Ogórek - polecane odmiany cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Aliwar
200p
200p
Od: 3 kwie 2017, o 05:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek - polecane odmiany

Post »

Przemek a miałeś kiedyś Nadusha F1 ? Szukając opisu Monisi na niego wpadłam i piszą ze do kiszenia super....
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aliwar, dobrze to określiłeś - brak smaku. Moja mama powtarzała, =jeśli nie wiesz czego brakuje, to na pewno to jest sól=, ale to raczej nie soli brak.
Parę lat temu miałyśmy Nadushę, z tego co pamiętam jest ok, ale dp plenności Alianza jej daleko. Alianz w sałatkach się sprawdza, chyba dlatego, że tam są jeszcze inne składniki. Nie wiem jak w occie, bo nie robię takich przetworów.
Pozdrawiam! Gienia.
predii
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 cze 2014, o 13:10

Post »

U mnie w tym roku testowo Hercules F1 po sznurku owocowanie "multi"
Awatar użytkownika
Karczownik
200p
200p
Od: 1 kwie 2019, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jedni chwalą Allianza, inni strasznie krytykują jego smak, Juliana tak samo, inne odmiany też czasem budzą kontrowersje. A może chodzi o jakość użytej do kiszenia wody, albo rodzaj gleby na której rosły ogóraski, albo zastosowane nawozy, pogodę w trakcie wegetacji, stanowisko? Jest jak to mówią wiele zmiennych, które mają wpływ na smak. Ważne żeby odmiany rosły zdrowe i plenne. Druga sprawa to preferencje konsumenta. Jeden woli kawę słodką inny nie... Ja znalazłem wreszcie nasiona Śremianina, posieję też jak co roku Śremskiego i pierwszy raz Juliana. Na 100 słoików.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Dla mnie z kolei Allianz rewelacyjny i do kiszenia i konserwowych. Nie wiem jakiego smaku nie wyczuwacie ale u mnie jest pyszny, kwaśny, chrupki i twardy. :)

Chyba wyjdzie na to, że jak ktoś samemu nie sprawdzi, to się nie przekona. :D

Jest on top1 obecnie u mnie ale oczywiście, nie byłbym sobą gdybym nie miał innych odmian w uprawie. Zwłaszcza że planuje też w tym roku troch ogórków po ziemi puścić, gdzieś na uboczu, tak bardziej bez opieki.
Aliwar
200p
200p
Od: 3 kwie 2017, o 05:57

Post »

Trudno mi powiedzieć jakiego smaku szukam chyba ogórkowego :D . To co napisałeś wszystko się zgadza jest chrupki, twardy i kwaśny ... brakuje mi jakiejś nutki. Z drugiej strony nie wszystkim musi być potrzebna ta nutka akurat, jak najbardziej polecam wypróbować tym którzy się wahają. Najlepiej mieć kilka gatunków dla porównania .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Nadusha F1 czy Allianz F1 to jednak ogórki z innej półki niż Monisia F1. Są to ogórki z przewagą kwiatów żeńskich a Monisia F1 jest odmianą partenokarpiczną. Na korzyść 2 pierwszych odmian przemawia cena nawet 4 x niższa niż za nasiona Monisia F1 ale ja wybrałem Monisię F1 i w najbliższym czasie tak zostanie. https://www.warzywa.pl/warzywa-polowe/m ... la-siebie/
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Aż tak strasznie nie krytykuję Alianza :D :D , chrupki, twardy , kwaśny i to wszystko. Brakuje mi - tak jak napisała Aliwar tej "nutki". Warunki mamy od 40-stu lat takie same, woda kranówa, obornik taki sam od tego samego rolnika, działka ta sama. Oczywiście, ogórki są jak najbardziej zjadliwe i na zupę, na kanapkę i do obiadu. Tak drzewiej nie zwracałam uwagi na smak pomidora, dopóki nie posmakowałam innych odmian.
Pozdrawiam! Gienia.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Dla tych, którym zależy na dobrym smaku kiszonych ogórków. https://www.ho.haslo.pl/article.php?id= ... 4&numer=08
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Błażej każdy ma ten swój smak i sam musi go odnaleźć.Wiele razy polecałem tu Allianza i zdania nie zmieniam bo to dla mnie w ostatnich latach odmiana wręcz idealna.Może gdyby jeszcze bez oprysku dłużej opierał się chorobom,ale takich odmian idealnych nie ma.Na smak,jędrność w słoikach i dobre przechowywanie tak jak w skokach narciarskich wpływać będą drobne aczkolwiek suma sumarum znaczące detale.
Gleba,naworzenie,pogoda,ilość wody podczas wegetacji,choroby nawet te niewidoczne jeszcze gołym okiem podczas zbiorów,opryski i sam proces przygotowania kiszenia i konserwowania ogórków. Etc.etc.
Odmian ogórków jest wiele,podobnie jak jeszcze więcej przykładowo pomidorów.Poszukiwać jest rzeczą ludzką. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

Przemku dzięki za artykuły.Poczytałem.Kilka odmian już testowałem.Problem w tym,że człowiek zawsze szuka coś nowego.Allianza już mam,więc posieję i zobaczymy.Pewnie skuszę się kiedyś na Monisię,bo Monika ,to była u mnie porażka.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Allianz jak piszą jest nowszą wersją ogórka typu Atlantis - może tego spróbuj.
Cenowo są podobne.
Ja osobiście wolę bardziej Atlantisa, a do pary sadzę jeszcze Octopusa.
Sadziłem kilka odmian dla sprawdzenia np. Soplica, Julian, Śremski i czegoś im brakowało,
więc zostaję z tymi dwoma.

Do tunelu jako sałatkowy polecam Iwę, Monikę miałem w poprzednim sezonie i się zawiodłem.
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli by się zdarzyło że nie miałbym możliwości kupienia Allianza to na drugim miejscu w/g smaku i przechowania w słoikach postawiłbym na Soplicę. Plennością w sprzyjających warunkach potrafi przebić nawet Allianza.

2016 rok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2017 rok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Uprawiasz ogórki bez linii kroplującej? Czy w tamtym roku tak wyglądało?

Zbiory imponujące. Sam chciałbym uprawiać ogórki w trochę większym areale, w dodatku na płask, stąd i nowe odmiany. Ale też bez przesady z tym drugim, jakoś nie zagłębiałem się zbytnio w same odmiany. :)

Allianz u mnie jest numerem jeden i będzie spory rządek w pionie.

W sumie jakbym dogadał się z kuzynem, co do pola, do wspólnej uprawy, to bym poszedł w ogromną ilość ogórków. :D Jednak temat na razie stanął w miejscu.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bez linii kroplujących Błażej. Jak z nieba są niedobory to między rzędy puszczam węża ogrodowego.Zdjęcia Soplicy z 2016 i2017 roku są.W 2018,2019 i 2020 uprawiałem już Allianza z tym że w ubiegłym roku takiej powierzchni już nie obsiewałem a małe poletko tylko dla własnych potrzeb.Od 2020 roku właśnie niektóre uprawy będę zmniejszał,niestety trzeba mierzyć siły na zamiary. ;:124
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”