ogród Agaty (sure) - cz.2
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ogród Agaty (sure) - cz.2
mam jeden mocno "dorosły" berberys z tych najzwyklejszych ... rozrósł się bardzo, zwłaszcza w górę do samego nieba ... w tym roku wiosną przyciąłem go bardzo nisko, ładnie odbił i jest teraz poręcznym krzewem. Będę go już teraz systematycznie przycinał, nie chcę żeby się za bardzo rozrósł ponownie. Podobnie ognik ... Mam tez dwa miniaturowe berberysy, z tych jestem zdecydowanie zadowolony, nie są tak ekspansywne - zresztą posadzone są w miejscu nie zagrażającym innym roślinom ...
Rysiek
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, iglaki o tej porze roku sa bardzo przyjemnie. Mam tez pare ale zanim to jako taki efekt bedzie robic, to duzo czasu uplynie ... a i tak teraz to chyba najlepiej podoba mi sie ta rabata z irgami i suchodrzewami chinskimi - ladnie wyglada taki zielony dywan. Do tej pory dzialal mi na nerwa, taki malo kwitnacy 

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Ja mam kilka młodych berberysów - różnych. Na osłony dałam właśnie takie duże i mam nadzieje że szybko urosną ('Golden Pink i Kórnik') U mnie ognik co roku przemarzał aż w końcu posadziłam go przy ścianie która osłania go od zachodnich zimnych wiatrów, pierwszy raz po tej zimie nie wymarzł,a było nawet minus 30.
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agatko, chciałam się przywitać po dłuższej nieobecności
Wypadek samochodowy skutecznie mnie wyeliminował na jakiś czas z forumowego życia...
Jak Tweoje berberysy?
Pozdrawiam Cię serdecznie

Jak Tweoje berberysy?
Pozdrawiam Cię serdecznie

- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Wando, Olu, mam podobne obserwacje co do podawania wielkości roślin. Wiemy jakie będą po 10 latach, a po 15, 20? Przecież one rosną dalej, nie zatrzymują się. Ale przynajmniej berberysy nadają się do strzyżenia, wiele z nich to odmiany żywopłotowe. Dotychczas mam takie odmiany, które nie będą sprawiały mi kłopotu nawet, jak wyrosną - Admiration do 0,5 m, Green Carpet może do 1m, tylko u mnie rośnie pod płotem, a tam niżej, nic nie zdoła zaslonić... ;)
Nabyłam jeszcze ten verruculosa, który będzie wyższy, pod warunkiem, ze przeżyje, ale najwyżej go przytnę, oraz wcześniej zakupiony Kelleris. I AlcaM podrzuciła mi niedawno sadzonkę Sunsation, btw - nie wiecie, czy w cieniu też będzie chciał rosnąć?
Moniu, witaj!
Cieszę się, ze wracasz do siebie i możesz już pisać na forum, martwiłam się, jak się czujesz...
o berberyskach powyżej elaborat, dodam tylko, że zaczynam się głowić, co z czym skomponować, poza tym najwięcej miejsca mam na nie w cieniu obok rh, a czy one to polubią?
-- 24 paź 2011, o 22:03 --
Ryszardzie, a co to za odmiana berberysa, którą przycinałeś? Własnie się zastanawiałam, czy wszystkie to dobrze znoszą. Fakt, że niektóre jest bez sensu ciąć, bo mają same z siebie fajny pokrój...
Jule, moja "porządna" rabata - żywopłot z irgami i suchodrzewami (nie wiadomo, czy chińskimi) o tej porze roku jest piękna, na irgach owocki, suchodrzewy ładnie się płożą. Niedługo i. dammera Major osłoni cały stok, będzie fajnie.Tylko czy toto przetrwa zimę?
wiesz co, ja u Ciebie nie pamiętam żadnych iglaków!!
Nabyłam jeszcze ten verruculosa, który będzie wyższy, pod warunkiem, ze przeżyje, ale najwyżej go przytnę, oraz wcześniej zakupiony Kelleris. I AlcaM podrzuciła mi niedawno sadzonkę Sunsation, btw - nie wiecie, czy w cieniu też będzie chciał rosnąć?
Moniu, witaj!

