Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Jak już przy rybach jesteśmy......
14. Filet z mintaja bądź pangi /wolę lokalne/ rozmrażamy i osuszamy.
W tym czasie na masełku (1 łyżka) w rondlu podsmażamy marchewkę (talarki), brokuły (różyczki), cebulkę i zioła: /świeże: bazylia, tymianek, rozmaryn, lubczyk/ oraz czosnek i pół cebuli pokrojonej w drobne talarki.
Dalej -surową rybkę /osoloną, odpowiednio opieprzoną/, pakujemy na folię, lekko skropioną oliwą i cytryną/ nakładamy na folię, na to zawartość rondla wraz z zalewą i pieczemy w piekarniku. W połowie pieczenia można rybę przewrócić.
Dla wygody i bajeru warto dorzucić kilka ziemniaków w folii.
po max. 25 min.:
14. Filet z mintaja bądź pangi /wolę lokalne/ rozmrażamy i osuszamy.
W tym czasie na masełku (1 łyżka) w rondlu podsmażamy marchewkę (talarki), brokuły (różyczki), cebulkę i zioła: /świeże: bazylia, tymianek, rozmaryn, lubczyk/ oraz czosnek i pół cebuli pokrojonej w drobne talarki.
Dalej -surową rybkę /osoloną, odpowiednio opieprzoną/, pakujemy na folię, lekko skropioną oliwą i cytryną/ nakładamy na folię, na to zawartość rondla wraz z zalewą i pieczemy w piekarniku. W połowie pieczenia można rybę przewrócić.
Dla wygody i bajeru warto dorzucić kilka ziemniaków w folii.
po max. 25 min.:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
A może ktoś ma dobry przepis na śledzie w śmietanie?
Paręnaście razy robiłam różne wynalazki i... niestety to nie to co bym chciała.
U mnie w domu najbardziej smakują te ze sklepu a na moje wynalazki kręcą nosem...
Paręnaście razy robiłam różne wynalazki i... niestety to nie to co bym chciała.
U mnie w domu najbardziej smakują te ze sklepu a na moje wynalazki kręcą nosem...
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
15. Mój bardzo, bardzo prosty śledzik w śmietanie:
- matijasy (moczę, osuszam, okrajam tzw. brzydkie farfocle - aby zostały same tuszki-romby, te lekko skrapiam cytryną),
- cebulka, jabłko - w kostkę /niektórzy dodają też ogórek - ja pomijam/
- dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- porządna zalewa z b. gęstej śmietany /żaden jogurt czy inne ersatze/
Przy czym całość trzymamy kilka godz. w lodówce i regularnie mieszamy.
Można robić wariacje - np. coś z duńskiego śledzia - tzn. do tego co ww. dodajemy musztardy francuskiej, curry, cukier i rodzynki. Też dobre.
W sam raz na pieczonego ziemniaka w mundurku ;)
- matijasy (moczę, osuszam, okrajam tzw. brzydkie farfocle - aby zostały same tuszki-romby, te lekko skrapiam cytryną),
- cebulka, jabłko - w kostkę /niektórzy dodają też ogórek - ja pomijam/
- dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- porządna zalewa z b. gęstej śmietany /żaden jogurt czy inne ersatze/
Przy czym całość trzymamy kilka godz. w lodówce i regularnie mieszamy.
Można robić wariacje - np. coś z duńskiego śledzia - tzn. do tego co ww. dodajemy musztardy francuskiej, curry, cukier i rodzynki. Też dobre.
W sam raz na pieczonego ziemniaka w mundurku ;)
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6526
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Synek zrobił własnego pomysłu sałatkę ze śledzia, była pyszna!
16.Sałatka ze śledzia z bananami.
- opakowanie matiasów, osączyć, pokroić prosto lub ukośnie w centymetrowe paski
- dojrzałe banany (tyle samo wagowo, co śledzi), obrać, pokroić w półplasterki
- majonez plus jogurt, albo śmietana
Składniki wymieszać i podawać Można potrzymać w lodówce, żeby się przegryzło, ale nie trzeba
Można dodać siekaną cebulkę, albo starte ze skórką czerwone jabłko, albo natkę pietruszki, albo suszoną żurawinę, albo drobno pokrojoną czerwoną paprykę świeżą, czy konserwowaną, ostatnio dodałam dwie mandarynki w pokrojonych cząsteczkach plus ogórek kiszony, innym razem tylko skórkę z cytryny w wiórkach plus grubo mielony pieprz. Krótko mówiąc można przepis modyfikować, ale trzy główne składniki powinny być bez zmian.
