Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

:wit U mnie Justynka urodziła mała dyńkę...rosnie sobie ,na razie nie odppada > Już tydzień jest na krzaczku. Bedzie coś z tego?
Pierwasza mala dyńka odpadła po pierwszym lub drugim dniu
Asia
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wegetarianka pisze:U mnie też ostre zapylanie trwa :)
To forum chyba musi miec oznaczenie + 18 :;230 :;230 :;230
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Pelasia, jeśli odrzuciła kwiat i rośnie, to przetrwa; pierwsze zawiązki są często odrzucane przez roślinę lub dyniarzy, jest jeszcze duuuużo czasu, roślinka zdąży urodzić nowe owoce.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja się chyba poddam z zapylanie, zrobił mi się taki busz, że przejść nie można @@ Stanowczo za mało wzięłam tych metek na akcji pomidorowej, bardzo praktyczny wynalazek.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

wegetarianka pisze:Pelasia, jeśli odrzuciła kwiat i rośnie, to przetrwa; pierwsze zawiązki są często odrzucane przez roślinę lub dyniarzy, jest jeszcze duuuużo czasu, roślinka zdąży urodzić nowe owoce.
:wit To radzisz ja oberwać ,czy zostawić ,niech sobie rosnie?
Pierwszy raz uprawiam dynie, działam po omacku. ;:224
Asia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zostaw:D nie wiadomo jak z pogodą będzie, a tak chociaż 1 będziesz miała wczesną, na spróbowanie:)
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Pelasiu;Nic nie obrywaj, wegetariance raczej chodziło o to, aby się nie przejmować jak odpadnie, bo jeszcze zdąży zawiązać nowe owoce. No chyba ,że masz bardzo słabą roślinę i chcesz ją jeszcze wzmocnić przed zawiązaniem dyni.
Loeb, masz dobry pomysł z tymi metkami, właśnie się zastanawiałam jak sobie oznaczyć co z czym zapyliłam.Ale faktem jest,że też mam mało tych metek.
Forumowiczka Kasia...;)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Moje krzaki dyń wygladają zdrowo i silnie. Są imponujące. ;:138 Posadziłam je w wieeeeelkich skrzyniach na oborniku gołebim,kompoście .Podlewam sie od czasu do czasu gnojowicą z pokrzyw i skrzypu. Tylko pogoda nie taka dla nich ,jaka powinna być .Ale ma sie ocieplić ;:3
Dzięki :uszy
Asia
wegetarianka
200p
200p

Post »

Tak, chodziło mi dokładnie o to, o czym napisała Caterina; Pelasiu, ja u siebie nic nie obrywam, pozostawiam to roślinie, chociaż wkurza mnie jak na małym krzaczku nagle wyskakuje bombka ;) ktoś tu pisał, że usuwa te pierwsze zawiązki;
Hekhm, o jakich metkach mowa?
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Dynie rosną jak na razie w pędy, są strasznie długie, masa kwiatów męskich i jak na razie tylko 2 żeńskie, jedna dyńka rośnie. Za to cukinie rosną jak szalone
Obrazek Obrazek
pierwsze patisony ;:138
Obrazek Obrazek
i kabaczek
Obrazek
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wegetarianko mówimy o takich znacznikach z tworzywa, tyvek to chyba jest, mniejsza o to - takie paski jakimi oznacza się drzewka w sklepach, zaplątywane woków pędu i można na nich coś napisać. Tylko uprzedzam, żeby zapinać na liściach a nie na łodydze, bo ona grubieje a te co mamy są wąskie Caterino .. Sprawdzają się nieźle, najlepiej chyba opisane długopisem lub ołówkiem, ja pamiętam tylko pierwszą dynię co z czym.. resztę niestety nie, ale w przyszłym roku na pewno zrobię zapas tych pasków. W tym roku będzie duży mix;) Nasiona-niespodzianki w większości przypadków;)
wegetarianka
200p
200p

Post »

Ja swoich nie miksuję, a zapylone dynie flaguję kawałkiem sznurka przywiązanym na łodydze obok owocu; gdybym miksowała, to też pewnie zrobiłabym coś DIY: kawałek kartki, kartonu lub lepiej taśmy maskującej z podpisem oklejony z obu stron taśmą przeźroczystą.
wegetarianka
200p
200p

Post »

agusia2410 , smacznego :) ja w tym roku zrezygnowałam z cukinii, uznałam, że niektóre warzywa, podobnie jak przetwory, należy powtarzać co dwa lata, w zeszłym roku zjadaliśmy głównie kwiaty cukinii, owoce nam się nieco przejadły, trzeba więc do nich potęsknić :)
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

loeb pisze:Wegetarianko mówimy o takich znacznikach z tworzywa, tyvek to chyba jest, mniejsza o to - takie paski jakimi oznacza się drzewka w sklepach, zaplątywane woków pędu i można na nich coś napisać. Tylko uprzedzam, żeby zapinać na liściach a nie na łodydze, bo ona grubieje a te co mamy są wąskie Caterino .. Sprawdzają się nieźle, najlepiej chyba opisane długopisem lub ołówkiem
Dokładnie chodzi o etykietach Tyvek, które Jankiel rozsyłal, i założył o nich wątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=41216
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

wegetarianka pisze:agusia2410 , smacznego :) ja w tym roku zrezygnowałam z cukinii, uznałam, że niektóre warzywa, podobnie jak przetwory, należy powtarzać co dwa lata, w zeszłym roku zjadaliśmy głównie kwiaty cukinii, owoce nam się nieco przejadły, trzeba więc do nich potęsknić :)

Ja cukinie sieje od dawna, najpierw u mamy, a teraz we własnym ogrodzie od 9 lat, i jak na razie nie przejadły nam się, owszem pod koniec lata już tak nie idą, bo są inne warzywa, ale na cukinie czekamy co roku, oraz na patisony. Z nich robię nadziewane, są pycha i cała rodzinka czeka z utęsknieniem, nawet moja siostra która mieszka w Toruniu, kiedy zaczną się patisony, to przyjeżdża specjalnie po nie. :heja
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”