W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6
Halinko, zdjęcie powyżej to chyba mak. Dzielżan Hoopsa ma ten sam kształt listków ale brzegi nie ząbkowane i powierzchnia gładka, bez włosków.
Moja/Twoja paulownia już zrzuciła liście i zakopczykowałem ją po sam czubek z nadzieją, że przezimuje.
Moja/Twoja paulownia już zrzuciła liście i zakopczykowałem ją po sam czubek z nadzieją, że przezimuje.
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Gosiu - Ma-Do
ja astry pierwszy raz wysiałam w tym roku i już zawsze będę wysiewała, bo zakochałam się w nich
Przygotowałam już dla nich miejsce, zamiast warzywniaka będzie rabatka z kwiatuszkami jednorocznymi i cebulowymi
Gosiu, wczoraj, ku wielkiej mojej radości, odkryłam, że z nasionek ciemierników, które od Ciebie dostałam wyrosły śliczne ciemierniki

Teraz tylko czekać, jak zakwitną
Agnieszko - AGNESS
mój ogród wiosną jest najmniej ciekawy, aż wstyd się przyznać
nooo i muszę coś z tym zrobić
Inna sprawa, że ja dopiero od maja jestem stałym bywalcem mojego ogrodu, tz. od rana do wieczora tam siedzę, a czasami zostaje na noc.
Jacku - JacekP
dziękuję za identyfikację
czyli to mak wschodni czerwony, cieszę się bardzo, bo uwielbiam maki
Dzielżany też uwielbiam, odkryłam je dopiero w tym roku
Jacku, ja paulownie przykrywam tylko gałązkami iglaków. Zimą traci część nadziemną, ale wiosna ślicznie odbija od ziemi i co roku większa jest.
Ponoć, jakby się dobrze opatuliło część nadziemną, to nie zamiera zimą i jest wtedy większa szansa, że zakwitnie. Tak się zastanawiam, czy nie pokusić się i spróbować
No, to dodam jeszcze fotkę i życzę wszystkim miłej niedzieli

Przygotowałam już dla nich miejsce, zamiast warzywniaka będzie rabatka z kwiatuszkami jednorocznymi i cebulowymi

Gosiu, wczoraj, ku wielkiej mojej radości, odkryłam, że z nasionek ciemierników, które od Ciebie dostałam wyrosły śliczne ciemierniki

Teraz tylko czekać, jak zakwitną

Agnieszko - AGNESS

Inna sprawa, że ja dopiero od maja jestem stałym bywalcem mojego ogrodu, tz. od rana do wieczora tam siedzę, a czasami zostaje na noc.
Jacku - JacekP

Dzielżany też uwielbiam, odkryłam je dopiero w tym roku

Jacku, ja paulownie przykrywam tylko gałązkami iglaków. Zimą traci część nadziemną, ale wiosna ślicznie odbija od ziemi i co roku większa jest.
Ponoć, jakby się dobrze opatuliło część nadziemną, to nie zamiera zimą i jest wtedy większa szansa, że zakwitnie. Tak się zastanawiam, czy nie pokusić się i spróbować

No, to dodam jeszcze fotkę i życzę wszystkim miłej niedzieli

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wspaniale prezentuje się ta róża, Halinko! 21 października wygląda jak w połowie sierpnia!
Szkoda, że tak mało zdjęć pokazujesz, bo przecież masz mnóstwo krzewów, które teraz pięknie sie przebarwiają ...
Paulownia podobno wytrzymuje do -15 stopni. Poniżej tej temperatury pąki kwiatowe przemarzają, więc w naszym klimacie ma znikome szanse na kwitnienie
Szkoda, że tak mało zdjęć pokazujesz, bo przecież masz mnóstwo krzewów, które teraz pięknie sie przebarwiają ...
Paulownia podobno wytrzymuje do -15 stopni. Poniżej tej temperatury pąki kwiatowe przemarzają, więc w naszym klimacie ma znikome szanse na kwitnienie