Cieszę się, ze wracasz do siebie i możesz już pisać na forum, martwiłam się, jak się czujesz...
o berberyskach powyżej elaborat, dodam tylko, że zaczynam się głowić, co z czym skomponować, poza tym najwięcej miejsca mam na nie w cieniu obok rh, a czy one to polubią?

-- 24 paź 2011, o 22:03 --
Ryszardzie, a co to za odmiana berberysa, którą przycinałeś? Własnie się zastanawiałam, czy wszystkie to dobrze znoszą. Fakt, że niektóre jest bez sensu ciąć, bo mają same z siebie fajny pokrój...
Jule, moja "porządna" rabata - żywopłot z irgami i suchodrzewami (nie wiadomo, czy chińskimi) o tej porze roku jest piękna, na irgach owocki, suchodrzewy ładnie się płożą. Niedługo i. dammera Major osłoni cały stok, będzie fajnie.Tylko czy toto przetrwa zimę?

wiesz co, ja u Ciebie nie pamiętam żadnych iglaków!!

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00

Widzę, że nie tylko mnie denerwują informacje podawane na etykietach jaką wielkość roślina osiągnie po 5 czy 10 latach

Aga - mam i ja u siebie parę iglaków

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Mam, mam iglaki - male wypierdki, to nie widac. Co mam - jalowce plozace, kosodrzewy mugo, cyprysiki groszkowe karlowe, cyprysika tepoluskowatego i zywotniki miniaturowe i cos tam jeszcze, juz nie pamietam co.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Podpisuję się obiema rękami pod wypowiedzią Magdy.
Jakbym to ja sama pisała
Chociaż iglaki też muszą być, żeby całkiem łyso zimą nie było. Bo przecież od czasu do czasu człowiek wyjży przez okno, a tam biała pustynia dajmy na to. Fajnie wyglądają zielone iglaczki wystające spod śnieżniej kołderki.
No i jak śniegu nie ma tym bardziej jest na czym oko zawiesić.
Zatem nalezy mieszać i mieszać.
Byle nie za bardzo
Jakbym to ja sama pisała

Chociaż iglaki też muszą być, żeby całkiem łyso zimą nie było. Bo przecież od czasu do czasu człowiek wyjży przez okno, a tam biała pustynia dajmy na to. Fajnie wyglądają zielone iglaczki wystające spod śnieżniej kołderki.
No i jak śniegu nie ma tym bardziej jest na czym oko zawiesić.
Zatem nalezy mieszać i mieszać.
Byle nie za bardzo

