Wysiew nasion sezon 2015-2025.. ..
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Terminarz wysiewu nasion 2015r. cz.5
Jednak spróbuj też z sadzonek, bo nie ma chyba rośliny łatwiej ukorzeniającej się, no może wierzba. Przejdź się z sekatorem po przedmieściach i nie będziesz miała kłopotów ze znalezieniem zapuszczonych żywopłotów. Z nasion Ci chwile zejdzie nim urosną odpowiednio duże. Ja widzę po samosiejkach co mam pod żywopłotem. Rosną bardzo powoli.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nawet mnie się udało ukorzenić ligustra. Wszystkie sadzonki które zebrałem, ukorzeniły się. Nie poddawaj się 

Cześć,
mam pytanie nt. podłoża, w które wysiewanie kwiaty (bo lada chwila a zapełnią się nam parapety
)
Czy macie jakieś sprawdzone bo zwykła "ziemia ogrodnicza" różnie się sprawdza (chodzi mi o to, żeby podłoże nie było za długo mokre - dodajecie coś np. piasek?)
mam pytanie nt. podłoża, w które wysiewanie kwiaty (bo lada chwila a zapełnią się nam parapety

Czy macie jakieś sprawdzone bo zwykła "ziemia ogrodnicza" różnie się sprawdza (chodzi mi o to, żeby podłoże nie było za długo mokre - dodajecie coś np. piasek?)
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Dość często, tu na forum, jest polecana ziemia do wysiewów Sterlux.Nie próbowałam, więc się nie wypowiem.
Ja sieję w uniwersalną ziemię, wymieszaną dla rozluźnienia z piaskiem.
Ja sieję w uniwersalną ziemię, wymieszaną dla rozluźnienia z piaskiem.
Pozdrawiam, Marta.
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Mariolcia1962
- 1000p
- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
A kiedy mogę wysiać Margaretki , dostałam nasionka i nie wiem czy do gruntu od razu i kiedy? 

Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Pozdrawiam Mariola
A jak uważacie, czy zeszłoroczne nasiona sasanek ( nie mrożone) można wsadzić teraz do doniczek ? Wyjdzie coś z tego, czy pora zupełnie nie ta?...renzal pisze:Małgosiu! Mnie sasanki ładnie wschodziły bez przemrażania. Nie poddawaj się.

Kiedyś wysiałam nasiona białej, która siedziała w lodówce kilka tygodni i wyrosły mi b.słabe sadzonki. Dopiero po dwóch latach miałam pierwsze kwiaty :

tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Większość moich siewek, to ze starych własnych nasion, ale tak czy siak kwitną później niż samosiejki. Próbowałam z kilku firm, ale efekt ten sam.
Biała jest trudniejsza w uprawie, a najczęściej uzyskiwanym kolorem jest fioletowy, ale też piękny.
Sasanki, to ulubione danie moich ślimorów...
Biała jest trudniejsza w uprawie, a najczęściej uzyskiwanym kolorem jest fioletowy, ale też piękny.

Sasanki, to ulubione danie moich ślimorów...

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Renata, ale czy siałaś tego samego roku , w którym roślina mateczna wytworzyła nasiona, czy dopiero w nastepnym ? Jeśli w następnym, to czy zimowały w lodówce ?
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Siałam i po dwóch latach od zebrania nasion. Jeśli nie było problemu z ziemią (ziemiórkami i innymi plagami), to wschodziły mi ładnie. Ja nie trzymałam ich w lodówce nawet minuty.
Robiłam testy wysiewając kilka różnych opakowań i wiem, że nie wolno się poddawać, bo czasem takie ,,domowe" dają lepsze efekty niż z ,,renomowanych" firm.
Robiłam testy wysiewając kilka różnych opakowań i wiem, że nie wolno się poddawać, bo czasem takie ,,domowe" dają lepsze efekty niż z ,,renomowanych" firm.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Ja pewnie zrobię eksperyment i wysieję te z zamrażalnika i te bez chłodzenia. Planowe rozmrażanie nasion dopiero 24 luty i coś mi się wydaje, że nie wytrzymam aż tyle 

Dzięki za wsparcie
Spróbuję więc bez mrożenia. A może część wsadzę do lodówki, a z drugiej już teraz posieję. Zobaczymy , czy będzie jakaś różnica we wschodach. Tylko czy to nie za wcześnie teraz siać byliny ? Powinno się późną wiosną, jak w naturze...

Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Czy można spytać,kiedy się wysiewa do doniczek na parapet:
smagliczkę nadmorską
smagliczkę skalną
wilca purpurowego
aksamitki
koleusy
gazanie
kukurydzę ozdobną?
smagliczkę nadmorską
smagliczkę skalną
wilca purpurowego
aksamitki
koleusy
gazanie
kukurydzę ozdobną?
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Ja smagliczkę nadmorską, wilca purpurowego, aksamitki wysiewam wprost do gruntu końcem kwietnia, pocz. maja lub w połowie kwietnia w foliowcu.
Koleusy i gazanie ja już wysiałam (choć gazanie mogą jeszcze chwilkę poczekać)
Smagliczki skalnej i kukurydzy nigdy nie siałam.
Koleusy i gazanie ja już wysiałam (choć gazanie mogą jeszcze chwilkę poczekać)
Smagliczki skalnej i kukurydzy nigdy nie siałam.
Pozdrawiam, Kasia
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tulapku, z kukurydzą wstrzymałbym się do połowy kwietnia (na parapecie) lub połowy maja, chociaż prosiłbym bardziej ogarniętych w kukurydzy o sprostowanie. c:
Co do smagliczki skalnej, widzę że wysiewa się ją latem lub jesienią, bo niby stratyfikacji potrzebuje. Skoro tak, to spróbuj część nasion wysiać teraz do skrzyneczki i wystawić na dwór w osłonięte miejsce. Przemrozić się przemrozi, to powinno na wiosnę wyjść z ziemi, a jak nie to resztę nasion wysiać latem.
Co do smagliczki skalnej, widzę że wysiewa się ją latem lub jesienią, bo niby stratyfikacji potrzebuje. Skoro tak, to spróbuj część nasion wysiać teraz do skrzyneczki i wystawić na dwór w osłonięte miejsce. Przemrozić się przemrozi, to powinno na wiosnę wyjść z ziemi, a jak nie to resztę nasion wysiać latem.