM 10AL.
Jak podał
pogotowie ogrodnicze pisze:słonik(słonkowiec) w tym roku miał wylot od ok10maja do 15 czerwca. Najlepszy sposób na diagnozowanie pierwszego terminu oprysku to potrząsanie krzewem i wyłapywanie do parasola.5 chrząszczy to próg do wykonania ochrony pyretroidami.(DECIS,KARATE,FASTAC).Natomiast najgroźniejszą chorobą jest monilioza(antraknoza atakuje orzech włoski) najlepiej zastosować POMARSOL FORTE 80 WG w stężeniu 0,45%
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Są już pierwsze komunikaty o zagrożeniu chorobami i szkodnikami np. http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=LOBR czy też http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=LORM . Trzeba najechać myszką na nazwę choroby i kliknąć. Wyświetli się komunikat.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Witaj Erazmie :) ... znajduję u Ciebie masę przydatnych informacji, jesteś prawdziwą skarbnicą wiedzy!!! Robię pilnie notatki, choć chyba na niektóre zabiegi już za późno :( Mam pytanie, czy obcinanie wilków i przycinanie gałęzi w sadzie można jeszcze zrobić??? Sad jest w "średnim wieku" i bardzo zaniedbany, od lat nie cięty, my mieszczuchy początkujące, od niecałego roku na wsi. Wychodzi brak wiedzy i brak w tutejszym otoczeniu osób życzliwych.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze możesz przyciąć gałęzie i wilki przy drzewach owocowych. Jednak miejsca przycięć koniecznie zasmaruj pastą Funaben lub farbą emulsyjną z dodatkiem miedzianu. Zrob to jak najszybciej! Pamiętaj jednak, że wiśnie i czereśnie, jako najbardziej wrażliwe na choroby kory tniemy wyłącznie w terminie letnim, po zbiorze owoców.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Erazmie, bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź i serdecznie zapraszam w moje skromne jeszcze ;) ... progi. Nawet nie wiem, jakie konkretne pytania mogłabym zadawać, ale byłabym ogromnie wdzięczna za jakąkolwiek sugestię.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”