Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 2
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 2
A to nie wierzba mandżurska ?
dziękuję, kochane, za miłe słowa 
drzewko, o które pytasz, Su, to zwykła wierzba mandżurska - Kasia ma dobre oko ;-)
w tej chwili ma ok. 2,5m... i nie wiem, czego dalej się spodziewać
Kasiu, ja zbyt dużo nie zrobiłam... trochę ogólnych porządków, udało się skosić trawnik... przesadzanie nie wyszło - było zbyt słonecznie, a potem komary żarły... fajnie, że miło spędziłaś czas z gośćmi... dobrej nocy!
Su, czy masz u siebie jakieś wierzby? jeśli nie, to polecam... to takie bezproblemowe drzewa...
Comciu, zajrzę wkrótce do Ciebie, bo chyba jeszcze Cię nie odwiedzałam...
Krysiu, dziękuję Ci za pochlebne komentarze - jesteś zbyt łaskawa...
szkoda, że nie mieszkamy bliżej siebie - chętnie obejrzałabym Twój parapet na żywo 
Ewuniu, dzięki! cieszę się z Twoich zakupów - trzeba przyznać że poszalałaś... strzępiaste tulipany też są moimi ulubionymi!

drzewko, o które pytasz, Su, to zwykła wierzba mandżurska - Kasia ma dobre oko ;-)
w tej chwili ma ok. 2,5m... i nie wiem, czego dalej się spodziewać

Kasiu, ja zbyt dużo nie zrobiłam... trochę ogólnych porządków, udało się skosić trawnik... przesadzanie nie wyszło - było zbyt słonecznie, a potem komary żarły... fajnie, że miło spędziłaś czas z gośćmi... dobrej nocy!
Su, czy masz u siebie jakieś wierzby? jeśli nie, to polecam... to takie bezproblemowe drzewa...
Comciu, zajrzę wkrótce do Ciebie, bo chyba jeszcze Cię nie odwiedzałam...

Krysiu, dziękuję Ci za pochlebne komentarze - jesteś zbyt łaskawa...

Ewuniu, dzięki! cieszę się z Twoich zakupów - trzeba przyznać że poszalałaś... strzępiaste tulipany też są moimi ulubionymi!
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aga najbardziej chyba zazdroszę tego cienia, który w takie ciepłe dni daje wytchnienie
Miałam okazję dzisiaj się tym przekonać i już wiem
Kiedy urosną moje drzewka
Piękie u Ciebie, jak zwykle

Miałam okazję dzisiaj się tym przekonać i już wiem

Piękie u Ciebie, jak zwykle

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Aga witaj z działeczki
. Cherry Brandy doskonale sobie radzi po przesadzeniu.
Masz piękne otoczenie koło domu. Podobją mi się brzozy w ogrodzie. Ale wypatrzyłam dużo miejsca na rabatki różane
.

Poczytałam zaległości , on mnie też chwycił zaSebastian Kneipp zakwitł po raz pierwszy i już skradł moje serce:

Masz piękne otoczenie koło domu. Podobją mi się brzozy w ogrodzie. Ale wypatrzyłam dużo miejsca na rabatki różane

- ewka63
- 500p
- Od: 17 kwie 2011, o 09:25
- Kontakt:
Aguś, zobaczyłam jedno zdjęcie, którego wcześniej chyba nie było w takim ujęciu. Masz jeszcze bardzo duzo miejsca ( to chyba za domkiem) na przeróżne chcenia 

Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Agu, o ile pamiętam to wierzba mandżurska i babilońska to synonimy (nie wiem, czy w odniesieniu do wszystkich odmian?). U siebie mam sporo wierzb, bo je lubię, oczywiscie s. integra Hakuro Nishiki, a ponadto s. babylonica Ural, s. gracilistyla Melanostachys, s. arbuscula (x2, szczepioną i krzaczastą), s. helvetica, s. subopposita i nie wiem, czy coś jeszcze? 
Ale mam wrażenie, że chyba Twoja mandżurska jest inna, niż mój Ural, może to Crispa?

Ale mam wrażenie, że chyba Twoja mandżurska jest inna, niż mój Ural, może to Crispa?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Nie sądzę, ona ma zupełnie inne listkiSure pisze: może to Crispa?