Halinko
piękny jest krzew różyczki a ile ma pąków, może zdąży zakwitnąć przed mrozami. Siewki ciemiernika super, bardzo ładnie powschodziły i wyglądają na dość duże sadzonki, może w przyszłym roku zakwitną. 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Halinko,ja byłam w niedziele u Bożenki i oczywiście przywiozłam łupy.Sądziłam,że zapamiętam co dostałam,ale oczywiście zapomniałam ile mam już lat.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Halinko, warto spróbować z paulownią ale jak pisze Iza - szanse małe. Ja może zarzucę na nią jeszcze dużą doniczkę, to może nie będzie musiała się tak męczyć.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Halinko gratulacje z okazji opanowania Picasa, to nic trudnego tylko trzeba trochę wprawy a taką nabędziesz pokazując nam duże ilości zdjęć na które czekamy.
Jesień u Ciebie jeszcze taka trochę letnia.

Jesień u Ciebie jeszcze taka trochę letnia.

- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
I lada chwila nowy wątek. Gratuluje efektów siania. Mnie to kiepsko idzie. 

Witaj Halinko !!!! mam pytanie czy cyklamen to z bulwki czy siałaś jaki masz kolor. bo ja kiedyś miałam ale nie znaczy to że muszę mieć ciągle . ale Ty wszystkie niskie rośliny masz w jednym miejscu????????????? siałaś ciemierniki to z mieszanki czy inne.U mnie jak na razie to jak doczekam chyba za niedługo to będzie "łąka" białych zmieniających w seledyn bo już zaczynają kwitnąć. Czekam na kwiat tego co mi wysłałaś. Podobają mi się te nakrapiane no i pełne ale..........
nie znaczy że wszystko. Byłam na 1-dno dniowej wycieczce w RUDNIKU n/Sanem "wiklina" i patrzyłam na ogrody to tam totalna bieda a ogrody martwe.Tylko kilka iglaczków lub nic tylko trawa.
nie znaczy że wszystko. Byłam na 1-dno dniowej wycieczce w RUDNIKU n/Sanem "wiklina" i patrzyłam na ogrody to tam totalna bieda a ogrody martwe.Tylko kilka iglaczków lub nic tylko trawa.

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Halinko, widzę, że grono obdarowanych przez Ciebie cesarskim drzewkiem powiększa się. Mam nadzieję, że coś dla siebie zostawiłaś w ogrodzie. Oczywiście zastosowałam sie do Twoich wskazówek. Paulownia wkopana i zakopczykowana
A może jednak kiedyś zakwitnie 

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Halinko
Widzę rozmowę o cesarskim drzewku - więc zapytam jakie Twoje jest duże ??? że mówicie o okryciu ???
Moje ma ze trzy m. i jak go okryć??? liście spadły i został sam kikut i co z nim zrobić , może owinąć włókniną i obwiązać .
Jaki śliczny ciemiernik wyhodowałaś

Moje ma ze trzy m. i jak go okryć??? liście spadły i został sam kikut i co z nim zrobić , może owinąć włókniną i obwiązać .
Jaki śliczny ciemiernik wyhodowałaś

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Witaj Halinko.
Gdzieś mi umknął twój wątek ale już biegnę nadrobić.
Piękny cyklamen.
Ciekawa jestem twojego wianecznika.
Też za mną chodzi.

Gdzieś mi umknął twój wątek ale już biegnę nadrobić.
Piękny cyklamen.

Ciekawa jestem twojego wianecznika.
Też za mną chodzi.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Ma-Do
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Halinko gratuluję dobrej ręki.Teraz tylko porozsadzać i czekać na kwitnienie. 

Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Olu - AAleksandra
trzymam kciuki, żeby te paulownie nam wszystkim zakwitły 
Tereniu - TerDob
moje cesarskie drzewko ma dopiero z metr wysokości. Do tej pory zabezpieczałam jego korzenie okrywając ziemię gałązkami iglaków. Część nadziemna zanikała po zimie, a wiosna odbijała pięknie od ziemi.
W tym roku robię eksperyment, obcinam część nadziemną na wysokość 20 cm, nakładam dużą donicą i przykrywam gałązkami iglaków.
W przyszłym roku spróbuję okryć bardzo dobrze całą część nadziemną, tz. zrobię takiego chochoła, otulę słomianą matą a do środka włożę jakieś ocieplenie np. słomę ... zobaczymy co z tego będzie
Jeszcze na ten temat poczytam w @
Twoje cesarskie drzewko ma 3 m wys., nooo to masz już piękne wysokie drzewko, może właśnie takie warto zabezpieczyć przed zimą, żeby zakwitło, tylko wysoka drabina do tego będzie potrzebna
Grażynko - kogra
ten wianecznika, to u mnie niewypał. Zamiast niego w opakowaniu była Lasecznica Trzcinowata Arundo donax- trzcina laskowa.
Zresztą w tym roku miałam dużo takich pomyłek w roślinach zakupionych w marketach i to mnie już zniechęciło do zakupu w tych placówkach handlowych. Od przyszłego roku kupuję tylko w szkółkach i sklepach ogrodniczych.
Grażynko kup wianecznik u sprawdzonego sprzedawcy jeżeli Ci na nim zależy.
Małgosiu - Ma-Do
wiesz, że ja uważam, że nie mam ręki do wysiewów, dlatego jakoś nie wierzę, że coś z tego będzie iii zupełnie zapomniałam o tych nasionkach. Dopiero, jak przeczytałam na znaczniku, że to ciemierniki od Ciebie, to się baaardzo ucieszyłam - UDAŁO SIĘ
i to w dodatku z ciemiernikami, na których mi tak bardzo zależy i o których tak bardzo marzyłam 
Gosiu, teraz będę się baaardzo bała przesadzać, żeby im nie zaszkodzić
-- So 29 paź 2011 23:49 --
Kochani
odpowiedziałam wszystkim w dwóch postach iii pierwszego posta mi wcięło 
Dzisiaj już nie mam siły od nowa odpowiadać
zrobię to jutro 

Tereniu - TerDob

W tym roku robię eksperyment, obcinam część nadziemną na wysokość 20 cm, nakładam dużą donicą i przykrywam gałązkami iglaków.
W przyszłym roku spróbuję okryć bardzo dobrze całą część nadziemną, tz. zrobię takiego chochoła, otulę słomianą matą a do środka włożę jakieś ocieplenie np. słomę ... zobaczymy co z tego będzie

Jeszcze na ten temat poczytam w @
Twoje cesarskie drzewko ma 3 m wys., nooo to masz już piękne wysokie drzewko, może właśnie takie warto zabezpieczyć przed zimą, żeby zakwitło, tylko wysoka drabina do tego będzie potrzebna

Grażynko - kogra

Zresztą w tym roku miałam dużo takich pomyłek w roślinach zakupionych w marketach i to mnie już zniechęciło do zakupu w tych placówkach handlowych. Od przyszłego roku kupuję tylko w szkółkach i sklepach ogrodniczych.
Grażynko kup wianecznik u sprawdzonego sprzedawcy jeżeli Ci na nim zależy.
Małgosiu - Ma-Do

Gosiu, teraz będę się baaardzo bała przesadzać, żeby im nie zaszkodzić

-- So 29 paź 2011 23:49 --
Kochani

Dzisiaj już nie mam siły od nowa odpowiadać

- Ma-Do
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Halinko,ciemierniki nie są aż takie delikatne,by się ich bać.Ja swoje siewki pikowałam dzisiaj.
Im prędzej to zrobisz,tym lepiej ,bo dzięki temu już wczesną wiosną zaczną szybko rosnąć.
Powodzenia!

Im prędzej to zrobisz,tym lepiej ,bo dzięki temu już wczesną wiosną zaczną szybko rosnąć.
Powodzenia!

Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki