Zamaskowanie foli
Re: Zamaskowanie foli
Arku jak rogatek można latwo dostać u mnie w okolicy nawet ciężko w ogrodniczym dostać a jak już jest to sobie życzą po 5 zl. za koszyczek w którym są 3 sztuki także z roślinami jest u mnie problem mam na oku jedną szkólkę ogrodniczą w Goczalkowicach Zdroju spróbuję tam podjechać w polowie maja na razie wielkie dzięki za pomoc z waszej strony.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A ja bym zrobił inaczej. Odizolował bym ryby od roślin na jakiś miesiąc lub dwa. Wykorzystując do tego celu sadzyk zrobiony np. z siatek do podrywek wędkarskich. Na wykonanie sadza o wymiarach 2,10 x 1,05 x 1,05 m, potrzeba 8 siatek po ok 8,00 zł szt.
Tak wygląda schemat, przed powiązaniem siatek:
A tak wygląda gotowy sadz, tu co prawda rybacki, który mocuje się do pływających pomostów, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić podobny tylko mniejszy, dopasowany wymiarami do oczka.
W trakcie wiązania siatek, trzeba pamiętać o obciążnikach np. z nierdzewnych nakrętek fi 10 mm, powiązanych wokół dna sadza. Po skończeniu wiązania można go rozpiąć na ramie wykonanej z drewnianych kantówek, z przymocowanymi pływakami np, z butelek PET. Lub położyć w poprzek oczka 2 kantówki między którymi rozepniemy dwa dłuższe boki sadza, natomiast krótsze boki opieramy na brzegu. Wymiary sadza i jego rozłożenie w oczku zależy od konfiguracji oczka.
Ryby w takim sadzu, wytrzymają bez problemów nawet kilka miesięcy.
Kolejność prac była by taka, że po posadzeniu roślin, rozpinamy sadz, zalewamy oczko wodą i po ok. tygodniu do dwóch od zalania, wpuszczamy ryby do sadza, jeśli wcześniej woda była z niego wypompowana.
Tak wygląda schemat, przed powiązaniem siatek:
A tak wygląda gotowy sadz, tu co prawda rybacki, który mocuje się do pływających pomostów, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić podobny tylko mniejszy, dopasowany wymiarami do oczka.
W trakcie wiązania siatek, trzeba pamiętać o obciążnikach np. z nierdzewnych nakrętek fi 10 mm, powiązanych wokół dna sadza. Po skończeniu wiązania można go rozpiąć na ramie wykonanej z drewnianych kantówek, z przymocowanymi pływakami np, z butelek PET. Lub położyć w poprzek oczka 2 kantówki między którymi rozepniemy dwa dłuższe boki sadza, natomiast krótsze boki opieramy na brzegu. Wymiary sadza i jego rozłożenie w oczku zależy od konfiguracji oczka.
Ryby w takim sadzu, wytrzymają bez problemów nawet kilka miesięcy.
Kolejność prac była by taka, że po posadzeniu roślin, rozpinamy sadz, zalewamy oczko wodą i po ok. tygodniu do dwóch od zalania, wpuszczamy ryby do sadza, jeśli wcześniej woda była z niego wypompowana.
To tanio jak za 3 sztuki, a czy na pewno to jest rogatek sztywny (Ceratophyllum Demersum), bo 1 szt. kosztuje od 4 - 6 zł w większości sklepów internetowych. A może spróbuj TUTAJ to zaprzyjaźniona szkółka roślin wodnych.Piotr L pisze: a jak już jest to sobie życzą po 5 zl. za koszyczek w którym są 3 sztuki także z roślinami jest u mnie problem mam na oku jedną szkółkę ogrodniczą w Goczałkowicach
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Przepraszam mala korekta do mojego postu pomyliłem się z moczarką kanadyjską porównałem właśnie rogatka z moczarką i zdecydowanie była to moczarka jeszcze raz przepraszam, Paweł z tym co opisałeś czyli ten sadzyk to też super sposób muszę pomyśleć również o takim sposobie mam siatkę 8m.na 6m. do zabezpieczania oczka przed liśćmi tylko mam obawy o oczka w tej siatce bo mają 1,5cm na 1,5cm i raczej ryby mogą w nie wpadać ale, dzięki Paweł mam jeszcze czas do wiosny zastanowić co z tym zrobić. Boje się inwestować w rośliny bo już dość sporo kasy na nie straciłem a po paru dniach ich tak nie było już może zaryzykuję w maju i wyłowie ryby do wanny, do natleniania wody mam tylko ile czasu potrzeba żeby się rośliny rozrosły.
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nie mówię o szkółkach, a o stawach- ten gatunek tak się rozrasta ze wielu właścicieli stawów go wyrzuca tonami. Poszukaj w naturze. Jak nie znajdziesz rogatka to daj moczarkę czy rzęsę , spirodelle itd. Ty potrzebujesz tego w setkach i przy szkółce byś zbankrutował.Piotr L pisze:Arku jak rogatek można latwo dostać u mnie w okolicy nawet ciężko w ogrodniczym dostać a jak już jest to sobie życzą po 5 zl. za koszyczek w którym są 3 sztuki także z roślinami jest u mnie problem mam na oku jedną szkólkę ogrodniczą w Goczalkowicach Zdroju spróbuję tam podjechać w polowie maja na razie wielkie dzięki za pomoc z waszej strony.
to już lepiej zrób jak Ci Paweł radzi bo to jest kwestia dni a miesięcy a moze i lat.Piotr L pisze:może zaryzykuję w maju i wyłowie ryby do wanny, do natleniania wody mam tylko ile czasu potrzeba żeby się rośliny rozrosły.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Wielkie dzięki koledzy jak tylko będzie możliwość to ruszam na poszukiwanie roślin,ale mam marne szanse na znalezienie czegoś na stawach bo często spaceruje i jedynie co widzialem to coś podobnego do moczarki i rośnie to w każdym stawie. Co wy na to nadaje się ta roślina do oczka, myślę że domyślacie się o jaką roślinę mi chodzi bo ja niestety nie znam nazwy,ale latem to nawet niema miejsca gdzie splawika wrzucić jak idę na ryby bo tyle tego rośnie.
- AurorA
- 200p
- Kontakt:
Wrzucaj co znajdziesz, tylko zdezynfekuj. A potem stopniowo wprowadzaj ciekawsze zastępując nimi te pospolite.
Pozdrawiam Arek.
Jeszcze takie pytanko co masz na myśli Arku zdezynfekuj na czym to polega,chyba chodzi o to żeby je dobrze wymyć wodą i sprawdzić czy niema na nich jakiś pasożytów przed posadzeniem w oczku ,bynajmniej ja to tak rozumiem.
- AurorA
- 200p
- Kontakt:
dobrze jest dać roztworu nadmanganianu potasu na 30 minut jak rośliny są z niesprawdzonego źródła.
Woda pasożytów się nie pozbędziesz.
Woda pasożytów się nie pozbędziesz.
Pozdrawiam Arek.
Bardzo proszę o radę. Mam ten sam problem czyli jak zamaskować folię??? . Patrzyłam w Casto..jest coś takiego jak worek lniany, wykłada się tym brzeg ma to kolor piaskowy taki. Ciężko mi wytłumaczyć, może ktoś coś takiego widział lub stosował u siebie. Nie jest to specjalnie drogie. Pokażę teraz jak to wygląda.
Widok ogólny oczka
Ta folia co ją widać dobrowadza mnie do rozpaczy....
o te brzegi mi chodzi
Widok ogólny oczka
Ta folia co ją widać dobrowadza mnie do rozpaczy....
o te brzegi mi chodzi
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Metod jest wiele. Na naszym Forum pisze o nich, między innymi, Paweł Woynowski. Ja spróbowałabym podnieść poziom wody i postawić na (wypoziomowanej) ostatniej półce donice z roślinami lubiącymi moczyć nóżki w wodzie.
Pozdrawiam. Gosia
Atma u ciebie nie widzę większego problemu z zamaskowaniem foli ja bym to zrobil tak.wszystkie kamienie na bok odwinolbym folie i wybral z pod niej ziemie do wysokości lustra i albo i niżej żeby zrobić strefę bagienną lub jakieś pólki i dopiero kamienie powodzenia jest to do zrobienia u ciebie.
Dziękuę Piotr!!! to jest myśl, zrobię strfę bagienną obsadzę ją kaczeńcami i innymi roślinami...Dziękuję