Czereśniak latem 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak latem 2010

Post »

Stasiu nie ma się co łudzić, przyroda ma swoje prawa. Jeszcze z miesiąc musimy poczekać. I tak już z górki :D

Bożenko pewnie masz rację, wstawianie zdjęć zależy od nastroju :) muszę poszukać więcej pachnideł :D

Majka mnie też goździki nie kochają. Posadziłam w zeszłym roku kilka nowych, może będą wierniejsze.
Kolaborujesz z Biurem Promocji Miasta :D Film udany, sama chętnie wybrałabym się do reklamowanego miasta :) szczególnie do Elektrowni Szombierki. Tam ponoć coraz więcej imprez.

Majka dostałam od Jadzi goździki o zapachu pierników. Liczę, że zimę przetrzymają ;:108
Film pokazuje niby daleką przeszłość, ale czy dzisiaj jest lepiej? Co prawda górnictwo w likwidacji, ale czy w innych dziedzinach patrzy się w przyszłość?
Zastanawiasz się nad Barokiem? Ja też :) http://rozarium.org/2010/08/30/roza-barock/

Ola siej goździki, to samo piękno i w dodatku perfuma :D tymbardziej, że rękę do siewów masz ;:108

Jadzia dzisiaj przeraziłam się ciemiernikami. Mają brązowe, plamiste liście. Pąki się gdzieś schowały, czyżby były takie mądre :roll: Chyba więcej roślin wypadnie, niż poprzedniej zimy ;:223

Gosia mam nadzieję, że goździki przetrzymają te mrozy. U mnie jeszcze leży mała warstwa śniegu, może pomoże :?:

Ania byłam przekonana, że brodate mi wyginęły, a tu niespodzianka :D dostałam też kilka sadzonek od Adriana, więc i w tym roku powinny zakwitnąć. Kojarzą mi się z ogródkiem mamy, gdzie królowały warzywa, a kwiatki były tylko dodatkiem.
Kusi mnie ten Barock...bardzo :wink:

Ala do tej pory przetrzymywał mi zimę tylko biały goździk pachnący. Rośnie prawie w cieniu, więc specjalnie się nie rozrósł. Reszta to nowe nabytki. Czy równie silne? Już niedługo się przekonam.

Danusia u mnie też koty zimują w altanie. Mają drzwiczki wahadłowe wstawione w drzwi wejściowe, a w pomieszczeniu porozkładane stare koce itp. :) czasami rozpalam w kominku, nie tylko dlatego, aby nagrzać, ale też skremować zwłoki nornic, przynoszonych mi wciąż w prezencie :;230

Tym razem zapachy ziołowe
Obrazek

i heliotropowe
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu ;:167 bardzo fajnie prowadzisz zioła ;:138

Takie koty łowiące nornice, to skarb, ale masz dobrze ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIA kiedy zakładasz wątek bo u mnie też już powyżej 90 ;:224 . Myślałam ,że na wiosnę założę nowy a tu,,,,,Chyba będę musiała zapaść w sen przedwiośniowy :;230 . Ja już nawet nie zaglądałam tylko pozwoliłam Sisi sobie pobiegać po ogródku . Miała frajdę gdyż potem już koniec ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Heliotrop :roll:
Miałam na tarasie obok bujaczki posadzone w donicach same pachnące kwiaty. Surfinie, maciejkę, lilie, no i heliotrop. Kiedy będę mogła usiąść na bujaczce i zanurzyć się z zapachu roztaczającym się wokół?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ziołowe zapachy to coś wspaniałego a jeszcze do tego goździki, wieczornik damski, róże, lilie, aj ale się rozmarzyłam ;:224
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:196 Basieńko, ja w tym roku muszę kupić więcej Heliotropu, bo miałam piękny krzaczor z malutkiej sadzoneczki. Goździki mam na razie trzy. Ciekawe czy przetrzymają. Do ciemiernika nie zaglądałam, bo jest pod śniegiem. Trudno, co będzie, to będzie. Nic na to nie poradzimy. Mam wisielczy humor. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Ale się rozmarzyłyście dziewczyny. Te bujaczki wśód zapachówlata... Już niedługo ;:108 A o maciejce nie zapomnijcie.
Czy heliotrop tak mocno pachnie ? w zeszłym sezonie posadziłam rezedę wonną ze względu na jej nazwę i zawiodłam się. Wczle nie pachniała :cry:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Heliotrop pieknie pachnie i cały czas kwitnie. Bardzo mi sie podoba!!! basieńko miłego wekendu!!!! ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze nie miałam heliotropu i chyba muszę się skusić na niego. ;:224
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mojego ciemiernika też nie widać z pod śniegu, ale wiele roślin wygląda bardzo źle :(
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIU jakie widoki w ogródku . U mnie nieciekawie . Ja już dziś zaczynam tłusty czwartek :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu nie za wcześnie, tyle dni na pączkach :?:
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mówicie, zaczął się tłusty czwartek :;230 Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam. Kupiłabym sobie pączka w Auchanie :) Udało mi się tam dzisiaj dotrzeć, ale zakupy poczyniłam skromniutkie - niska pomarańczowa dalia honey i hedychium :roll: O tym drugim już poczytałam i podobno nie zakwita do końca sezonu :;230 kłącze jest bardzo duże, do wykopania na jesień. Chyba wsadzę jutro do doniczki.

Halinko takie betonowe donice wymyśliłam sobe dwa lata temu, jako obrzeże małego trawnika. Postanowiłam w nich ujarzmić zioła, przede wszystkim wszechobecną melissę :) Ziołom się spodobało, natomiast warzywom nie bardzo. Przesadzony lubczyk i szczypiorek również rosną nie najgorzej, natomiast nasiona kompletnie nie chcą wschodzić. Pietruszkę siałam kilka razy, bez rezultatu :(

Jadzia też chciałam czekać z nowym wątkiem do wiosny, ale jakoś ostatnio szybko przybywa. Może od marca?
Codziennie jestem w ogródku, ale na rośliny wolę już nie patrzeć. Mam wrażenie, że wszystko zmarzło. Z gałęzi wisterii i bzu zwisają długie sople ;:223

Gosiu miałam dwa krzaczki heliotropu, posadzone w odległości od miejsc wypoczynkowych, toteż nie utrwalił mi się ich zapach :( co innego maciejka :) ten zapach niesie się daleko.

Majka najbardziej utwalił mi się ogólny wieczorny zapach ogródka :D mogłabym siedzieć do samego rana.

Tosiu siać heliotropów nie będę, ale sadzonki kupię na pewno. Nie odpuszczę też smagliczce. Miałam kupione w doniczkach i siane-do gruntu :!:

Ola a ja bym chciała usiąść w tym bujaczku, a książką w ręce, przy Twoim basenie :) i tak co parę minut chłodzenie w wodzie :D
Heliotrop intensywnie pachnie, ale czy zapach się roznosi? Nie pamiętam :roll:

Iwonko u mnie ciemierniki są odkryte, stąd mój niepokój. Wyglądają naprawdę fatalnie. Jestem przekonana, że liście będą do wycięcia, ale co z kwiatami ;:223

Zamglone parzydło
Obrazek

Różności
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu! Co to te różowe dzwonki? wyżej i niżej?
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To wyżej to chyba jakaś cebulica :roll: a niżej konwalia różowa. Trochę kusi zakup, ale kwiaty nie są tak duże, jak u białej. Wydaje mi się, że pachnie również słabiej.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”