Zwartnica,Hippeastrum cz.2
Re: "Amarylis" - Hypeastrum cz.2
Witam
Swoje hipeastrum już przeniosłam do piwnicy, by cebulki mogły przejść w stan spoczynku i dopiero pod koniec grudnia będę przesadzała do nowej ziemi. W zeszłym roku mi ładnie zakwitły.

- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kingo tak ,oni pędzą cebule na maxa ,zazwyczaj po sezonie pobytu w domku wszystko się normuje.
Chociaż czasami zdarzają się niesworne osobniki

Chociaż czasami zdarzają się niesworne osobniki

Witam serdecznie 
Kochani doświadczeni hodowcy hipków, powiedzcie mi proszę jak sadzimy cebulki przybyszowe oraz tegoroczne siewki, aby je przez 2-3 lata tuczyć?
Czy małe cebulki umieszczamy w 2/3 w ziemi, czy całe wsadzamy do podłoża?
Dzięki z góry za Wasze dobre rady.

Kochani doświadczeni hodowcy hipków, powiedzcie mi proszę jak sadzimy cebulki przybyszowe oraz tegoroczne siewki, aby je przez 2-3 lata tuczyć?

Dzięki z góry za Wasze dobre rady.
Sadzę 2/3 do ziemi i pasę ostro.
- nusia
- 1000p
Siewek nie ruszałam w ogóle z ziemi przez 1 rok nawoziłam ostro.
Przybyszowe to zależy od wielkości cebulki (małe całe w ziemi,większe takie z 6-9 cm) 2/3 nad ziemią .
Przybyszowe to zależy od wielkości cebulki (małe całe w ziemi,większe takie z 6-9 cm) 2/3 nad ziemią .
Nusia, 6-9 cm to obwód cebulki? Sadzę,jak napisałam 2/3 do ziemi, to źle?
- nusia
- 1000p
Tak 6-9 cm to obwód cebulki
Kinguś jeżeli maluszków nie ruszasz i sobie całe rosną w ziemi to dobrze robisz,takie już większe mogą być nad ziemią 2/3.Czyli dobrze robisz .

Kinguś jeżeli maluszków nie ruszasz i sobie całe rosną w ziemi to dobrze robisz,takie już większe mogą być nad ziemią 2/3.Czyli dobrze robisz .

- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wczoraj przeglądnąłem swoje zapiski (zapisuję każde podlewanie każdej rośliny) i uświadomiłem sobie, że jednego z amarylisów usiłuję wprowadzić w stan spoczynku od dwóch miesięcy. Ostatni raz podlałem go 6. lipca. Miał on wtedy jeden zielony, zdrowy liść. Ma go nadal. I co ja mam z tym delikwentem zrobić?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Czekać!
- Locutus
- Kontakt:
No to poczekam.
Bo się już przez chwilę zastanawiałem, czy się nie poddać i czy nie zacząć go podlewać z powrotem. :-P
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
Moja rada wynika z doświadczenia, zmęczy się i zaschnie.
Spoczynek jest nieodzowny, jeśli chcemy by kwitły, wyjątkiem jest mój Picotte, który zamiast schnąć, wypuścił pąk.
Spoczynek jest nieodzowny, jeśli chcemy by kwitły, wyjątkiem jest mój Picotte, który zamiast schnąć, wypuścił pąk.
- Locutus
- Kontakt:
Szaleniec. 
A tak poważnie: śliczny jest.
Pozdrawiam !
LOKI

A tak poważnie: śliczny jest.
Pozdrawiam !
LOKI
Witam.
Od miesiąca przygotowuje 'amarylisy' do spoczynku, a jeden takiego psikusa mi zrobił

Nie bardzo wiem co mam teraz z nim zrobić... Po kwitnieniu zasuszyć go czy też nie?
Od miesiąca przygotowuje 'amarylisy' do spoczynku, a jeden takiego psikusa mi zrobił

Nie bardzo wiem co mam teraz z nim zrobić... Po kwitnieniu zasuszyć go czy też nie?