Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Geniu wiem, że u Ciebie dużo ładnych jednorocznych, bo to Twoje przypołudniki, które widziałem na żywo, mnie zainspirowały :) Nadal ładnie kwitną.
Lubię jak jednoroczne same się rozsiewają ale nie wszystkie chcą więc zawsze coś tam sieję czy wymieniam się siewkami, sadzonkami ze znajomymi 8-) Tak, bratki kwitną nieprzerwanie (i wcale ich nie sieję :lol: )

Małgosiu, cieszę się, że się ujawniłaś :) Dziękuję za podpowiedź. Nie tylko zobaczyłem zdjęcie ale zagłębiłem się w wątek Zosi po uszy ;:132 Zobaczyłem też swoją niby 'Clarę' i to może być 'Natanael' :uszy
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

A ja szukałam w sieci tej odmiany Natanael i nic nie znalazłam :roll:
Wniosek z tego taki ,że nie potrafię szukać ,albo ta nazwa jest taka,
jak nazwy naszych chryzantem "Multicolor, Bicolor i Chatte " :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko, szczerze powiedziawszy ja też nie znalazłem :roll: Trzeba by się zapytać Zosię o jakieś źródło :idea:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Babopielka pisze:A ja szukałam w sieci tej odmiany Natanael i nic nie znalazłam :roll:
Wniosek z tego taki ,że nie potrafię szukać ,albo ta nazwa jest taka,
jak nazwy naszych chryzantem "Multicolor, Bicolor i Chatte " :lol:

Nie ukrywam ,że zanim się tu odezwałam , szukałam w sieci tej chryzantemy ,ale też nic na jej temat nie znalazłam. Bardzo prawdopodobne ,że jest tak ,Bożenko , jak mówisz.

Jacku , masz tak piękne chryzantemy (inne kwiaty też , ale nie na wszystkie mam korbę :;230 ),że nie sposób ,wcześniej , czy później , się nie odezwać. :D Ja też mam sporo zimujących , a jeszcze parę odmian jest w drodze do mnie... :oops: Nie ukrywam ,że u Ciebie sobie co nie co upatrzyłam , mam nadzieję na jakąś wymianę...( gdyby u mnie któraś Ci się spodobała).Ruda skradła po prostu moje serce...
Taka wymiana to jednak najlepszy sposób powiększania naszych kolekcji...Nie ma przynajmniej rozczarowania ich zimowaniem. :D

Nie wiem , czy byłeś , ale może Cię to również zainteresuje :D http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0
:wit
Pozdrawiam,Małgorzata
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

basow@ pisze:Ruda skradła po prostu moje serce...
Wszystkie rude są piękne :;230
Ja kupiłam dwie od Jatry a trzecią ukorzeniam z patyczków :-)
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberko , ja teraz kupiłam na all 3 wczesne odmiany , więc jak się rozrosną - chętnie się z Tobą podzielę...Może Cię przeciągniemy na naszą stronę ( chryzantemową) :;230
Wszystkie rude są piękne , powiadasz? Coś w tym jest! :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Siberia
---

Post »

:;230
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basow, już zadałem pytanie Zosi i może będę mądrzejszy :)
Która ruda chryzantema Ci się podoba? Bo jedna jest margerytkowa z żółtym środkiem a druga pełna o drobnych kwiatkach w różnych odcieniach.
Na wymianę jestem chętny i może nawet bez konieczności wysyłania, bo planuję w przyszłym roku wypad do Wrocka 8-)
I obiecuję zobaczyć Twój wątek-ogród, bo przyznaję, że jeszcze w nim nie byłem :oops: (ale przynajmniej znam Cię ze zdjęć wrocławskich :lol: )

Siberio, czyżbyś była ruda :?: :lol: Rudy kojarzy mi się z kolorem włosów, a na kwiatki używam określenia "pomarańczowy". A może to dwa różne kolory o czym ja facet nie wiem :?: ;:223

Nie mogę sobie odmówić tej przyjemności, by nie pokazać jeszcze jednego astra, którego kwitnienie odkryłem, dopiero dołując doniczki
Obrazek

ten słonecznik przypomina mi żyrafę, która wścibsko zagląda w obiektyw :;230
Obrazek

późno sadzona funkia o złotych liściach teraz postanowiła zakwitnąć
Obrazek

tą to chyba dopiero mróz powstrzyma, bo ani przymrozki ani przesadzanie jej nie przeszkadzają :lol:
Obrazek

barwinek też prosi o pokazanie go, bo kwitnie prawie przez cały sezon. A niech ma w nagrodę :wink:
Obrazek