- Lusia 57
- 1000p
- Od: 8 sty 2011, o 13:42
ja też, tak, pięknie Magda napisała, a te już duże, zimozielone fascynują dlatego, że udało nam się je wyhodować albo, że przetrwały mimo różnych przeciwności.Margo2 pisze:Podpisuję się obiema rękami pod wypowiedzią Magdy.
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
Agatko to najzwyklejszy berberys Thunberga, rósł pionowo w górę ładnych parę lat i był zdecydowanie wyższy niż 2 metry / tyle podają w opiesie /, przyciąłem na wysokości 0,5 metra ryzykując bo po cięciu został w sumie sam goły pień, przyciąłem wiosną i do jesieni wypuścił bardzo dużo odrostów, teraz przycinam systematycznie i nie dopuszczam do zbyt ekspansywnego rozwoju.
Mam też dwa inne berberysy ale z tym miniaturowych i z nimi nic nie robię, rosną ładnie rozłożyącie w miejscu w którym to nikomu nie przeszkadza.
Agatko to najzwyklejszy berberys Thunberga, rósł pionowo w górę ładnych parę lat i był zdecydowanie wyższy niż 2 metry / tyle podają w opiesie /, przyciąłem na wysokości 0,5 metra ryzykując bo po cięciu został w sumie sam goły pień, przyciąłem wiosną i do jesieni wypuścił bardzo dużo odrostów, teraz przycinam systematycznie i nie dopuszczam do zbyt ekspansywnego rozwoju.
Mam też dwa inne berberysy ale z tym miniaturowych i z nimi nic nie robię, rosną ładnie rozłożyącie w miejscu w którym to nikomu nie przeszkadza.
Rysiek
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Aga, rarytasków iglastych tez u siebie nie mam, oprócz Wiethorsta i dwóch niebieskich sosen miniaturek, aktualnie około 20 cm wzrostu ;)
i na razie więcej nie będę miała, z powodów oszczędnościowych, a przede wszystkim dlatego, że jak się napatrzę w niektórych watkach, np. Pawła, Joli, Sylwka i innych, to się zniechęcam, bo taki efekt to trudno osiągnąć!
Julku, chyba muszę jeszcze raz Twoje Mini obejrzeć, bo niby nazwy mi znane, ale za Chiny tego nie pamiętam!!
Gosiu, Lusiu - no macie rację! Teraz wyglądam przez okno tarasu od północy i stwierdzam, ze posadzenie tych dużych świerków serbskich w tym miejscu to był świetny pomysł. Zamiast widoku na balkon sąsiada i matę wiklinową będę mieć niedługo tylko widok na choinki, bardzo miła odmiana. I ten śnieg na gałęziach - nawet zdjęcia z okna będą ładniejsze! ;)
oby się tylko nie ogołociły od dołu, bo "nóżki" trochę w cieniu...
Ryśku, to Twój berberys z tych typowo żywopłotowych chyba, cięty wygląda bardzo ładnie i gęsto, szczególnie, jeśli poświęci mu się trochę uwagi. Ja unikam takich krzewów, które trzeba formować, no bo może mi czasu braknąć, a wtedy będą wyglądały nieciekawie!
W sumie już teraz widok z okna nieciekawy, bo liści nie miał kto zgrabić!
a to moje nowe berberyski zasypane liśćmi:
Sunsation za klonem nn:

i verruculosa:

i na razie więcej nie będę miała, z powodów oszczędnościowych, a przede wszystkim dlatego, że jak się napatrzę w niektórych watkach, np. Pawła, Joli, Sylwka i innych, to się zniechęcam, bo taki efekt to trudno osiągnąć!

Julku, chyba muszę jeszcze raz Twoje Mini obejrzeć, bo niby nazwy mi znane, ale za Chiny tego nie pamiętam!!

Gosiu, Lusiu - no macie rację! Teraz wyglądam przez okno tarasu od północy i stwierdzam, ze posadzenie tych dużych świerków serbskich w tym miejscu to był świetny pomysł. Zamiast widoku na balkon sąsiada i matę wiklinową będę mieć niedługo tylko widok na choinki, bardzo miła odmiana. I ten śnieg na gałęziach - nawet zdjęcia z okna będą ładniejsze! ;)
oby się tylko nie ogołociły od dołu, bo "nóżki" trochę w cieniu...

Ryśku, to Twój berberys z tych typowo żywopłotowych chyba, cięty wygląda bardzo ładnie i gęsto, szczególnie, jeśli poświęci mu się trochę uwagi. Ja unikam takich krzewów, które trzeba formować, no bo może mi czasu braknąć, a wtedy będą wyglądały nieciekawie!
W sumie już teraz widok z okna nieciekawy, bo liści nie miał kto zgrabić!

a to moje nowe berberyski zasypane liśćmi:
Sunsation za klonem nn:

i verruculosa:

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Żebym ja tak mogła sobie świerkiem zasłonić widok na niebieski daszek placu zabaw górującego nad naszą działką
https://lh6.googleusercontent.com/-L6PF ... CN6171.JPG
Hmm, mogę jeszcze tam coś wysokiego posadzić, może to dobry pomysł
https://lh6.googleusercontent.com/-L6PF ... CN6171.JPG
Hmm, mogę jeszcze tam coś wysokiego posadzić, może to dobry pomysł
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Dorbi, dosyć wysoki ten daszek, może topola się nada? 

izaziem pisze:Dorbi, dosyć wysoki ten daszek, może topola się nada?

żeby jeszcze taki niebieski nie był
młody sąsiad nas podgląda i komentuje

Już nawet nie chcę myśleć jaki będzie na starośćdorbie pisze: młody sąsiad nas podgląda i komentuje