16.Sałatka ze śledzia z bananami.
- opakowanie matiasów, osączyć, pokroić prosto lub ukośnie w centymetrowe paski
- dojrzałe banany (tyle samo wagowo, co śledzi), obrać, pokroić w półplasterki
- majonez plus jogurt, albo śmietana
Składniki wymieszać i podawać Można potrzymać w lodówce, żeby się przegryzło, ale nie trzeba
Można dodać siekaną cebulkę, albo starte ze skórką czerwone jabłko, albo natkę pietruszki, albo suszoną żurawinę, albo drobno pokrojoną czerwoną paprykę świeżą, czy konserwowaną, ostatnio dodałam dwie mandarynki w pokrojonych cząsteczkach plus ogórek kiszony, innym razem tylko skórkę z cytryny w wiórkach plus grubo mielony pieprz. Krótko mówiąc można przepis modyfikować, ale trzy główne składniki powinny być bez zmian.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
zmienię temat bo ja do przepisu Mani dodałabym ogórki kiszone albo konserwowe... co kto lubi... , ociupinkę musztardy i trochę majonezu:)
Jeśli chodzi o ryby to lubię terrine
bo... lubię łososia i lubię serek ziołowy
17. Terrine można robić z różnych składników ale ja lubię taką:
układam plasterki łososia... troche zwisa... znaczy wystaje
Resztę łososia miksuję z serkiem i skórką z cytryny i doprawiam pieprzem.
1/3 masy wrzucam na dno formy... obieraczką do warzyw wycinam długie i cienkie plastry ogórka.
Układam połowę tych plasterków wzdłuż formy, jeden plasterek obok drugiego.
Na to nakładam znów masę z łososia i znów ogorki i znów masa.
Terrinę przykrywam wystającymi plasterkami łososia i nakładam szczelnie folię.
Teraz trzeba to dociążyć... na wierzch można położyć np. kawałek tektury i położyć na niej cos cieżkiego... np. słoiki . I tak zostawić w lodówce na noc.
Podaję z cytryną (pokrojoną w ósemki)
Pycha polecam
Można robić też z innych ryb, mięsa a nawet na słodko
Jeśli chodzi o ryby to lubię terrine
bo... lubię łososia i lubię serek ziołowy
17. Terrine można robić z różnych składników ale ja lubię taką:
- - wędzony łosoś
- serek ziołowy
- świeżo zmielony czarny pieprz
- skórka z 1 cytryny
- cytryna pokrojona w ósemki (do konsumpcji)
- 1 świeży ogórek
układam plasterki łososia... troche zwisa... znaczy wystaje
Resztę łososia miksuję z serkiem i skórką z cytryny i doprawiam pieprzem.
1/3 masy wrzucam na dno formy... obieraczką do warzyw wycinam długie i cienkie plastry ogórka.
Układam połowę tych plasterków wzdłuż formy, jeden plasterek obok drugiego.
Na to nakładam znów masę z łososia i znów ogorki i znów masa.
Terrinę przykrywam wystającymi plasterkami łososia i nakładam szczelnie folię.
Teraz trzeba to dociążyć... na wierzch można położyć np. kawałek tektury i położyć na niej cos cieżkiego... np. słoiki . I tak zostawić w lodówce na noc.
Podaję z cytryną (pokrojoną w ósemki)
Pycha polecam
Można robić też z innych ryb, mięsa a nawet na słodko
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Dziękuję na pewno wypróbuję Przepis prosty a takie są najlepsze.Mania pisze:Mój bardzo, bardzo prosty śledzik w śmietanie:(...)
