Palma kokosowa (Cocos nucifera)- pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak się zdarza i nie ma w tym nic dziwnego.
Mam jednego na półce, bo pierwszy mi nie smakował i chyba ewakuuję go w bezpieczne miejsce :)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciekawe, jak to robią fachowcy. W tym roku widziałam lokal, udekorowany właśnie młodymi palmami kokosowymi. W doniczce tkwił orzech, wszystkie były ustawione jednakowo, z lewej znajdował się orzech,ładnie to wygląda.
Waleria
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

miałem trochę sprzątania, dobrze że okna nie wybił :lol: bo dopiero by było, ale na szczęście zapaskudził całe okno i miałem tylko mycie !
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Można by jakiś horror nakręcić, dodając do tego parę owadożernych! :D
Waleria
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18

Palma kokosowa

Post »

Ostatnio nie udało mi się niestety z palmą kokosową, więc kupiłam dzisiaj nową. Jest śliczna, ma 5 dużych dorodnych liści i 6 wypuszcza. Na razie nie mam możliwości zrobienia zdjęcia. Mam nadzieję, że te 3 dni wytrzyma w tej małej doniczce wsadzonej do jakiejś gnojówki. Muszę kupić podłużną doniczkę i ziemię do palm. Pytanie do Przemka - jak nie powtórzyć błędu z poprzednią palmą? Może ja jej nie będę tak często podlewać? Podobnie rzecz się ma z palmą madagaskarską - odkąd podlewam ją rzadko, tak też wypuszcza ładne listki. Odżyła. Tą poprzednią palmę mimo wszystko wyrzucać nie będę. Może w końcu kiedyś wybije jakiegoś liścia.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Przeczytaj dokładnie ten temat
Im szybciej i bardzo delikatnie (delikatniej się obchodź z systemem korzeniowym niż z jajkiem) przesadź.
Poczytaj też porady Andresa74 są bardzo ważne, godne uwagi i przyjęcia takiej wiedzy, pisał gdzieś też na forum o palmie kokosowej i warunkach jakie należy jej zapewnić. :wink:
x--A-4

Post »

Jestem na wyjeździe i nie napiszę zbyt wiele.
Właściwie wszystko już powiedziano w tematach, do których linka dał Czarodziej.

W mieszkaniu trudno będzie ją utrzymać.
Potrzeba ciepłego, wilgotnego powietrza i jasnego stanowiska.

Należy zraszać miękką wodą, np. raz dziennie, czasami zmoczyć pod prysznicem (np. raz na tydzień - doniczkę owinąć workiem foliowym).
Moją wniosłem ponownie do domu i zacząłem znowu doświetlać energooszczędną żarówką (chyba 11W).
Podłoże wilgotne, ale nie mokre.

Najlepiej postawić przy jasnym oknie + żarówka energooszczędna (nie może być normalna, gdyż wytwarza zbyt dużo ciepła).
Do poniedziałku palma na pewno wytrzyma ;)

A tutaj zaglądałaś http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0 ? :wink: :roll:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Najwcześniej w poniedziałek kupię ziemię i donicę. To palma do tego czasu nie wytrzyma??? A gdzie te porady są, bo szukałam i nie znalazłam. Andreas zazwyczaj pisze o sagowcach.

Andreasie, czytałam ten temat jeszcze raz (w sumie sama go kiedyś napisałam). Zrobię tym razem wszystko, by jej nie przelać. Kupię nową donicę, bo w tamtej jest jeszcze ta "stara" palma, nową ziemię i keramzyt. Nie do końca zgodzę się z tym, że warunki domowe nie są dobre. Jeśli się pewne zasady zachowa, to wielu ludziom, takim jak Ty czy Przemek palma żyje wiele czasu. Jedyne, co mnie niepokoi, to wlanie litra(!) wody na raz do nowo przesadzonej palmy??? Czy to nie za dużo? Nie zaleje jej taka ilość wody? Przecież ona już kupiona jest wilgotna. Warunki, mam jakie mam - południowe okno (no teraz jesień idzie), ok. 24 C, prawidłowa ziemia będzie no i codziennie zraszam swoje rośliny. Chyba to dobre warunki do palmy?
x-C-j
---

Post »

Jeśli ziemia jaką kupisz dla palmy będzie wilgotna to po przesadzeniu nie podlewaj jej wcale dopóki ziemia nie przeschnie na głębokość minimum palca. :wink:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Dzisiaj palmę posadziłam do nowej donicy i ziemi:

