Storczyki Storczykowej
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie Dusiu nie myślę o opadających pąkach, tylko o tym, że przestały Ci rosnąć pędy . Jak piszesz od dłuższego czasu stanęły w miejscu, ja może i się mylę, ale uważam, że aby roślinka rosła to musi mieć wystarczającą ilość składników odżywczych potrzebnych do życia , a jak nie ma z czego budować, ta po prostu tego nie robi, a na dodatek jeszcze wycofuje składniki odżywcze z młodego pędu, który po prosty zamiera
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
inne Phalaenopsisy normalnie puszczają pędy i pąki, tylko te miniaturki staneły w miejscu, ale liście i korzenie mają w porządku. co do nawozu, kiedyś dodałam do wody trochę tego, co kupiłam na wystawie. jak dotąd użyłam go tylko 2 razy, więc nie wiem, czy coś daje (podlewam storczyki co 10-14 dni). Vand nie nawożę wcale, bo musiałabym dolać nawóz do wody, a używam wiele razy tej samej, a jak przy każdym moczeniu miałyby nawóz to by było źle.
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Przeniosłam się do Ciebie, aby nie zaśmiecać wątku Jolki.
No wybacz, ale nie rozumiem...
Jeśli tak kochasz storczyki jak piszesz, to dlaczego nie zrobisz wszystkiego co potrzeba ?
Po co Ci kwiaty, których nie próbujesz doprowadzić do kwitnienia i mieć z tego satysfakcji,
a prowadzisz do ich utraty ?
Nie możesz podzielić wody, i tej do Vand trzymać w innym naczyniu, do reszty w innym ?
Mogłabyś wtedy odpowiednio regulować podlewanie.
A z drugiej strony, jeśli masz wodę ze studni, to w czym problem ?
No wybacz, ale nie rozumiem...
Jeśli tak kochasz storczyki jak piszesz, to dlaczego nie zrobisz wszystkiego co potrzeba ?
Po co Ci kwiaty, których nie próbujesz doprowadzić do kwitnienia i mieć z tego satysfakcji,
a prowadzisz do ich utraty ?
Nie możesz podzielić wody, i tej do Vand trzymać w innym naczyniu, do reszty w innym ?
Mogłabyś wtedy odpowiednio regulować podlewanie.
A z drugiej strony, jeśli masz wodę ze studni, to w czym problem ?
- Storczykowa
to nie zalezy ode mnie. a poza tym dlaczego Vandom ma przeszkadzać, że ich wodę używam też do Phalaenopsisów i innych? wodę do innych storczyków biorę butelką i podlewam normalnie, lejąc wodę od góry tak, by wyciekła na podstawkę. mam nadzieję, że nie myślałaś, że ja wszystkie storczyki kąpię. inni kąpią, ale ja podlewam. zawsze jestem inna niż wszyscy. Vandy moczę w wodzie i jak trzeba podlać to nabieram wody z tego wiaderka by podlać inne storczyki. Vandom brakuje nawozu, jestem tego pewna. gdyby mje chciała nawieźć, musiałabym po jednym moczeniu wylać wodę, a szkoda mi zmarnować tyle wody, bo to jest duże wiadro i mieści dużo wody. a Phalaenopsisom to nie przeszkadza, że jest używana przez Vandy, i tak rosną. a pąki zrzucają na 100% od zimna.
- Storczykowa
storczykom jest.Jolusia pisze:Gabi absolutnie się z toba zgadzam. Wszystko się robi aby zapewnic storczykom jak najlepsze warunki uprawy. Jezeli masz tak chlodno to moze spröbuj z chlodolubami. Tak na marginesie 19 stopni to nie jest zimno 8)
a poza tym Phalaenopsisy są moje ulubione i za nic w świecie z nich nie zrezygnuję dla jakiś nudnych, małoatrakcyjnych storczyków (a dla mnie są takimi prawie wszystkie storczyki nie będące Phal. lub V.). a poza tym u mnie zimno jest tylko zimą. latem zwykle jest ok. 25-35 stopni.
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Niestety Gabriela ma racje i się nieobrażaj.. , ale po co sobie wmawiać sobie , że niebedzie się stosować nawozu , a chce sie mieć jak najpiekniejsze storczyki... ? Uparta jesteś straszecznie.. , kupić nawóz w płynie i wlać 1/3 dawki zalecanej przez producenta.. , a efekty na 100% będą widoczne... i może wkońcu vandy zakwitną... , może pędy im usychają bo są zagłodzone...
. A i nie tylko vandy by ci sie za to odwdzięczyły...
A i miałem sie cos zapytac , czy od tego czau jak zaczełaś uprawiac storczyki.. był jakis okres w którym niekwitł ci ani 1 ? Ja takiego okresu nie miałem i będę dbał , żeby zawsze choc 1 kwitł
.
Pozdrawiam !

