Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czereśniak 2011

Post »

Basiu gratuluję kwiatka na bogini....będzisz zadowolona bo to prawdziwa bogini.
Ciekawa ta Polka. Moja młoda Heidi też już nie kwitnie i całkiem była goła ale teraz nadrabia i się ubrała w nowe listki. :wink:
A Chopichon taki zdrów ...może starsza sadzonka i lepiej sobie radzi.
....przy takich upałach to sama bym się położyła pod płotem :wink:
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj zobaczyłam w moim ogródku cud :D różę wielkokwiatową przecudnej urody :) w pierwszej chwili nie wierzyłam własnym oczom, skąd się wzięła? w końcu przypomniało mi się, że jakąś bidusię wykopałam wiosną spod piwonii i chyba to właśnie ta

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Żadne z tych zdjęć nie ukazało wyjatkowej urody tej róży :oops: jest przecudna. Jadzia dostaniesz patyki i musisz ją rozmnożyć :) zakwitła również Twoja nn, skazana na banicję do Miechowic. Też piękność, drugi egzemplarz idzie do Tosi.

Obrazek Obrazek Obrazek

Majka William Moriss, kupowany u Kapiasów, rozrósł się wyjatkowo :roll: ma kilka pedów, zakończonych wiechą pąków. Wygląda na kilkuletnią różę :roll: chyba jednak warto zapłacić trochę więcej, a w zamian cieszyć się z dużego krzaczora :D

Ulubione miejsce wypoczynku Adaśka
Obrazek

i nieustająco kwitnące powojniki bylinowe
Obrazek Obrazek

Aniu dzisiejsza pogoda :D taka mogłaby być cały rok. W słońcu cieplutko, w cieniu chłodek :) po półgodzinnym czytaniu książki w cieniu zmarzłam, po półgodzinnym krzątaniu sie po ogródku znów poszłam odetchnąć do cienia :D
Różom najwidoczniej też odpowiada :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Iwonko różowe kwiatki róż, które widziałaś, to William Morris, udający Polkę :uszy czyżby zazdrościł jej urody? przecież też przystojny :;230
Dzisiaj z ulgą odechnęły nie tylko zwierzęta...ja też :D

Uśmiechają się do Ciebie hortensje
Obrazek Obrazek Obrazek

Eluś Heidi i Chopichon posadzone jesienią...dwie różne nazwy, ta sama róża, z dwóch różnych żródeł ;:108 tyle, że sadzonka Chopichona o wiele mocniejsza, chociaż o wiele tańsza.
Moja Bogini biedna, jednopędowa :( oby w przyszłości dorównała Twojej. Kwiat podoba mi się bardzo, pewnie dlatego, że to jedyna róża w takiej tonacji w moim ogródku.

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIU kiedyś myślałam ,że ta róża to Monika ,ale jak na Monikę ma za mało żaru w sobie .Chociaż w pewnych fazach była do niej podobna . Jest to na pewno jakaś róża Kordesa bo ta babka przeważnie ma róże. Następna kwitnie u mnie czyli miałam takie 3 szt. Znaleziona również piękność jak Afrodyta .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Monika również miewa takie zabarwienie w zależności od temperatur powietrza i czasu jej kwitnienia. U mnie miała tyle odcieni, że aż sama się dziwiłam, że to ta sama róża. Podobna również jest lambada, a odkryta piękność cudowna. Jak Jadzi uda się rozmnażanie to również będę się do niej uśmiechać.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Basiu, odkryta róża, to prawdziwa piękność. Patyczki Jadzi!!! :;230 Cieszę sie też z ochłodzenia, bo przerabiam ogródek. :;230 Troszkę tego trawniczka....... A, co tam!!! Zabiorę jeszcze ociupinkę, a co!!!!! :;230
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Basiu też mam Bolero ale mnie nie zachwyca, czy Princessa Aleksandra of Kent nie powinna być w odcieniu różu nie mam jej ale wydaje mi się że już gdzieś ją widziała. Moja Alba jest jeszcze w donicy nie zdążyłam jej posadzić. Chcę ją wysadzić między różami bo ma rosnąć do 1m więc powinno dobrze wyglądać.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BASIA przyglądałam sie dzisiaj Gardenspss czy to aby nie ona.?? Może taką zamawiałaś pomyśl :?: Czyli znów robota zapewniona i odbiorcy :;230
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ja też się zdrzemnę razem z kotkiem pod czereśnią i odpocznę sobie.
Pozdrawiam Krystyna
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Basiu powiem tak samo jak poprzednicy znalezisko cudo a jak powiesz że jeszcze do tego pachnie to już ideał. :shock: Ta druga też piękność a zresztą wszystkie są wspaniałe. ;:138
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

basjak pisze:Dzisiaj zobaczyłam w moim ogródku cud :D różę wielkokwiatową przecudnej urody :) w pierwszej chwili nie wierzyłam własnym oczom, skąd się wzięła? w końcu przypomniało mi się, że jakąś bidusię wykopałam wiosną spod piwonii i chyba to właśnie ta

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Żadne z tych zdjęć nie ukazało wyjatkowej urody tej róży :oops: jest przecudna. Jadzia dostaniesz patyki i musisz ją rozmnożyć :) zakwitła również Twoja nn, skazana na banicję do Miechowic. Też piękność, drugi egzemplarz idzie do Tosi.

Obrazek Obrazek Obrazek
Pierwsza pachnie?
Wygląda trochę jak Sutter's Gold :D
To róza zmienna kolorystycznie, w zależności od pogody i słońca może przypominać Peace, czyli być bardziej żółta a czasem jest morelowa z brązowym odcieniem.
Charakterystyczny ma dość mocny zapach (nie w upalną pogodę) i widoczne żyłki na płatkach.

Druga podobna do Troiki..? ;:24
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu dziękuję za hortensjowy uśmiech ;:196
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu już nawet kiedyś ktoś pisał do mnie ,że to moze być Trojka . Baśka dałaś po oczach różyczką ona w im guście wielgachny kwiat taki jak lubię . Dbaj o nią szczególnie ;:196
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Ta ostatnia róża jeżeli pachnie i ma duży kwiat to Troika.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Jadzia, Krysia, Majka, Ania do róży od Jadzi najbardziej za wszystkich wymienionych pasuje mi Troika http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.5529.1&tab=1 kolor kwiatka podobny, budowa też. Krysiu, chyba pachnie, ale czy na pewno :roll:
Natomiast moje odkrycie bardzo podobne do Sutter's Gold, ale to chyba nie ona. Ma kwiat pełniejszy, budową i wielkością podobny do Glorii, z mięsistymi płatkami ( jak u Kronenburga). Wieczorem pachniała, ale żyłek na płatkach nie widzę :wink:
Obfotografowałam ją dzisiaj ze wszystkich stron :D kolor ma identyczny, jak na zdjęciach z bliska. Perspektywy mój aparat fałszuje :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powyżej kwiaty dwudniowe, poniżej dzisiejszy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krysiu usmiechaj się do Jadzi, bo warto :) ja niby powiedziałam wielkokwiatowym NIE, ale ta jest wyjątkowa. Nowych kupować nie będę, ale stare niech sobie rosną :)

Tosia wpadnę jutro i zaplanujemy nowe nasadzenia, rzecz jasna - róże :;230

Danusiu mnie też Bolero nie zachwyca, ale lubię ją :) może sentyment bierze się stąd, że jest to jedna z pierwszych, które kupowałam z imieniem.
Wiem, wiem...Princessa powinna być różowa, ale taką dostałam, czyli pomyłka :wink: złożyłam reklamacje, przyjętą pozytywnie i mam nadzieję, że dostanę prawdziwą Księżniczkę.
Mam dwie Alby, posadzone obok wielkokwiatowych róż. Podoba mi się to zestawienie, przynajmniej na razie. Powojnik ma naturalną podporę i dość dobrze trzyma się różanych kolców.

Jadzia Gartenspas mam, ale to rabatówka. Kwiatki kolorystycznie podobne do nn, ale dużo mniejsze, a płatki wiotkie. Patyki, oczywiście, wszystkie Twoje. Na razie trzy, a dwa jeszcze się czają :)

Krysiu odpoczywaj :D dzisiejsza pogoda, jak marzenie :) nawet trawę Ci wykosiłam, nie będzie łaskotać po nogach.

Majka dzisiejszy kwiatek nn dość ładnie pachniał, wczorajsze już nie...i tak jest piękna :D

Ania dzięki, Troika chyba tak, Sutters Gold chyba jednak nie...chociaż ma coś z Glorii :roll:

Iwonko było elegancko, a teraz pozdrawiam Cię w stylu wiejskim :D

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Basiu to tak jak u mnie ja też mam ją bardzo długo i też mam do niej sentyment i chociaż kilka razy miałam ją już usunąć bo szybko gubi liście ale ciągle jest. Pomyłki zdarzają się często mnie też Rosarium wysłało zamiast Queen of Sweden to otrzymałam Queen Elizabeth też uznali reklamację.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”