Działka Zeni
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka Zeni

- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Basiu...nie znam nazwy tej białej roślinki. Kupowałam jednoroczne na ryneczku, spodobała mi się i tak oto do mnie trafiła. Wiem tylko że jednoroczne.
Zytuś...laurowiśni w tym roku za późno pstrykłam zdjęcie, gdy już przekwitała. W pełni kwitnienia wygląda pięknie. Nie żałuję że ją nabyłam
.
Ewuniu...te winorośle to twarde sztuki. Nie dały się i wypuszczają. Co prawda owoców z nich w tym roku nie będzie, ale są i żyją. Miałam już chrapkę na to miejsce, na moje pnące róże.
Sylwio..dziękuję za odwiedziny.
. Coś mi się wydaje że mojej działeczki nie tam szukałaś.
. Wiem ,to obszerny teren i nawet można się zgubić...
. Ja na twoją także bym nie trafiła...jedynie po numerze.
.
Dziś było bardzo gorąco. Nie dało się za wiele popracować na działeczce. Czasem jednak fajnie poleniuchować i tak dziś właśnie było. Niestety bardzo sucho. Dobrze że mamy wodę za którą nie płacimy. Tak więc mogłam podlewać do woli, choć to nie zastąpi naturalnego deszczu.

Zytuś...laurowiśni w tym roku za późno pstrykłam zdjęcie, gdy już przekwitała. W pełni kwitnienia wygląda pięknie. Nie żałuję że ją nabyłam

Ewuniu...te winorośle to twarde sztuki. Nie dały się i wypuszczają. Co prawda owoców z nich w tym roku nie będzie, ale są i żyją. Miałam już chrapkę na to miejsce, na moje pnące róże.

Sylwio..dziękuję za odwiedziny.

Dziś było bardzo gorąco. Nie dało się za wiele popracować na działeczce. Czasem jednak fajnie poleniuchować i tak dziś właśnie było. Niestety bardzo sucho. Dobrze że mamy wodę za którą nie płacimy. Tak więc mogłam podlewać do woli, choć to nie zastąpi naturalnego deszczu.

- Zyta
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zenuś
Czy pomarańczowe maczki są jednoroczne czy - byliną?
Wzdycham do TwoichIrysów
Ewunia Krakowska prosiła abym Ci podziękowała. Przesyłka dotarła do Niej dzisiaj w idealnym stanie.
Barrrdzo się cieszy - ciemierniki już wysadziła.
Przesyłam

Czy pomarańczowe maczki są jednoroczne czy - byliną?
Wzdycham do TwoichIrysów
Ewunia Krakowska prosiła abym Ci podziękowała. Przesyłka dotarła do Niej dzisiaj w idealnym stanie.
Barrrdzo się cieszy - ciemierniki już wysadziła.
Przesyłam

- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Zeniu-prosiłam telefonicznie Zytę,bo mi internet szwankował,a nr telefonu do Ciebie nie mam.Przesyłka przyszła zaraz we wtorek
,a że nie wchodziła do euroskrzynki,pan listonosz dał awizo,wcale jej nie brał z poczty,więc była do odbioru nie po 18.00,a od razu jak przyszłam.
Starałam się nie otrzepywać nasadzeń z ziemi kaliskiej,która jest w kolorze czekolady mlecznej.Wczorajszy dzień był parny i bardzo upalny,burza nadeszła nocą,ale deszczu tyle co kot napłakał.Dobrze,że porządnie podlałam.Myślę,ze ciemiernikom towarzystwo różnych barwinków nie zaszkodzi?Za kilka dni sypnę im dolomitu.
To łubiny trwałe już kwitną?

To łubiny trwałe już kwitną?
Zeniu pięknie w twoim ogrodzie, bardzo kolorowo, laurowiśnia cała w kwiatach, mam ich też kilka, zawiązują wiele pąków ale zawsze wiosną przemarzają. Oczarowała mnie rabatka otoczona różowymi goździkami, jest po prostu cudowna oraz azalijka obsypana kwieciem, nie często takie piękności się ogląda.
.

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Zeniu
piękny masz ogród, jest co u Ciebie podziwiać 

- EwkaEs
Zeniu-takie lub podobne naczynia ceramiczne przeznaczone na skalniak,jakie widziałam w Castoramie(ale byłam bez aparatu fot.za to z butlą nawozu z guano ptaków morskich i przęsłem płotku)prezentuje w swoim wątku obecnie Halinka Eukomis.To są niby greckie amfory,stożkowato dołem zakończone,z malutkimi uszkami przy wylewie u góry,z grubej gliny,kolor-naturalna terakota.Jak zimują nie wiem.Cena(powyżej 100 zł) powalająca.Z drugiej strony mają otwory na rośliny( na największej wypukłości niby wybity otwór,a to jakieś półkoliste wypustki na zioła,a to nie mają tyłu,żeby się dało położyć na stoku skalniaka i korzenie będą w ziemi).Niby są w "klimacie śródziemnomorskim" i do ogrodu czy lepiej patio w stylu południowym idealne.Jak kogoś stać na dom z wewnętrznym użytkowym dziedzińcem to i na takie donice także.Z pewnością nasze gliniane dzbany nie powinny być droższe jak 20 zł i wypalone dobrze,a szczelność można poprawić stawiając w nich mleko na kwaśne,ale to musi być mleko bez konserwantów.Nie wiem czy umiałabym wytoczyć na krążku garncarskim taki dzban,figurki już lepiłam.
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zeniu, z przyjemnością nadrobiłam zaległości- wszystko tak pięknie kwitnie!! Dzisiaj szczególnie spodobały mi się irysy, zwłaszcza ten brązowy 
Pozdrawiam Cię serdecznie

Pozdrawiam Cię serdecznie

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Zytuś...maki to byliny. Mój to mak wschodni. Jest koloru czerwonego tylko mój aparat coś tego koloru pewnie nie lubi.
Ewuniu...cieszę się że przesyłka szybko dotarła. Czy posadziłaś ciemiernika w cienistym , chłodniejszym miejscu.
One to lubią
Co do amfor...cena zwaliła mnie z nóg. Będę dalej szukała naszych polskich glinianych. Na razie M montuje na działce studnię ozdobną...przybędzie mebelek na działce i to mnie cieszy. Szkoda że pogoda się popsuła bo studnia była by już gotowa.
Moniu witaj. Irysy pomalutku kończą u mnie kwitnienie, ale to nic..zaczynają inne.
. Właśnie zaczyna kwitnienie glorioza, ma kilkanaście pączków. Lada dzień zaczną lilie. Niektóre liliowce już kwitną inne mają pączki. Coś tam zawsze kwitnie.
Halinko, Irenko...dziękuję ślicznie za odwiedzinki i pochwały.

Ewuniu...cieszę się że przesyłka szybko dotarła. Czy posadziłaś ciemiernika w cienistym , chłodniejszym miejscu.

Moniu witaj. Irysy pomalutku kończą u mnie kwitnienie, ale to nic..zaczynają inne.

Halinko, Irenko...dziękuję ślicznie za odwiedzinki i pochwały.

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
ZENIU...jaka piękna Glorioza....do jakiej wysokości ona dorasta 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Bardzo piękna :Pleszczyna pisze:...jaka piękna Glorioza....:
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Witam, kwiatki są cudne i powabne. 

- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
Zeniu jaka piękna Glorioza co robisz z nią zimą chowasz do domu czy zostawiasz, bo tata chciałmój kiedyś kupić ale mu odradziłam bo czytałam że trzeba ją chować.
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zeniu, glorioza cudna!!
Nie masz problemu z przechowywaniem zimą?

Nie masz problemu z przechowywaniem zimą?
- EwkaEs
Zeniu-szkoda,że deszcz Cie wygnał z działki.To miała być drewniana mini studnia z korbą?Jestem jej bardzo ciekawa.Twój eM sam wykonał?Glorioza bardzo ładna.
Ciemierniki się przyjęły,są w półcieniu,słońce w dawkach bardzo umiarkowanych mają rano,od psa sąsiadów chroni je płotek.Żurawka dochodzi do siebie na całkiem pogrążonej w cieniu grządce.
Ciemierniki się przyjęły,są w półcieniu,słońce w dawkach bardzo umiarkowanych mają rano,od psa sąsiadów chroni je płotek.Żurawka dochodzi do siebie na całkiem pogrążonej w cieniu grządce.