Czereśniak latem 2010
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśniak latem 2010
Basiu to jest całe parzydlisko wysokie i pięknie kwitnące 

- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu piękne te dzwonki w środku to cebulica dzwonkowa,a o różowej konwalii pierwsze słyszę masz takie różności że aż zaskakują 

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Parzydło Basia ma fajne widziałam je w realu . Moje nawet stanąć sobie nie może obok niego . Piękne te cebulice . Myślałam ,że pójdzie wstawić na początek jakieś optymistyczne fotki a tu klops . Wiesz cały czas myślę o tych nasionach czy czasem to nie są nasiona jakiegoś rdestu
- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
Dziwny ten kolor cebulicy Basiu. Czy jest taki w naturze? Moje są bardziej niebieskie - mam też parę białych, ale kwiatki dużo mniejsze. A ta roślinka na dole po prawej, to co? Przypomina dzwonek rozpierzchły.

Basiu ja jak ciemierniki zaczynają kwitnąć wycinam im liście by ich było lepiej widać, zostawiam najwyżej 3 listki.
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Majka od Edula to parzydło jest wiekowe, wyższe ode mnie. Jest również szerokie, sama nie dam rady go podwiązać
Z jednej strony ma korzenie czereśni, z drugiej jabłonki, z trzeciej i czwartej betonowe płyty chodnikowe. Słońce do niego prawie wcale nie dochodzi.
Stasiu poszukałam w necie cebulicy dzwonkowej i pojawiła się
dzwonkowata. Dzięki
Znalazłam ją też na forum http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a&start=98
Różowej konwali dostałam dość dużo od sąsiadki. Wsadziłam pomiędzy białą i teraz nie jestem w stanie jej wyselekcjonować. Może uda się w czasie kwitnienia, to Ci skubnę. Zdjecia będą na bieżąco, więc się przypomnij
Jadzia już myślałam, że Twoje nasiona to kolczurka http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolczurka_klapowana , ale chyba jednak nie. Napisane jest, że ma nasiona podobne do dyni
szukamy więc dalej 
Cebulice dzwonkowate kwitną w tym samym czasie, co orliki. Jak mi się uda zidentyfikować je wcześniej, to Ci parę sprezentuję.
Majka od Rudolfa kolejne piękne zdjęcie wstawiłaś
ta cebulica ma kolor różowoniebieski. Znalazłam jeszcze jej zdjęcia, więc wstawię poniżej.
Na ostatniej fotce wdzięczy się miecznica. To malutka kępiasta roślinka, ale rzuca sie w oczy. Dokupiłam jej teraz siostrę o żółtych kwiatkach.
Danusiu ja wycinałam tylko brązowiejące liście ciemierników. Teraz nie będę miała dylematu, wszystkie są brązowe. W dodatku leżą rozłożone na boki i nie zakrywają pąków kwiatowych. Liczę się z tym, że kwiatów mogę w tym roku nie zobaczyć.
Cebulica dzwonkowata raz jeszcze

Spójrzcie na moje glicynie. Rosną dwie razem, jedna ma mież białe kwiaty, druga miała już w poprzednim roku jeden
fioletowy. Zostały dość zniszczone podczas remontu altany. Zastanawiam się, czy postawic im pergolę, czy tylko coś w rodzaju trzepaka, a może poprowadzić na drzewka?

Jedyne zeszłoroczne grono

Stasiu poszukałam w necie cebulicy dzwonkowej i pojawiła się

Różowej konwali dostałam dość dużo od sąsiadki. Wsadziłam pomiędzy białą i teraz nie jestem w stanie jej wyselekcjonować. Może uda się w czasie kwitnienia, to Ci skubnę. Zdjecia będą na bieżąco, więc się przypomnij

Jadzia już myślałam, że Twoje nasiona to kolczurka http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolczurka_klapowana , ale chyba jednak nie. Napisane jest, że ma nasiona podobne do dyni

Cebulice dzwonkowate kwitną w tym samym czasie, co orliki. Jak mi się uda zidentyfikować je wcześniej, to Ci parę sprezentuję.
Majka od Rudolfa kolejne piękne zdjęcie wstawiłaś

Na ostatniej fotce wdzięczy się miecznica. To malutka kępiasta roślinka, ale rzuca sie w oczy. Dokupiłam jej teraz siostrę o żółtych kwiatkach.
Danusiu ja wycinałam tylko brązowiejące liście ciemierników. Teraz nie będę miała dylematu, wszystkie są brązowe. W dodatku leżą rozłożone na boki i nie zakrywają pąków kwiatowych. Liczę się z tym, że kwiatów mogę w tym roku nie zobaczyć.
Cebulica dzwonkowata raz jeszcze

Spójrzcie na moje glicynie. Rosną dwie razem, jedna ma mież białe kwiaty, druga miała już w poprzednim roku jeden

Jedyne zeszłoroczne grono

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Basiu w wątku u Jagusi jest glicynia prowadzano jako drzewko,mnie bardzo się podoba
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Śliczna ta cebulica ma taki delikatny różowy kolor - córka określa taki kolor majtkowy, ale mnie się podoba.
Niestety na glicynii się nie znam.

Niestety na glicynii się nie znam.

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
moim zdaniem ślicznie wyglądałaby na pergoli/trzepaku, to jest bardzo ciężkie drzewo, musi miec solidna podporę,
zobaczy jest u naszej Danuśki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=30990
zobaczy jest u naszej Danuśki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=30990
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
No właśnie Basiu myślałam również i o tym ,ale tak jak piszesz ma nasionka dyniowate
Znowu przyjeżdża brat ciekawe jak mi dziś pójdzie

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Też mi się wydaje, że lepiej na jakimś stelażu poprowadzić glicynię. Na drzewko chyba za mało miejsca przy budynku. Zauważyłam lustro. Fajnie wyglądały by listewki przybite do domku, pomalowane na brązowo dla kontrastu. Do tego przymocowana glicynia odbijająca się w lustrze, powieszonym nie po środku tylko bardziej z boku, tak jak teraz stoi.
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Gosiu listewki dla glicynii, to zdecydowanie odradzam. Musi być solidna podpora. Glicynia to siłacz i niebawem połamie delikatne podpory.Margo2 pisze:Fajnie wyglądały by listewki przybite do domku
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
Basiu, bardzo delikatna ta Twoja cebulica, a miecznica, to coś jak irysy syberyjskie - ładne to.
Fotkę poprawiałam w Picasa po tym jak zobaczyłam na tutejszym forum zdjęcia makro.

Fotkę poprawiałam w Picasa po tym jak zobaczyłam na tutejszym forum zdjęcia makro.