A to moja najprostsza i najszybsza sałatka śledziowa:
Wymoczone matiasy kroję w kosteczkę, dwa-trzy jaja na twardo(zależy od ilości śledzi) oraz cebulę również drobniutko kroję. Do tego dwa- trzy ogórki konserwowe (własne) też kroję drobno,mieszam, dodaję majonez (nie za dużo). I to wszystko- żadnych przypraw. Podaję na sałacie, można przybrać ćwiartkami jaj
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Iza ciekawy przepis > muszę wypróbować , bo zapowiada się smakowicie :P
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
18. Łosoś albo karp wigilijny na gorąco
Moja mama robi karpia a ja robię łososia, co komu bardziej pasuje a rybka fenomenalna i jest to nasza rodzinna tradycyjna potrawa
Przepis jest prosty:
Na dno żaroodpornego naczynia (ja mam kamionkowy półmisek) wrzucić trzeba pare skrawków masła, na to układam dzwonka łososia (może być filet). Rybę odrobineczkę solę i pieprzę, przykrywam rybę gruba warstwą lekko podsmażonymi pokrojonymi w plasterki pieczarkami (podczas smażenia pieczarki oczywiście solimy), na pieczarki wiórki masła, potem wrzucam grubą warstwę utartego żółtego sera, posypuję bułką tartą i do piekarnika.
Na zimno, tradycyjnie jest u nas na Wigilię
19. babka śledziowa.
Coś podobnego do tego co podała Ave pod nazwą "śledzie pod pierzynką" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=14 tylko ja robię kilka warstw, nie daję marchewki i szczypiorku, ugotowane w łupinach, obrane zimne ziemniaki trę w malakserze na paski i formuję z tego półkulistą babkę, na koniec smaruję majonezem i posypuję pokruszonym gotowanym jajkiem
Moja mama robi karpia a ja robię łososia, co komu bardziej pasuje a rybka fenomenalna i jest to nasza rodzinna tradycyjna potrawa
Przepis jest prosty:
Na dno żaroodpornego naczynia (ja mam kamionkowy półmisek) wrzucić trzeba pare skrawków masła, na to układam dzwonka łososia (może być filet). Rybę odrobineczkę solę i pieprzę, przykrywam rybę gruba warstwą lekko podsmażonymi pokrojonymi w plasterki pieczarkami (podczas smażenia pieczarki oczywiście solimy), na pieczarki wiórki masła, potem wrzucam grubą warstwę utartego żółtego sera, posypuję bułką tartą i do piekarnika.
Na zimno, tradycyjnie jest u nas na Wigilię
19. babka śledziowa.
Coś podobnego do tego co podała Ave pod nazwą "śledzie pod pierzynką" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=14 tylko ja robię kilka warstw, nie daję marchewki i szczypiorku, ugotowane w łupinach, obrane zimne ziemniaki trę w malakserze na paski i formuję z tego półkulistą babkę, na koniec smaruję majonezem i posypuję pokruszonym gotowanym jajkiem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1525
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
20. Śledzie- najlepsza sałatka-może stać m-c w lodówce i się nie psuje
- 30 dkg matiasów- wymoczyć i pokroić w małe kawałki
- 6-7 ogórków konserwowych pokroić w cm kostkę tak na 4 części
- mały słoiczek papryki- jak jest tania to 2 świeże- kolorowe
- 1 dużą cebulę- pokroić w kostkę
- 1/2 słoiczka małego ketchupu wymieszanego do pełna z olejem
- mały słoiczek pieczarek- ja daje leśne grzyby
- łyżka musztardy
- 3łyżki cukru
U mnie stoi dość długo- bo nikt inny nie je śledzi Ale robię dla siebie i koleżanek, gdy inne sałatki popsute na drugi dzień ta może czekać w kolejce. Polecam.
- 30 dkg matiasów- wymoczyć i pokroić w małe kawałki
- 6-7 ogórków konserwowych pokroić w cm kostkę tak na 4 części
- mały słoiczek papryki- jak jest tania to 2 świeże- kolorowe
- 1 dużą cebulę- pokroić w kostkę
- 1/2 słoiczka małego ketchupu wymieszanego do pełna z olejem
- mały słoiczek pieczarek- ja daje leśne grzyby
- łyżka musztardy
- 3łyżki cukru
U mnie stoi dość długo- bo nikt inny nie je śledzi Ale robię dla siebie i koleżanek, gdy inne sałatki popsute na drugi dzień ta może czekać w kolejce. Polecam.
