W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6

Post »

Halinko, zdjęcie powyżej to chyba mak. Dzielżan Hoopsa ma ten sam kształt listków ale brzegi nie ząbkowane i powierzchnia gładka, bez włosków.
Moja/Twoja paulownia już zrzuciła liście i zakopczykowałem ją po sam czubek z nadzieją, że przezimuje.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Gosiu - Ma-Do ;:167 ja astry pierwszy raz wysiałam w tym roku i już zawsze będę wysiewała, bo zakochałam się w nich :D
Przygotowałam już dla nich miejsce, zamiast warzywniaka będzie rabatka z kwiatuszkami jednorocznymi i cebulowymi :lol:

Gosiu, wczoraj, ku wielkiej mojej radości, odkryłam, że z nasionek ciemierników, które od Ciebie dostałam wyrosły śliczne ciemierniki ;:138

Obrazek

Teraz tylko czekać, jak zakwitną ;:196

Agnieszko - AGNESS ;:167 mój ogród wiosną jest najmniej ciekawy, aż wstyd się przyznać :oops: nooo i muszę coś z tym zrobić :lol:
Inna sprawa, że ja dopiero od maja jestem stałym bywalcem mojego ogrodu, tz. od rana do wieczora tam siedzę, a czasami zostaje na noc.

Jacku - JacekP ;:167 dziękuję za identyfikację ;:196 czyli to mak wschodni czerwony, cieszę się bardzo, bo uwielbiam maki ;:138
Dzielżany też uwielbiam, odkryłam je dopiero w tym roku :D

Jacku, ja paulownie przykrywam tylko gałązkami iglaków. Zimą traci część nadziemną, ale wiosna ślicznie odbija od ziemi i co roku większa jest.
Ponoć, jakby się dobrze opatuliło część nadziemną, to nie zamiera zimą i jest wtedy większa szansa, że zakwitnie. Tak się zastanawiam, czy nie pokusić się i spróbować :?

No, to dodam jeszcze fotkę i życzę wszystkim miłej niedzieli :wit

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wspaniale prezentuje się ta róża, Halinko! 21 października wygląda jak w połowie sierpnia!
Szkoda, że tak mało zdjęć pokazujesz, bo przecież masz mnóstwo krzewów, które teraz pięknie sie przebarwiają ...
Paulownia podobno wytrzymuje do -15 stopni. Poniżej tej temperatury pąki kwiatowe przemarzają, więc w naszym klimacie ma znikome szanse na kwitnienie :?
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Halinko :wit piękny jest krzew różyczki a ile ma pąków, może zdąży zakwitnąć przed mrozami. Siewki ciemiernika super, bardzo ładnie powschodziły i wyglądają na dość duże sadzonki, może w przyszłym roku zakwitną. ;:65
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Halinko,ja byłam w niedziele u Bożenki i oczywiście przywiozłam łupy.Sądziłam,że zapamiętam co dostałam,ale oczywiście zapomniałam ile mam już lat.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Halinko, warto spróbować z paulownią ale jak pisze Iza - szanse małe. Ja może zarzucę na nią jeszcze dużą doniczkę, to może nie będzie musiała się tak męczyć.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Halinko gratulacje z okazji opanowania Picasa, to nic trudnego tylko trzeba trochę wprawy a taką nabędziesz pokazując nam duże ilości zdjęć na które czekamy. ;:65
Jesień u Ciebie jeszcze taka trochę letnia. ;:3
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

I lada chwila nowy wątek. Gratuluje efektów siania. Mnie to kiepsko idzie. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Halinko !!!! mam pytanie czy cyklamen to z bulwki czy siałaś jaki masz kolor. bo ja kiedyś miałam ale nie znaczy to że muszę mieć ciągle . ale Ty wszystkie niskie rośliny masz w jednym miejscu????????????? siałaś ciemierniki to z mieszanki czy inne.U mnie jak na razie to jak doczekam chyba za niedługo to będzie "łąka" białych zmieniających w seledyn bo już zaczynają kwitnąć. Czekam na kwiat tego co mi wysłałaś. Podobają mi się te nakrapiane no i pełne ale..........
nie znaczy że wszystko. Byłam na 1-dno dniowej wycieczce w RUDNIKU n/Sanem "wiklina" i patrzyłam na ogrody to tam totalna bieda a ogrody martwe.Tylko kilka iglaczków lub nic tylko trawa. :heja
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Halinko, widzę, że grono obdarowanych przez Ciebie cesarskim drzewkiem powiększa się. Mam nadzieję, że coś dla siebie zostawiłaś w ogrodzie. Oczywiście zastosowałam sie do Twoich wskazówek. Paulownia wkopana i zakopczykowana :D A może jednak kiedyś zakwitnie :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Halinko :wit Widzę rozmowę o cesarskim drzewku - więc zapytam jakie Twoje jest duże ??? że mówicie o okryciu ???
Moje ma ze trzy m. i jak go okryć??? liście spadły i został sam kikut i co z nim zrobić , może owinąć włókniną i obwiązać .
Jaki śliczny ciemiernik wyhodowałaś ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Halinko. :wit
Gdzieś mi umknął twój wątek ale już biegnę nadrobić.
Piękny cyklamen. ;:333
Ciekawa jestem twojego wianecznika.
Też za mną chodzi.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Halinko gratuluję dobrej ręki.Teraz tylko porozsadzać i czekać na kwitnienie. ;:65
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Olu - AAleksandra ;:167 trzymam kciuki, żeby te paulownie nam wszystkim zakwitły ;:196

Tereniu - TerDob ;:167 moje cesarskie drzewko ma dopiero z metr wysokości. Do tej pory zabezpieczałam jego korzenie okrywając ziemię gałązkami iglaków. Część nadziemna zanikała po zimie, a wiosna odbijała pięknie od ziemi.
W tym roku robię eksperyment, obcinam część nadziemną na wysokość 20 cm, nakładam dużą donicą i przykrywam gałązkami iglaków.
W przyszłym roku spróbuję okryć bardzo dobrze całą część nadziemną, tz. zrobię takiego chochoła, otulę słomianą matą a do środka włożę jakieś ocieplenie np. słomę ... zobaczymy co z tego będzie :lol:
Jeszcze na ten temat poczytam w @

Twoje cesarskie drzewko ma 3 m wys., nooo to masz już piękne wysokie drzewko, może właśnie takie warto zabezpieczyć przed zimą, żeby zakwitło, tylko wysoka drabina do tego będzie potrzebna :lol:

Grażynko - kogra ;:167 ten wianecznika, to u mnie niewypał. Zamiast niego w opakowaniu była Lasecznica Trzcinowata Arundo donax- trzcina laskowa.
Zresztą w tym roku miałam dużo takich pomyłek w roślinach zakupionych w marketach i to mnie już zniechęciło do zakupu w tych placówkach handlowych. Od przyszłego roku kupuję tylko w szkółkach i sklepach ogrodniczych.
Grażynko kup wianecznik u sprawdzonego sprzedawcy jeżeli Ci na nim zależy.

Małgosiu - Ma-Do ;:167 wiesz, że ja uważam, że nie mam ręki do wysiewów, dlatego jakoś nie wierzę, że coś z tego będzie iii zupełnie zapomniałam o tych nasionkach. Dopiero, jak przeczytałam na znaczniku, że to ciemierniki od Ciebie, to się baaardzo ucieszyłam - UDAŁO SIĘ :tan i to w dodatku z ciemiernikami, na których mi tak bardzo zależy i o których tak bardzo marzyłam ;:138
Gosiu, teraz będę się baaardzo bała przesadzać, żeby im nie zaszkodzić :oops:

-- So 29 paź 2011 23:49 --

Kochani ;:167 odpowiedziałam wszystkim w dwóch postach iii pierwszego posta mi wcięło :cry:
Dzisiaj już nie mam siły od nowa odpowiadać ;:180 zrobię to jutro ;:180
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Halinko,ciemierniki nie są aż takie delikatne,by się ich bać.Ja swoje siewki pikowałam dzisiaj.
Im prędzej to zrobisz,tym lepiej ,bo dzięki temu już wczesną wiosną zaczną szybko rosnąć.
Powodzenia! :wit :D :D
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”