Obrazek

na skalniaku zakwitło takie COŚ :shock: Sądziłem po liściach, że to jakiś rozchodnik ale ten kwiat mnie powalił :!: Może ktoś wie, co to jest :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JacekP pisze: ta chryzantema zawsze wesoło zerka, nie bojąc się chłodów
Obrazek
Ta ślicznota tak mną " tąpnęła".... :oops:

Jacku na samym początku 4 części mam sporo zdjęć swoich chryzantem , bo w tym roku jeszcze nie wszystkie rozkwitły.
Jak będziesz we Wrocku - oczywiście serdecznie zapraszam do siebie. ;:138 Może uda się zrobić spotkanie - poznałbyś więcej forumków z naszej grupy. :D W razie W szczegóły dogadamy na PW.
Pozdrawiam,Małgorzata
Siberia
---

Post »

Ja jestem ruda, choć farbowana :-)
Pomarańczowe to mogą być nagietki, a chryzantemy (niektóre) rude :-)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basow@, dziękuję za zaproszenie :)
Domyślałem się, że chodzi o tę chryzantemę ale chciałem się upewnić 8-) Ona bardzo szybko się rozrasta więc chętnie się podzielę :) Muszę zgodnie z zaleceniami przyciąć ją, bo rośnie w górę i łysieje od dołu.

Siberio, czyli rudy to ciemnopomarańczowy :?: Taki trochę wpadający w brąz? Mi to trzeba łopatologicznie :)
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Te nieznajome szyszki na skalniaku to nie będzie coś z orostachys ?.Mam taki ale ma kwiat zielony.Może ivarenge ?.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Chodzę i ja po Twoim ogrodzie i tak myślę że jak teraz tak wykopujesz to może jednak maleńkie sadzonki uszczkniesz i wyślesz bo myślę wsadzić do doniczek i przechowam.
Wiosna to zwariowany czas dużo pracy a Ty po takiej ruinie też musisz dołożyć starań przy poprawce ogrodu. Ja nawet dzisiaj wysyłałam hosty bo nie długo one będą odpoczywać więc nic im nie zaszkodzi. Do tego jest wilgotno i nie mrożno więc można jeszcze działać.
Jeżeli zgodzisz się z moim zdaniem to proszę adres na PW
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i namieszałam z tą Chryzantemą "Clara Curtis" ... :;230
Wiosną przyślę Ci moją pachnącą piękność ... posadź ją obok a ja Twoją u siebie - zaczniemy obserwacje, notatki i może jakiś nobelek się trafi ???

Z tego wszystkiego aż się boje napisać odnośnie tego Rojnikowca ale moja córka ma sporo odmian a że on taki kolorystyczny odmieniec to pytałam jej.
Czyli może to być Orostachys malacophylla var. iwarenge
Liście jasnoszare, z lekkim nalotem woskowym, rozetka mniejsza bo ledwo dochodzi do 4 cm średnicy, prawie okrągłe z lekko zaostrzonym wierzchołkiem; młode rozetki powstają na końcach nadziemnych rozłogów.
Kwitnie późno bo we wrześniu a nawet w październiku.
Lubi przemarzać ale wiosną trzeba lekko rozgarnąć pozostałości po zaschniętych częściach rośliny i poszukać maleńkich rozetek - wsadzić i roślinka gotowa na kolejny sezon.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brawo Janku :!: Trafiłeś w dziesiątkę ;:63
Nigdy bym nie pomyślał, że to rojnikowiec, które raczej kojarzę z rozetkami na wzór rojników, a ten ma łodyżki i listki jak u rozchodników. Dopiero kwiatostan mnie zaskoczył. Ale zagadka rozwiązana i cieszę się że mam tę roślinę :)

Marysiu, uzgodnimy szczegóły na pw.

Krysiu, nie namieszałaś - wyprowadziłaś z błędu :lol: Uwielbiam takie dociekania i czasem po latach odkrywam, że mam coś innego niż myślałem. Tak było z omanem, który okazał się po siedmiu chyba latach smotrawą :lol:
Janek pierwszy odkrył, że to orostachys iwarenge i zdążyłem przez ten czas upewnić się w necie. Fantastyczne ma te kwiatostany i to o tej porze roku, gdy na skalniaku prawie pusto.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”