Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku cz.2

Post »

Witam w Rabatkach,po kilku ulewach wzruszałam ziemię na grządkach.Dosadziłam wiązówkę białą variegata przy różowej od Elwirki i drugiej białej.Wiązówki lubią klimat Podwórkowego chociaż umieszczone pod murem na wąskim pasku ziemi.
Przedstawiam WIELOJĘZYCZNĄ RABATĘ NR 1(licząc od śmietnika):
Języczki prawie wszystkie podrosły,funkie wykształciły pierwsze liście,najmarniej prezentują się żurawki(na razie),miodunki kropkowane lancetolistne jakoś się nie rozrastają.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ewo-Ogis-ponieważ mają remontować od jutra rozjazd w kierunku Bronowic i zawiesić kursowanie tramwajów wybrałam się po brakujące pelargonie angielskie do siedziby Polanu.Na giełdę kwiatową z powodu ulewy nie dotarłam,to jeszcze kilka przystanków dalej. Nabyłam angielek sztuk 1,bo po 7 złotych,spore,ale za drogo.U mnie one rosną świetnie(wystawa południowo-zachodnia),przechować mi się nie udało.
Zytko-gratulacje,przechowałaś dwie!
Aszko-I tego Ci życzę w niedługiej przyszłości!

Obrazek
Hall-cieszę się, u mnie miodunki już kwitły.Najlepiej się ma kępka wymieszana z pierwiosnkiem lekarskim,którą przywiozłam od Olgi(Ogród Azy),niestety docierają w to miejsce ślimaki i nadkąszają.Fiołki kwitły mi słabo, tu wielkolistne od Mag.
Obrazek Obrazek

Ewo-Evluk-sama się dziwię, bo mało mam czasu na siedzenie na Forum!A do Podwórkowego się przykładam jak mogę mimo przeciwności losu.
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Podwórkowy górą ;:138 rośnie w siłę a jak bardzo to przekonasz się jesienią jak porównasz fotki.
Ależ masz tych języczek..... :roll:
Ja mam tylko jedną i staję na głowie, żeby obronić ją przed ślimakami. :evil:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kogro-U mnie Rabata WIELOJĘZYCZNA jest w miejscu najdalej od ślimaków :;230 Idę sadzić mieczyki,pojawiło się przyjemne popołudniowe słońce,a ziemia jeszcze mokra.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu! Rabata WIELOJĘZYCZNA - no nie mogę :;230
Super nazwę jej wymyśliłaś ;:138
A mój psiząb już zakwitł, zdjęcia u mnie, zapraszam! Rzeczywiście jego kwiat to sama subtelność i delikatność.
Bardzo się cieszę, że go mam :lol:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Rabata wilojęzyczna fajnie brzmi a Leopard piękne ma listki zresztą wszystkie ładne i jak wszystkie roślinki się rozrosną to będzie busz .U mnie leje i pogrzmiewa a do 18 było pięknie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa

leopard jest boski :shock:
ładnie tam u Ciebie jest... :D
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Popodziwiałam Twoje funkie, i języczki. Jestem w tej chwili ledwo żywa, bo walczyłam w ogrodzie przede wszystkim z furtką, której pękł zawias, a troche z roslinnością za to w domu powitała mnie hoja ta najstarsza jeszcze od Ciebie.
Obrazek
POZDRAWIAM OLGA
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie po pracy-zasadziłam mieczyki(wygraną konkursową od Empuzy w zimowym konkursie fotograficznym)nn mieszanka i pomarańczowo-złociste Princess Margaret Rose oraz dwa Madame de Paris z zeszłego roku,nadto dwie lilie azjatyckie.W tym celu musiałam z rabatki z cesarskimi koronami wykopać przekwitłe już żonkile i narcyzy,nie mam miejsca trochę bardziej słonecznego.Czy cesarskie korony też się wykopuje po przekwitnięciu?Pomarańczowa zdecydowanie zakończyła kwitnienie, a żółta jeszcze kwitnie,ale już przekwita.
Zasadziłam także powojnik tangucki(kwitnie żółtymi dzwonkami powiedziała sprzedająca),ten ponoć półcień nawet lubi,a po podpórki pojadę jutro.
Tulipany deszcze bardzo zniszczyły. Kilka umyłam i umieściłam w wazonie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ambo-moje psizęby przekwitły,w sumie kwiatek był przez tydzień,ale bardzo subtelny,ładny.Będę na jesieni poszukiwać w innym jeszcze kolorze.
Olgo-popatrz,a u mnie drugi rok nie raczy kwitnąć!Zawiasu współczuję.
Tess-chciałabym,żeby ładnie było,a to jeszcze daleka droga i wyboista i pod górkę.W Leopardzie można się zakochać.Ciekawe jak kwitnie.
Jadziu(Jakuch)-dziś po deszczach ostatniego tygodnia było całkiem przyjemnie,choć zapowiadano burze.Studenci mają Juwenalia z nagłośnieniem.Z tego względu aż prosiło się o burzę.
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tulipany masz piękne jak z barokowego obrazu, a co do koron to szczególowo jest opisane postępowanie na forum w roślinach cebulowych. Ja jutro chyba wybiorę się w gory
POZDRAWIAM OLGA
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewo w szoku jestem!
Ja nie wiedziałam że jest tyle języczek!

