Comciowy ogród 2010 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Comciowy ogród 2010 cz.1

Post »

Mariola, poziomki kupisz na targu, dziecka nie można zawieść :D
Powojnik w bluszczu - cudności. Co to za powojnik, że teraz kwitnie. Muszę nabyć jakiś późniejszy, bo u mnie wszystkie poprzekwitały.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariolu, hosta, o którą pytałaś to REVERSED. Sprawdziłam dla pewności w HL, to na pewno ona :)
Miłego weekendu :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłka - siebie znam. Nawet jak zawiążę kokardkę to pewnie jak przekwitną zetnę razem z nią :;230
Bezpieczniej jest po prostu wykopać, oznaczyć i zadołować.

Aniu Zielona - te morele to nic specjalnego. Drobne i mało soczyste.
Planuję obniżyć i odmłodzić drzewo, może to coś da ?

Paweł - on byłby może większy gdybym co roku nie wydawała nowych siewek :D
U Krysi sąsiadka ma inną odmianę o ciemniejszych liściach i kwiatach.
Widziałam że wkoło jest sporo siewek i Krysia ma poprosić w moim imieniu o kawałeczek.

Agnieszko - przeglądając swój stary wątek zauważyłam że w zeszłym roku zawilec zakwitł nawet wcześniej.
Też go bardzo lubię :P

Geniu - ja już przytupuję i czekam aż Krysi czerwony się rozrośnie i ostrzę na niego zębiska bo na razie to nie ma co dzielić.
A niebieskiego to w żadnym sklepie nie widziałam i chyba w żadnym wrocławskim ogródku....

Jolu - nie wiem od czego to zależy.
Mój w zeszłym roku tez wcześnie zakwitł.

Moniko - dziękuję za nazwę hosty :P
Z clematisem mam problem bo cały rok byłam pewna że kupiłam Blue Bird ale Monika która też go kupiła powiedziała że to nie on tylko jakiś inny Blue ale oczywiście zapomniałam jaki :;230

Wiolu - teraz jakoś poziomek jak na lekarstwo ale pojawiły się maliny i jakoś przekupiłam wnuczkę :D

Lucynko - mnie też zachwycił swoją delikatną urodą :D

Dalu - jabłka u mnie też w tym roku rodzą.
Sporo się już posypało - muszę zacząć zbierać.
Ale w sumie się cieszę bo w zeszłym roku nie było wcale.

Stasiu - chyba że wnuczka poliże monitor :;230

Pola - no właśnie.
ja do niedawna byłam przekonana że zawilec japoński to zawilec japoński i tyle.
Dopiero jak zobaczyłam inny o ciemniejszych liściach i kwiatach to dotarło do mnie że one też mają odmiany :;230

Jacku - wiosną kupiłam w Lidlu porzeczki czerwone w kapersach i ku mojemu zdziwieniu jedna miała trochę owocków.
Inne nie chciały owocować :(

Danusiu - coś tam Blue, muszę podpytać Monikę76 bo ona ma taki sam.
To powinno być jego drugie kwitnienie ale wiosna źle go przycięłam, później poprawiłam cięcie i dopiero teraz zabrał się do roboty.
Lubię go bo nie choruje w przeciwieństwie do Nelly Moser która już drugi rok ma uwiąd.

Wczoraj po godzinie deszcz mnie przegnał z działki.
Ledwie zdążyłam zgrabić wcześniej przekopaną grządkę i posadzić fasolkę szparagową i buraczki.
Co wyjdzie to wyjdzie - inaczej kawałek ziemi stałby odłogiem do przyszłego roku.

I jakoś smutno teraz w ogrodzie.
Nieśmiało zaczynają powtarzać róże.
Gdyby nie clematis, tunbergia i petunie byłoby jeszcze smutniej.
Hortensje bukietowe dostały papu wiosną ale jakoś nędznie mi kwitną, nawet nie ma co pokazywać.
NA dodatek Anabelka zaczyna przekwitać i jakby jesień czuć w powietrzu.
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Jaka jesień ;:14
chcesz w ucho?
jeszcze cały sierpień.....słoneczniki...dalie.....i takie inne różne.....
przekop sobie jeszcze kawałek......
i możesz mówić że wolnego miejsca masz full....
x-d-a

Post »

Mariolku, tfu, tfu :!: jaka jesień? w jakim powietrzu :?:
Toż to środek lata mamy - kwitną floksy, pysznogłówki, rudbekie, zawilce, rozwary, niektóre róże i klematisy, hortensje...
A propos hortensji bukietowych - jeśli nawiozłaś je tylko raz wczesną wiosną, to chyba za mało moim skromnym zdaniem. One są dosyć żarłoczne i ja bym je jeszcze raz podsypała nawozem do hortensji, a jak są bardzo kiepskie to świetny jest Substral Magiczna Siła, interwnencyjny do hortensji ;:108
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiu pisze: przekop sobie jeszcze kawałek......
i możesz mówić że wolnego miejsca masz full....
Zapraszam ze szpadlem do mnie - możesz sobie przekopać co tylko zapragniesz :;230
dala pisze: A propos hortensji bukietowych - jeśli nawiozłaś je tylko raz wczesną wiosną, to chyba za mało moim skromnym zdaniem. One są dosyć żarłoczne i ja bym je jeszcze raz podsypała nawozem do hortensji, a jak są bardzo kiepskie to świetny jest Substral Magiczna Siła, interwnencyjny do hortensji ;:108
Już mi Krysia mówiła o Magicznej Sile ale prawdę mówiąc jeszcze nie spotkałam tego nawozu.
Ale ja głównie po OBI grasuję...
Poszukam czegoś u siebie i zasilę, choć to pewnie i tak już po ptokach.