A i miałem sie cos zapytac , czy od tego czau jak zaczełaś uprawiac storczyki.. był jakis okres w którym niekwitł ci ani 1 ? Ja takiego okresu nie miałem i będę dbał , żeby zawsze choc 1 kwitł

Pozdrawiam !
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Storczykowa
ty zbierasz od niedawna, więc jeszcze nie zdążyłeś mieć takiego okresu. a poza tym wiadro musi być duże, bo do innego nie zmieściłyby się ich korzenie, mają bardzo szerokie. żółta ma korzenie na boki i ledwo się mieści (wiadro ma średnicę 30 cm). poza tym stosuję tylko te metody, które są dla mnie wygodne, a takie marnowanie wody na pewno do nich nie nalezy. gdybym miała ogródek, mogłabym ją wylewać na kwiatki, ale nie mam ogródka i już nie chcę mieć. wystarczy mi, jak zakwitną choćby raz w roku i puszczą ze 3 kwiatki, byleby tylko kwitły. różowa w tym roku kwitła, niebieska jeszcze nie zdążyła, bo kupiłam ją w październiku. jak puszczą pędy, to na pewno zrobią to wiosną, a latem zakwitną, jak pędów nie zgubią. a poza tym po co mam dodawać nawozu TERAZ jak teraz nie zakwitną. nie będę wylewać wody po kazdym moczeniu, mowy nie ma. mam SWOJE metody i je stosuję.
zrobiłam dzisiaj kilka fotek Phalaenopsisom:

zrobiłam dzisiaj kilka fotek Phalaenopsisom:

- Storczykowa
ale 3 podlewania to je zmarnuję. ja słyszałam że co miesiąc się nawozi. w nawożeniem Phalaenopsisów jest mniejszy problem, wystarczy dodać nawozu do butelki. moją pierwszą Vandę straciłam przez nawóz (pryskałam ją wodą, do której czasem dodawałam nawóz, ale widocznie on był nieodpowiedni, a o moczeniu jeszcze wtedy nie wiedziałam). w ogóle sporo storczyków straciłam przez ten nawóz (i przez deszczówkę). Vandy można by też nawieźć, zakładając Vandzie na końce niektórych korzeni plastikowych fiolek z wodą z nawozem, ale niestety nie mam już fiolek. ale u mnie i tak by się to nie udało, większość moich vandowatych ma bardzo rozgałęzione korzenie.
- ariel
- Od: 24 paź 2006, o 22:46
- Kontakt:
Więc możesz dodać do wody miejszą dawkę nawozu, albo jeżeli wiesz, że po podlewaniu wymienisz wodę do tej wody dodaj nawóz. Chociaż raz na jakiś czas. Nie bój się nawozów, po prostu nie dawaj go dużo, nawet kilka razy mniej niż zalecają. Po jednym zastosowaniu na bank nie stracisz kwiatków (taka dawka pewnie nie ma szans na zasolenie) a rosliny dostaną składniki na dalszy wzrost.
- Storczykowa