matko ależ cudne! ;:154
dlaczego ja ich wcześniej nie widzałam???

nie ..no teraz to koniecznie muszę się wybrać po bylinki..
z uśmiechami Iza
u liski
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

W zasadzie Liska mnie wyprzedziła. :wink:
ale muszę to napisać :roll: Piękna kolekcja języczek ;:108
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo-Evluk-gdybyś mi nie dała pierwszej języczki-pomarańczowej(Desdemony),gdybym nie widziała jak ona szokująco rozwija z pączka kwiat,to bym kolekcji języczek nie miała....
Lisko-półcień Podwórkowego języczkom sprzyja.Jestem bardzo ciekawa kwiatów ich wszystkich.
Olgo-oto i moja truskawka doniczkowa,z tych pnących.Na Targach Wiosennych były też całoroczne ogromnie kuszące,ale wyłącznie w zestawie 3 szt.za zł 20,za drogo.Już o koronach wyczytałam,trzeba wykopać na przełomie czerwca i lipca,oczyścić,trzymać w trocinach w temperaturze 20 stopni przez dwa miesiące,dobrze,że latem!Myślę o dokupieniu perskiej.
Jadziu(Jakuch)i Kogro-od dziś mamy także dwie sympatyczne owieczki i dzwonki.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

No ja też nie mogę się doczekać.. kwiatów..

Ja mam jedną. ..rośnie w słońcu .. ale daje radę :)
truskawkę pnącą tez kupiłam .. :)

Ewuś Ty miałaś poziomki w doniczce a z truskawką masz doświadczenie?
z uśmiechami Iza
u liski
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lisko-truskawki też miałam,te są zeszłoroczne przezimowane w gruncie.Poziomki białe wyeksmitowałam do Podwórkowego na stałe, kwitną,nawet coś się już zawiązałoz owocu.
Dziś o 6 rano trafiłam na giełdę kwiatową w Bronowicach Wielkich.Dlaczego ja nie mam jednego a najlepiej ze dwu domków z ogródkiem?Na giełdzie jest wszystko tylko w hurcie.Wyszłam ze skrzynką pelargonii angielskich bladoróżowych,dorodnych,zdrowych i niedrogich i ogromną wiszącą donicą pelargonii w kolorze fioletowym przełamanym białym oraz z pojedynczą fuksją w rzadkim kolorze bledziutkiego różu jak lukier na torcie(uprzejmie ustąpiono mi z zakupionego tuzina),a do pętli tramwajowej kawałek....
Dodam,że były oleandry,clematisy i dużo innych.Trzeba tu nie stonogi a storęki by unieść.
Elwirko-owieczki i dzwonki(campanula)są z Kauflandu,w ofercie były cztery różne zwierzątka doniczkowe.Werbeny nie było.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biało Was pozdrawiam i przedburzowo!Biały bez sprzed Mamy domu,moja konwalia majowa i biały fiołek wonny wielkolistny od MagZaczyna kwitnąć pierwszy z irysów-fioletowy.
Rabatka nr 3(na nr 2 czyli B muszę wykopać tulipany.)Na nr 3 jak widać zbierają się do kwitnienia piwonie-dary Jadzi-Jakuch,obsadzona jest aksamitkami,wegetują tu jeszcze obie cesarskie korony,a w miejsce wykopanych i suszących się już żonkili posadziłam dwie lilie azjatyckie ciemno fioletowe oraz mieczyki.O tej porze jest tu światłocień.Ale muszę posadzić resztę pelargonii angielskich do skrzynek zaokiennych i zmykać.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”