Pamelko, Su - nie znam się aż tak na wierzbach, nie słyszałam także o synonimie 'babilońska'... swoje wykopywałam z gruntu, z sąsiadującej szkółki, jako odmianę 'mandżurska'.
Ewciu, to prawda, miejsca w trawniku jest jeszcze sporo... póki co, zostawiam go w nienaruszonym kształcie - jestem przyzwyczajona do jego układu... ale oczywiście, kiedyś zacznie mi brakować miejsca i w pierwszym rzucie, zrobię rabatę, wciagając weń modrzewia.
cześć Majeczko... spędziłaś miły dzień na działce? piękna pogoda dziś była, i mało komarów
Pamelko, u Ciebie też będzie cień - ani się obejrzysz, a rośliny rozrosną się wzwyż i wszerz
Ewciu, to prawda, miejsca w trawniku jest jeszcze sporo... póki co, zostawiam go w nienaruszonym kształcie - jestem przyzwyczajona do jego układu... ale oczywiście, kiedyś zacznie mi brakować miejsca i w pierwszym rzucie, zrobię rabatę, wciagając weń modrzewia.
cześć Majeczko... spędziłaś miły dzień na działce? piękna pogoda dziś była, i mało komarów

Pamelko, u Ciebie też będzie cień - ani się obejrzysz, a rośliny rozrosną się wzwyż i wszerz

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak ją zwał tak zwał,ważne,że ładna.Ja czekam do agry , bo mam zrobione miejsce na wierzb,e,niestety nie znam nazwy.Jest niewysoka,a listki ma srbrne omszone poskręcane,bardzo ładna.Znajomy kupił w ubiegłym roku właśnie u nas na agrze.
Małgosiu, widzę, że nie możesz doczekać się agry ;) chyba niewystarczające zakupy poczyniłaś u Szmita ;)
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Aguniu zawsze przychodzę do Ciebie napatrzeć się na cudowne róże, jakie piękne, wyraźne fotki.
Wczoraj M wykopał różę Dorothy Perkins rosnącą przy pergoli, gdyż kwitła na dwuletnich pędach i ostatnich zim bardzo przemarzała, więc praktycznie nie było kwitnienia.
Teraz zechcę posadzić jakąś pnącą, kwitnącą na tegorocznych pędach.
Ty jesteś opcykana w temacie różanym, czy mogłabyś mi jakąś polecić. ?
Wolałabym o wiotkich pędach.
Zdjęcie oczka wodnego z brzozami jest przecudnej urody.
Pozdrawiam Cię serdecznie .

Wczoraj M wykopał różę Dorothy Perkins rosnącą przy pergoli, gdyż kwitła na dwuletnich pędach i ostatnich zim bardzo przemarzała, więc praktycznie nie było kwitnienia.
Teraz zechcę posadzić jakąś pnącą, kwitnącą na tegorocznych pędach.
Ty jesteś opcykana w temacie różanym, czy mogłabyś mi jakąś polecić. ?

Zdjęcie oczka wodnego z brzozami jest przecudnej urody.
Pozdrawiam Cię serdecznie .

witaj Tajeczko i dziękuję za tyle miłych słów
mówisz, że ja jestem obcykana w różach? ;) kochana, ja cały czas jestem na 'praktykach' i dopiero zdobywam wiedzę ;)
u siebie w ogrodzie mam róże Super Dorothy, które mają wiotkie, cienkie pędy, a kwiatuszki dość małe, intensywnie różowe i zebrane w dość okazałe kwiatostany... to dopiero jej pierwszy rok u mnie, ale wydaje mi się, że ona będzie kwitła na tegorocznych pędach. Na pewno jest bardzo zdrowa i kwitnie ładnie.
z pnących, zamówiłam właśnie wczoraj absolutnie zachwycającą Uetersener Klosterrose

mówisz, że ja jestem obcykana w różach? ;) kochana, ja cały czas jestem na 'praktykach' i dopiero zdobywam wiedzę ;)
u siebie w ogrodzie mam róże Super Dorothy, które mają wiotkie, cienkie pędy, a kwiatuszki dość małe, intensywnie różowe i zebrane w dość okazałe kwiatostany... to dopiero jej pierwszy rok u mnie, ale wydaje mi się, że ona będzie kwitła na tegorocznych pędach. Na pewno jest bardzo zdrowa i kwitnie ładnie.
z pnących, zamówiłam właśnie wczoraj absolutnie zachwycającą Uetersener Klosterrose

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Aguniu dziękuję bardzo za odpowiedź.
Zapisałam sobie odmiany, może znajoma pani w ogrodniczym zechciałaby sprowadzić którąś z tych róż.
Moja Dorothy Perkins najszybciej ze wszystkich róż łapała mączniaka, więc była osłabiona chorobą i pomimo okrycia matami przemarzła. Jeszcze mam jedną do wykopania.

Zapisałam sobie odmiany, może znajoma pani w ogrodniczym zechciałaby sprowadzić którąś z tych róż.
Moja Dorothy Perkins najszybciej ze wszystkich róż łapała mączniaka, więc była osłabiona chorobą i pomimo okrycia matami przemarzła. Jeszcze mam jedną do wykopania.

- aagaaz
- 1000p
- Od: 7 maja 2011, o 10:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak zwykle zachwycasz ...Śliczne rabatki, róże no i trawnik ...Wow super 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Powiedz, u kogo zamówiłaś Uetersener? Napatrzyłam się na nią u Deirde i ogromnie mi się podoba. Tajko, polecam wszystkim moją ulubioną New Dawn, choć to śmieciucha
Na pewno kwitnie na jednorocznych i przez całe lato.