Ta ziemia to właściwie była gorszej jakości, niż ta poprzednia którą gdzie indziej kupowałam. Właściwie to była gnojówka niczym torf wzięty z bagien. Nie wiem, czy taka powinna być ziemia palmowa bo się nie znam. Niemniej, któryś z was pisał by zmieszać z torfem więc na jedno wychodzi. Ja na dno dodałam resztkę poprzedniej ziemi palmowej, potem wsypałam 12 l nowej ziemi palmowej (tego bagna) i na górę obsypałam orzech uniwersalną, ponieważ palmowej mi już brakło. Myślałam że 2 worki starczą. Ale chyba nic złego palmie się nie stanie. Ja bym jej mimo wszystko jeszcze nie podlewała, ponieważ bryła była naprawdę przemoczona. Wstawiam jej zdjęcia:

Mam nadzieję, że teraz będzie palma miała się .dobrze

No z tego co zauważyłam, ziemia palmowa jest bardziej ubita od tej uniwersalnej i po jakimś czasie nie zamienia się w suchy pył, jak uniwersalna. Jest po prostu lepsza.

No przecież ja w Biedronce to kupiłam :-) I powiem wam, że gdyby taką akcję przeprowadzić i ludzie by zaczęli te biedne rośliny w marketach kupować, to by one się wam odwdzięczały, tak jak mój daktyl. A tak to one tam padają, bo nie dbają tam o nie w ogóle. Ja zrobiłam dobry uczynek i wierzę, że kokosik będzie ładną palmą. Tylko trochę się obawiam, że ją mogę zalać, bo mam takie tendencje. Jak i kiedy ją teraz podlać? Przemku, czy patrząc na zdjęcia stan korzeni jest dobry?
To teraz wyczyszczę jej mokrą szmateczką liście, co będzie ładnie wyglądać. Dwa liście są na końcu takie piegate i trochę brązowe, nie wiem czy to normalne? Taka już była kupiona.
x-C-j
---

Post »

System korzeniowy wygląda dobrze, sądzę że powinna się bez problemu przyjąć w nowej ziemi i doniczce, zapewnić tylko musisz odpowiedni poziom wilgotności powietrza, podlewanie jak przeschnie powierzchnia ziemi na głębokość 5-8 cm (długość palca) zraszanie liście codziennie, raz na dwa tygodnie(minimum) porządny prysznic (oczywiście zabezpiecz orzech i ziemię by jej nie zalać) a co tydzień możesz w łazience puścić gorącą wodę z kranu od wanny i zamknąć drzwi by się zrobiło parno i wstawić na trzy godziny tam palmę (oczywiście nie do wanny tylko do takiej parowej łaźni), te schnięcia i plamki to efekt tego że palma już miała problemy w tej małej doniczce do tego pewnie jak to w marketach za dużo wody. Dając jej takie warunki będzie moim zdaniem świetnie rosła. :wink:

Możesz wstawiać nawet codziennie na godzinkę do łaźni parowej a zrasza się mgiełką wody a nie tak by kapała z rośliny jak byś wiadrem chlusła, spokojnie będziesz widziała że ziemia przesycha wsadzisz w nią palca i jak na jego głębokość będzie sucho podlejesz.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

No ale taki mam zraszacz. Może za dużo ją zraszam, że woda kapie. Ale nie robię tak, że chlusnę wodą :D
Mimo to, jednak końcówki liści brązowieją. Dziwne. Co na to Przemku mam poradzić?
x-C-j
---

Post »

Przyciąć je do zdrowej tkanki zostawiając 1 mm tkanki suchej przy liściu i czekać, teraz palma aklimatyzuje się w nową ziemię i rozwija system korzeniowy, zapewne jeszcze przechodzi aklimatyzację otoczenia, dbaj o nią zapewniając jej warunki jakie opisałem wcześniej i czekaj. :wink:
Pokaż dobrej jakości zdjęcia jak to obecnie wygląda. :wink:
x--A-4

Post »

Czas włączyć oświetlenie.
Moją oświetlam żarówką energooszczędną do ok. godz. 22.00.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Tak długo się aklimatyzuje? Żarówki nie mam, palma stoi w salonie. Ja ją teraz podlałam, bo ostatnio podlewałam ją 10 dni temu, ale w ogóle wody z podstawka nie wpija, więc musiałam ją wylać. Dziwne to... Czyżby była zalana? Przecież już tak staram się ją nie podlewać aż tak dużo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”