Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
11. Zupa Piwna .
Składniki :
- 2 szklanki mocnego piwa,
- 2 pory białe,
- 2 marchewki,
- cały średni seler,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/4 kostki masła,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki dobrego rosołu,
- sól, pieprz do smaku
- 4 ziarna ziela angielskiego, zmiażdżona gorczyca, 2 listki laurowe,
- 0,5 kg twardego białego sera.
Można dodać same skwarki.
Wykonanie:
W dużym rondlu dusić na maśle pokrojone pory, marchew, seler, czosnek, plus przyprawy. Dolać rosół, mleko, piwo, w takiej kolejności. Zagotować.
Dodać pokrojony w kostkę ser. I już.
Składniki :
- 2 szklanki mocnego piwa,
- 2 pory białe,
- 2 marchewki,
- cały średni seler,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/4 kostki masła,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki dobrego rosołu,
- sól, pieprz do smaku
- 4 ziarna ziela angielskiego, zmiażdżona gorczyca, 2 listki laurowe,
- 0,5 kg twardego białego sera.
Można dodać same skwarki.
Wykonanie:
W dużym rondlu dusić na maśle pokrojone pory, marchew, seler, czosnek, plus przyprawy. Dolać rosół, mleko, piwo, w takiej kolejności. Zagotować.
Dodać pokrojony w kostkę ser. I już.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Katarzyna1969
- 500p
- Posty: 984
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
A smak tej zupki to można porównać do...
Kaśka
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Do zupy piwnej. Wyłącznie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 50p
- Posty: 81
- Od: 21 cze 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Heiligenhaus
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Hmmm my chyba musimy byc jakos spokrewnieni. Moja babcia z mamy strony tez pochodzi z Wilna, a od taty strony z Ukrainy. No dobra dziadek ze strony taty byl ponoc 100% kaszubem Ale pewnie o wiele wiecej jest takich rodzin.Pawel Woynowski pisze:Moja mama pochodzi z Wilna, Dziadek z Warszawy, a Babcia ze Lwowa, to po kądzieli, a po mieczu jestem od czterech pokoleń Warszawiakiem.
Dlatego w domu rodziców dominowała kresowa kuchnia litewsko ukraińska.
A poza tym super temat z tymi zupami
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Nie miałam okazji spróbować zupy piwnej, w mojej okolicy to raczej kluski, rolady i modro kapusta. Ale koniecznie muszę zrobić, jak tylko odwagi nabiorę!
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Witam, potrzebuję pilnie inspiracji na elegancką, nie codzienną zupę dla rodziny. To ma być uroczysty obiad, ale będą małe dzieci, więc nic bardzo wymyślnego.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6526
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
No to koniecznie zacytuję siebie z innego wątku
Nalewka pisze:Z pietruszki można zrobić pyszną zupę na zimno:
Zupa-krem z pasternaku
Pasternak (abo pietruchę) w ilości pół kilo (na tak mniej więcej cztery znormalizowane porcje albo dużo szklaneczek literatek, albo dużych kieliszków wódczanych, jeśli tak podajesz) i czipsy kukurydziane zakupić należy (można robić samemu z batata).
Pasternak (albo pietruchę) obrać i pokroić w kostkę, taką na dwa palce, może mniej. W rondlu roztopić masło, dodać zmiażdżony ząbek czosnku (jeden powinien starczyć), po chwili kostkę pasternakową i zrumienić całość przez jakie 10 minut.
W tym czasie przygotować bulion, rosół, czy zwykłą wodę - z pół litra powinno starczyć na te pół kilo pasternaku.
Dodać bulion i dużą łyżkę stołową miodu (dowolny, ale ja wolę łagodny).
Na koniec hojnie sypnąć soli i pieprzu (może być biały) i, uwaga! połówkę cytryny (sok).
Gotować dalej przez 10 minut, potem przetrzeć przez sito (blender?) na kremowo i voila.
Podawać na gorąco, ale lepsze na zimno, prosto z lodówki w upał, albo w temp. pokojowej w zimie
Jeśli podajesz w kieliszkach wódczanych, może trzeba będzie dodać nieco wody, żeby się nie czepiało ścianek za bardzo.
Do każdego kieliszka po czipsie i gotowe (dobre są do tego te grube, dłużej miękną).
Jeśli masz pięć kg pietruchy, możesz zrobić trochę zupki na teraz, już, a trochę na zimę w woreczki czy pojemniki (zamrażalnik). A resztę ususzyć. Innych sposobów na pietruchę nie znam, bo jej nie lubię. Tylko w tej zupce jest pyszna i zupełnie nie pietruszkowa
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6526
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Albo:
12. Zupa pomidorowa
Składniki:
Obraną marchew, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, łodyżki selera naciowego umyć i pokroić w 2 cm. kawałki wszystkie te jarzyny ugotować niemal do miękkości w wodzie z kostką, albo w łagodnym "rosołku" jarzynowym. Zmiksować mikserem ręcznym (uwaga! parzy! trzeba nakryć garnek ścierką kuchenną i uważać na dłonie!). Dodać pomidory z puszki albo kartonika, łyżkę papryki słodkiej, ew. dosolić i podgotować 10 min. Dodać niezbyt drobno siekaną natkę i bazylię, masło i odstawić z ognia. Nalewać na talerze po zamieszaniu, ozdobić kleksem śmietany albo posypać tartym na tarce o dużych oczkach serem (pyszny jest oscypek, nawet obsuszony, ale wtedy uwaga na sól!). Powstaje kremowa zupa pomidorowa o lekkim zapachu lubczyku (?) i niesamowitym kolorze. Taka troszkę włoska w wyrazie i pyszna.
I pomyśleć, że nie znoszę selera naciowego
12. Zupa pomidorowa
Składniki:
- - dwa ziemniaki
- dwie marchewki
- 1 cebula
- 2 łodyżki selera naciowego
- papryka słodka w proszku i ew. sól
- kartonik albo puszka krojonych pomidorów bez skórki (nie przecier!)
- ew. kostka rosołowa plus woda, albo wywar z jarzyn na kościach
- natka pietruszki, świeża bazylia (razem dwie łyżki na osobę)
- łyżka masła, ew. śmietanka albo tarty ser wędzony
Obraną marchew, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, łodyżki selera naciowego umyć i pokroić w 2 cm. kawałki wszystkie te jarzyny ugotować niemal do miękkości w wodzie z kostką, albo w łagodnym "rosołku" jarzynowym. Zmiksować mikserem ręcznym (uwaga! parzy! trzeba nakryć garnek ścierką kuchenną i uważać na dłonie!). Dodać pomidory z puszki albo kartonika, łyżkę papryki słodkiej, ew. dosolić i podgotować 10 min. Dodać niezbyt drobno siekaną natkę i bazylię, masło i odstawić z ognia. Nalewać na talerze po zamieszaniu, ozdobić kleksem śmietany albo posypać tartym na tarce o dużych oczkach serem (pyszny jest oscypek, nawet obsuszony, ale wtedy uwaga na sól!). Powstaje kremowa zupa pomidorowa o lekkim zapachu lubczyku (?) i niesamowitym kolorze. Taka troszkę włoska w wyrazie i pyszna.
I pomyśleć, że nie znoszę selera naciowego
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
, Bardzo dziękuję. Czipsy kukurydziane? Nigdy nie kupowałam, nawet nie wiem czy widziałam w sklepie...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6526
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Takie trójkątne grube w działach z kuchnią tex-mex albo w dziale chipsów i innych niezdrowych przegryzek w marketach spożywczych.
Plus minus takie:
- http://kuchniaweganska.over-blog.com/ar ... 41266.html
- http://www.frisco.pl/product/5412514222 ... eese.xhtml
Można też samodzielnie...
- http://gotowanie.onet.pl/35494,0,1,chip ... zepis.html
... ale komu by się chciało...
