ogród Agaty (sure) - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.2

Post »

mam jeden mocno "dorosły" berberys z tych najzwyklejszych ... rozrósł się bardzo, zwłaszcza w górę do samego nieba ... w tym roku wiosną przyciąłem go bardzo nisko, ładnie odbił i jest teraz poręcznym krzewem. Będę go już teraz systematycznie przycinał, nie chcę żeby się za bardzo rozrósł ponownie. Podobnie ognik ... Mam tez dwa miniaturowe berberysy, z tych jestem zdecydowanie zadowolony, nie są tak ekspansywne - zresztą posadzone są w miejscu nie zagrażającym innym roślinom ...
Rysiek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, iglaki o tej porze roku sa bardzo przyjemnie. Mam tez pare ale zanim to jako taki efekt bedzie robic, to duzo czasu uplynie ... a i tak teraz to chyba najlepiej podoba mi sie ta rabata z irgami i suchodrzewami chinskimi - ladnie wyglada taki zielony dywan. Do tej pory dzialal mi na nerwa, taki malo kwitnacy :;230
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ja mam kilka młodych berberysów - różnych. Na osłony dałam właśnie takie duże i mam nadzieje że szybko urosną ('Golden Pink i Kórnik') U mnie ognik co roku przemarzał aż w końcu posadziłam go przy ścianie która osłania go od zachodnich zimnych wiatrów, pierwszy raz po tej zimie nie wymarzł,a było nawet minus 30.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agatko, chciałam się przywitać po dłuższej nieobecności ;:196 Wypadek samochodowy skutecznie mnie wyeliminował na jakiś czas z forumowego życia...
Jak Tweoje berberysy?
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Wando, Olu, mam podobne obserwacje co do podawania wielkości roślin. Wiemy jakie będą po 10 latach, a po 15, 20? Przecież one rosną dalej, nie zatrzymują się. Ale przynajmniej berberysy nadają się do strzyżenia, wiele z nich to odmiany żywopłotowe. Dotychczas mam takie odmiany, które nie będą sprawiały mi kłopotu nawet, jak wyrosną - Admiration do 0,5 m, Green Carpet może do 1m, tylko u mnie rośnie pod płotem, a tam niżej, nic nie zdoła zaslonić... ;)
Nabyłam jeszcze ten verruculosa, który będzie wyższy, pod warunkiem, ze przeżyje, ale najwyżej go przytnę, oraz wcześniej zakupiony Kelleris. I AlcaM podrzuciła mi niedawno sadzonkę Sunsation, btw - nie wiecie, czy w cieniu też będzie chciał rosnąć?

Moniu, witaj! :wit
Cieszę się, ze wracasz do siebie i możesz już pisać na forum, martwiłam się, jak się czujesz...
o berberyskach powyżej elaborat, dodam tylko, że zaczynam się głowić, co z czym skomponować, poza tym najwięcej miejsca mam na nie w cieniu obok rh, a czy one to polubią? :roll:

-- 24 paź 2011, o 22:03 --

Ryszardzie, a co to za odmiana berberysa, którą przycinałeś? Własnie się zastanawiałam, czy wszystkie to dobrze znoszą. Fakt, że niektóre jest bez sensu ciąć, bo mają same z siebie fajny pokrój...

Jule, moja "porządna" rabata - żywopłot z irgami i suchodrzewami (nie wiadomo, czy chińskimi) o tej porze roku jest piękna, na irgach owocki, suchodrzewy ładnie się płożą. Niedługo i. dammera Major osłoni cały stok, będzie fajnie.Tylko czy toto przetrwa zimę? :roll:
wiesz co, ja u Ciebie nie pamiętam żadnych iglaków!! :shock:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Widzę, że nie tylko mnie denerwują informacje podawane na etykietach jaką wielkość roślina osiągnie po 5 czy 10 latach :evil:
Aga - mam i ja u siebie parę iglaków ;:108 choć na Fo pokazuję głownie te kwitnące :lol: Iglaczki u mnie zwykłe, żadnych rarytasów bo rarytaski to musiałabym z Polski sprowadzać :D
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Mam, mam iglaki - male wypierdki, to nie widac. Co mam - jalowce plozace, kosodrzewy mugo, cyprysiki groszkowe karlowe, cyprysika tepoluskowatego i zywotniki miniaturowe i cos tam jeszcze, juz nie pamietam co.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Podpisuję się obiema rękami pod wypowiedzią Magdy.
Jakbym to ja sama pisała :D
Chociaż iglaki też muszą być, żeby całkiem łyso zimą nie było. Bo przecież od czasu do czasu człowiek wyjży przez okno, a tam biała pustynia dajmy na to. Fajnie wyglądają zielone iglaczki wystające spod śnieżniej kołderki.
No i jak śniegu nie ma tym bardziej jest na czym oko zawiesić.
Zatem nalezy mieszać i mieszać.
Byle nie za bardzo :;230
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Margo2 pisze:Podpisuję się obiema rękami pod wypowiedzią Magdy.
ja też, tak, pięknie Magda napisała, a te już duże, zimozielone fascynują dlatego, że udało nam się je wyhodować albo, że przetrwały mimo różnych przeciwności.
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

Ryszardzie, a co to za odmiana berberysa, którą przycinałeś? Własnie się zastanawiałam, czy wszystkie to dobrze znoszą. Fakt, że niektóre jest bez sensu ciąć, bo mają same z siebie fajny pokrój...

Agatko to najzwyklejszy berberys Thunberga, rósł pionowo w górę ładnych parę lat i był zdecydowanie wyższy niż 2 metry / tyle podają w opiesie /, przyciąłem na wysokości 0,5 metra ryzykując bo po cięciu został w sumie sam goły pień, przyciąłem wiosną i do jesieni wypuścił bardzo dużo odrostów, teraz przycinam systematycznie i nie dopuszczam do zbyt ekspansywnego rozwoju.
Mam też dwa inne berberysy ale z tym miniaturowych i z nimi nic nie robię, rosną ładnie rozłożyącie w miejscu w którym to nikomu nie przeszkadza.
Rysiek
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Aga, rarytasków iglastych tez u siebie nie mam, oprócz Wiethorsta i dwóch niebieskich sosen miniaturek, aktualnie około 20 cm wzrostu ;)
i na razie więcej nie będę miała, z powodów oszczędnościowych, a przede wszystkim dlatego, że jak się napatrzę w niektórych watkach, np. Pawła, Joli, Sylwka i innych, to się zniechęcam, bo taki efekt to trudno osiągnąć! :roll:

Julku, chyba muszę jeszcze raz Twoje Mini obejrzeć, bo niby nazwy mi znane, ale za Chiny tego nie pamiętam!! :oops:

Gosiu, Lusiu - no macie rację! Teraz wyglądam przez okno tarasu od północy i stwierdzam, ze posadzenie tych dużych świerków serbskich w tym miejscu to był świetny pomysł. Zamiast widoku na balkon sąsiada i matę wiklinową będę mieć niedługo tylko widok na choinki, bardzo miła odmiana. I ten śnieg na gałęziach - nawet zdjęcia z okna będą ładniejsze! ;)
oby się tylko nie ogołociły od dołu, bo "nóżki" trochę w cieniu... :roll:

Ryśku, to Twój berberys z tych typowo żywopłotowych chyba, cięty wygląda bardzo ładnie i gęsto, szczególnie, jeśli poświęci mu się trochę uwagi. Ja unikam takich krzewów, które trzeba formować, no bo może mi czasu braknąć, a wtedy będą wyglądały nieciekawie!
W sumie już teraz widok z okna nieciekawy, bo liści nie miał kto zgrabić! :?

a to moje nowe berberyski zasypane liśćmi:

Sunsation za klonem nn:
Obrazek

i verruculosa:

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Żebym ja tak mogła sobie świerkiem zasłonić widok na niebieski daszek placu zabaw górującego nad naszą działką
https://lh6.googleusercontent.com/-L6PF ... CN6171.JPG
Hmm, mogę jeszcze tam coś wysokiego posadzić, może to dobry pomysł
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Dorbi, dosyć wysoki ten daszek, może topola się nada? :wink:
Awatar użytkownika
dorbie