W ogóle to w tym roku coś mi czas przecieka przez palce.
Wiosna mignęła w kilka dni, lato przyszło i choć trwa nadal to ja naprawdę czuję już za plecami że jesień blisko.
Nie wiem dlaczego ten rok mi tak jakoś śmiga miesiąc za miesiącem myk-myk i już go nie ma :D
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

I będzie jeszcze szybciej uciekał. Ja Ci to mówię która dopiero co skończyłam osiemnaście lat, gdyż widzę jak ten czas zasuwa. :;230 . Ja w tym roku tylko używałam magicznej siły Substrala do wszystkich roślin - specjalny do róż, do hortensji, do pomidorów, do ogrodu. I właśnie w OBI kupowałam. :D Jest bardzo wygodny w stosowaniu, gdyż rozpuszcza się go w wodzie i podlewa roślinki. Można też nim nawozić dolistnie.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
x_P-42

Post »

coma95 pisze:

W ogóle to w tym roku coś mi czas przecieka przez palce.
Wiosna mignęła w kilka dni, lato przyszło i choć trwa nadal to ja naprawdę czuję już za plecami że jesień blisko.
Nie wiem dlaczego ten rok mi tak jakoś śmiga miesiąc za miesiącem myk-myk i już go nie ma :D
Ciomciu, mam identyczne odczucia.
Nie nacieszyłam się jakoś w tym roku czerwcem, który słynie z najpiękniejszych ogrodowych zapachów...
Lipiec gdzieś mi się w połowie zadział ... może w tym roku składał się z co drugiego dnia? Muszę to sprawdzić w kalendarzu ... ;:60
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Bo wiesz co? Bo żeby nie przeciekał czas przez palce, to trzeba w tym ogrodzie posiedzieć więcej i polenić się, a nie zaiwaniać tylko! Ja dzisiaj przód karczowałam, zaczęłam ok 10 i nagle się 16 zrobiła, a ja spragniona, głodna, spocona i gdzieś mi uciekło 6 godzin :-(
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od dzisiaj znów pada.
Nie żebym narzekała bo za kilka dni ma przestać ale z jednego się cieszę - pięknie wzejdzie mi późno sadzona fasolka szparagowa.
Sadziłam w czwartek a już w niedzielę kilka nieśmiałych maluszków się przebijało na wierzch.

W weekend zdążyłam ogolić truskawki, troszkę wypieliłam, wywaliłam 3 wiadra jabłek na kompost a 2 wiadra zabrałam do domu i przerobiłam w słoiki.
Popryskałam Rundapem chwasty na ścieżkach i na kostce brukowej zaraz za moim płotem.
Sąsiadka sypie solą na tą ścieżkę i chwasty jej nie rosną.
Chyba zakupię sól bo okazuje się skuteczna.
Słyszał ktoś o tym ?

Zdjęć nie mam bo po pierwsze nie bardzo jest co fotografować a po drugie aparat zabrała mi toruńska córka która zjechała tym razem na dłużej.
Niestety spotkała ją przykrość - ukradli jej samochód spod domu.
Co prawda ma AC ale już sobie poczytała i sprawdziła i już wie że niewiele dostanie.
Dobre i to....

Pozostanie na straży ogrodu ( i kota ) jak my wyjedziemy na urlop.
Pewnie niewiele zrobi ale chociaż pozbiera plony działkowe i gdyby była susza, podleje.
Dochodzę do wniosku że chyba w przyszłości zacznę planować urlop zimą :;230
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Mariolu u mnie na razie nie pada i dobrze by było żeby nie wcześnie niż wieczorem zaczęło padać .
Mam zapowiedzianych gości od ogrodu i deszcz utrudni podziwianie ogrodu :;230 :;230 / choć już nie ma czego podziwiać liliowce przekwitły /
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Ja wczoraj podlewałam ogród , jak wychodziłam to sąsiad się pytał czy będzie padało.
Odpowiedziałam , że jak ja podlewam to potem pada.
O 3:45 obudziła mnie burza i ulewa a teraz z małymi przerwami pada drobny deszczyk.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

U ciebie klęska urodzaju, skoro owoce na kompoście lądują. Morelę moją muszę faktycznie skrócić, bo urosła taka wysoka i rzadka.
Urlop w zimie, w ciepłych krajach - no czemu nie :lol: Zapodałabyś potem jakieś zdjęcia z palmami w styczniu.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Sól skuteczna jest na chwasty, bo mama moja wokół grobów na cmentarzu sypie. Kwestia pozostaje, czy nie zasoli Ci gleby.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
x_P-42

Post »

takasobie pisze:. Kwestia pozostaje, czy nie zasoli Ci gleby.
Tak kiedyś robiono przegranym a szczególnie dzielnym wojownikom o wolność. Ich pola orano i obsiewano solą.
Nie radzę, chyba,że gdzieś miejscowo np na ścieżce.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”