Plus minus takie:
- http://kuchniaweganska.over-blog.com/ar ... 41266.html
- http://www.frisco.pl/product/5412514222 ... eese.xhtml
Można też samodzielnie...
- http://gotowanie.onet.pl/35494,0,1,chip ... zepis.html
... ale komu by się chciało...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Takie chipsy sa w Biedronce,,Tortilla,,
13. Zupa szczawiowa syta
Składniki:
- słoiczek szczawiu lub świeży
- ziemniaczki pokrojone w kostkę
- marchewka starta lub pokrojona w kostkę
- jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę (ile kto lubi, ja daję dużo)
- kostki rosołowe
- ziele angielskie
- lubczyk
- smalec
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki i marchewkę gotujemy z kostkami rosołowymi,zielem angielskim i szczyptą lubczyku do miękkości,szczaw przesmażamy na patelni z łyżką smalcu (daje lepszy smak) dodajemy do zupy, chwilkę gotujemy i wrzucamy pokrojone jajka (kwas sprawi ,ze będą jeszcze bardziej twarde i sie nie rozlecą). Zupka gotowa!!!
Podajemy z kleksem śmietany. Jest pyszna pożywna i gęsta
13. Zupa szczawiowa syta
Składniki:
- słoiczek szczawiu lub świeży
- ziemniaczki pokrojone w kostkę
- marchewka starta lub pokrojona w kostkę
- jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę (ile kto lubi, ja daję dużo)
- kostki rosołowe
- ziele angielskie
- lubczyk
- smalec
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki i marchewkę gotujemy z kostkami rosołowymi,zielem angielskim i szczyptą lubczyku do miękkości,szczaw przesmażamy na patelni z łyżką smalcu (daje lepszy smak) dodajemy do zupy, chwilkę gotujemy i wrzucamy pokrojone jajka (kwas sprawi ,ze będą jeszcze bardziej twarde i sie nie rozlecą). Zupka gotowa!!!
Podajemy z kleksem śmietany. Jest pyszna pożywna i gęsta
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Dzięki, kupiłam jakieś w Kauflandzie, ale solone i chili ?? Zobaczę jeszcze w Biedronce
Może wstawię przepis na zupę niby...
14. PO CHIŃSKU
Całego kurczaka gotuję w garze, pod koniec dodaję przyprawy, ale mało. Ponieważ lubimy chude - zwykle robię to dzień wcześniej i odstawiam do ostygnięcia. Na drugi dzień zbieram tłuszcz, Wyjmuję kurczaka. Obieram z kości i skóry. Resztę kroję drobno. Wrzucam do wywaru, dodaję mieszankę warzyw chińskich, czasami jeszcze włoszczyznę w paskach, na koniec cały makaron sojowy i przyprawiam do smaku.
U nas to jest czasami zamiast flaczków - takie pożywne danie kolacyjne np. w Sylwestra
Może wstawię przepis na zupę niby...
14. PO CHIŃSKU
Całego kurczaka gotuję w garze, pod koniec dodaję przyprawy, ale mało. Ponieważ lubimy chude - zwykle robię to dzień wcześniej i odstawiam do ostygnięcia. Na drugi dzień zbieram tłuszcz, Wyjmuję kurczaka. Obieram z kości i skóry. Resztę kroję drobno. Wrzucam do wywaru, dodaję mieszankę warzyw chińskich, czasami jeszcze włoszczyznę w paskach, na koniec cały makaron sojowy i przyprawiam do smaku.
U nas to jest czasami zamiast flaczków - takie pożywne danie kolacyjne np. w Sylwestra
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6526
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Doprawiam do smaku sosem sojowym, prawda?
Fajny pomysł, prosty, szybki (prawie gotowiec), a jednocześnie nie z torebki z proszkiem. Zapisuję sobie w pamięci
Fajny pomysł, prosty, szybki (prawie gotowiec), a jednocześnie nie z torebki z proszkiem. Zapisuję sobie w pamięci
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."