- jola_rud
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 39
- Od: 16 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Polecam
21. Śledź w sosie cynamonowym:
Drobno kroimy 2-3 cebule, podsmażamy je na oleju
Dodajemy sok pomiodorowy ok. 0,5l.
Garść rodzynek
Łyżeczkę cynamonu
Wszystko poddusić, aż sos będzie gęsty. Doprawić cukrem i odrobiną soli.
Kilka płatów śledziowych pokroić w paseczki i zmieszać z sosem.
Danie najlepiej smakuje nastepnego dnia.
Sos do śledzi.
- sok z cytryny
- 1 łyzeczka musztardy
- 2-3 '' majonezu
- 1 '' śmietany
- 1/2 '' curry
- cukier i pieprz
- 4 Lyżeczki posiekanego koperku
- 1 cebula drobniutko posiekana
wszystkie składniki zmieszać i polać pokrojone śledziki
naprawdę pyszne.
SMACZNEGO !!!
21. Śledź w sosie cynamonowym:
Drobno kroimy 2-3 cebule, podsmażamy je na oleju
Dodajemy sok pomiodorowy ok. 0,5l.
Garść rodzynek
Łyżeczkę cynamonu
Wszystko poddusić, aż sos będzie gęsty. Doprawić cukrem i odrobiną soli.
Kilka płatów śledziowych pokroić w paseczki i zmieszać z sosem.
Danie najlepiej smakuje nastepnego dnia.
Sos do śledzi.
- sok z cytryny
- 1 łyzeczka musztardy
- 2-3 '' majonezu
- 1 '' śmietany
- 1/2 '' curry
- cukier i pieprz
- 4 Lyżeczki posiekanego koperku
- 1 cebula drobniutko posiekana
wszystkie składniki zmieszać i polać pokrojone śledziki
naprawdę pyszne.
SMACZNEGO !!!
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6526
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
22. Pasta z wędzonej ryby
- 15 dag białego sera,
- 2 jaja (ugotowane na twardo i posikane),
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu albo śmietany,
- 1 ryba wędzona (pikling, makrela, dorsz),
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku, albo siekanej cebuli
- 2 łyżki ziół (natka, kolendra, tymianek itp)
- sól, pieprz
Rybę obrać ze skóry, wyfiletować (ostrym nożem oddzielić filet od ości).
Utrzeć ser, jaja, rybę, śmietanę/jogurt, majonez, sól, pieprz.
Podawać w miseczce. Posypać ziołami.
Jeść z ciemnym chlebem.
23. Tatar ze śledzi
- 50 dag śledzi matiesów,
- 2 cebule (15 dag),
- 1 ogórek kiszony (15 dag),
- 15 dag grzybków marynowanych,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz
Śledzie posiekać i popieprzyć. Cebule i ogórek obrać i wraz z grzybkami drobno posiekać.
Dodać śledzie, żółtka, doprawić solą i pieprzem i starannie wymieszać z oliwą.
Podawać na liściach sałaty.
Jeść z pieczywem.
- 15 dag białego sera,
- 2 jaja (ugotowane na twardo i posikane),
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu albo śmietany,
- 1 ryba wędzona (pikling, makrela, dorsz),
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku, albo siekanej cebuli
- 2 łyżki ziół (natka, kolendra, tymianek itp)
- sól, pieprz
Rybę obrać ze skóry, wyfiletować (ostrym nożem oddzielić filet od ości).
Utrzeć ser, jaja, rybę, śmietanę/jogurt, majonez, sól, pieprz.
Podawać w miseczce. Posypać ziołami.
Jeść z ciemnym chlebem.
23. Tatar ze śledzi
- 50 dag śledzi matiesów,
- 2 cebule (15 dag),
- 1 ogórek kiszony (15 dag),
- 15 dag grzybków marynowanych,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz
Śledzie posiekać i popieprzyć. Cebule i ogórek obrać i wraz z grzybkami drobno posiekać.
Dodać śledzie, żółtka, doprawić solą i pieprzem i starannie wymieszać z oliwą.
Podawać na liściach sałaty.
Jeść z pieczywem.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."