Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
x-U-ie
---
Posty: 2777
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No Pawle! Dzięki gorące:) dziś jestem już ledwo żywa na spisanie, ale jutro zarestruję to sobie, wczytam sie i na pewno coś z tego wybiorę, być może kilka opcji!
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Posty: 770
Od: 18 lut 2008, o 22:35
Lokalizacja: Wlkp.

Post »

Jak już przy rybach jesteśmy......

14. Filet z mintaja bądź pangi /wolę lokalne/ rozmrażamy i osuszamy.
W tym czasie na masełku (1 łyżka) w rondlu podsmażamy marchewkę (talarki), brokuły (różyczki), cebulkę i zioła: /świeże: bazylia, tymianek, rozmaryn, lubczyk/ oraz czosnek i pół cebuli pokrojonej w drobne talarki.
Dalej -surową rybkę /osoloną, odpowiednio opieprzoną/, pakujemy na folię, lekko skropioną oliwą i cytryną/ nakładamy na folię, na to zawartość rondla wraz z zalewą i pieczemy w piekarniku. W połowie pieczenia można rybę przewrócić.
Dla wygody i bajeru warto dorzucić kilka ziemniaków w folii.
po max. 25 min.:

Obrazek
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Posty: 770
Od: 18 lut 2008, o 22:35
Lokalizacja: Wlkp.

Post »

A najlepszy śledzik?
Recz jasna - śledzie z beczki - matiasy plus- cebula, ogórek kiszony, jabłko w kostkę i przyprawy - ziele ang., pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, dobra oliwa - tak prosty skład a można z tego wyczarować cuda!
x-ni-a
---
Posty: 885
Od: 5 sie 2009, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

A może ktoś ma dobry przepis na śledzie w śmietanie?
Paręnaście razy robiłam różne wynalazki i... niestety to nie to co bym chciała.
U mnie w domu najbardziej smakują te ze sklepu a na moje wynalazki kręcą nosem... :oops:
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Posty: 770
Od: 18 lut 2008, o 22:35
Lokalizacja: Wlkp.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

15. Mój bardzo, bardzo prosty śledzik w śmietanie:
- matijasy (moczę, osuszam, okrajam tzw. brzydkie farfocle - aby zostały same tuszki-romby, te lekko skrapiam cytryną),
- cebulka, jabłko - w kostkę /niektórzy dodają też ogórek - ja pomijam/
- dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- porządna zalewa z b. gęstej śmietany /żaden jogurt czy inne ersatze/

Przy czym całość trzymamy kilka godz. w lodówce i regularnie mieszamy.
Można robić wariacje - np. coś z duńskiego śledzia - tzn. do tego co ww. dodajemy musztardy francuskiej, curry, cukier i rodzynki. Też dobre.
W sam raz na pieczonego ziemniaka w mundurku ;)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6526
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Synek zrobił własnego pomysłu sałatkę ze śledzia, była pyszna!

16.Sałatka ze śledzia z bananami.

- opakowanie matiasów, osączyć, pokroić prosto lub ukośnie w centymetrowe paski
- dojrzałe banany (tyle samo wagowo, co śledzi), obrać, pokroić w półplasterki
- majonez plus jogurt, albo śmietana

Składniki wymieszać i podawać :) Można potrzymać w lodówce, żeby się przegryzło, ale nie trzeba :)

Można dodać siekaną cebulkę, albo starte ze skórką czerwone jabłko, albo natkę pietruszki, albo suszoną żurawinę, albo drobno pokrojoną czerwoną paprykę świeżą, czy konserwowaną, ostatnio dodałam dwie mandarynki w pokrojonych cząsteczkach plus ogórek kiszony, innym razem tylko skórkę z cytryny w wiórkach plus grubo mielony pieprz. Krótko mówiąc można przepis modyfikować, ale trzy główne składniki powinny być bez zmian.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

zmienię temat bo ja do przepisu Mani dodałabym ogórki kiszone albo konserwowe... co kto lubi... , ociupinkę musztardy i trochę majonezu:)

Jeśli chodzi o ryby to lubię terrine
bo... lubię łososia i lubię serek ziołowy

17. Terrine można robić z różnych składników ale ja lubię taką:
  • - wędzony łosoś
    - serek ziołowy
    - świeżo zmielony czarny pieprz
    - skórka z 1 cytryny
    - cytryna pokrojona w ósemki (do konsumpcji)
    - 1 świeży ogórek
Keksówkę wykładam folią przeźroczystą
układam plasterki łososia... troche zwisa... znaczy wystaje
Resztę łososia miksuję z serkiem i skórką z cytryny i doprawiam pieprzem.

1/3 masy wrzucam na dno formy... obieraczką do warzyw wycinam długie i cienkie plastry ogórka.
Układam połowę tych plasterków wzdłuż formy, jeden plasterek obok drugiego.
Na to nakładam znów masę z łososia i znów ogorki i znów masa.
Terrinę przykrywam wystającymi plasterkami łososia i nakładam szczelnie folię.
Teraz trzeba to dociążyć... na wierzch można położyć np. kawałek tektury i położyć na niej cos cieżkiego... np. słoiki :) . I tak zostawić w lodówce na noc.
Podaję z cytryną (pokrojoną w ósemki)

Pycha polecam :)

Można robić też z innych ryb, mięsa a nawet na słodko :)
z uśmiechami Iza
u liski
x-ni-a
---
Posty: 885
Od: 5 sie 2009, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Mania pisze:Mój bardzo, bardzo prosty śledzik w śmietanie:(...)
Dziękuję na pewno wypróbuję :D Przepis prosty a takie są najlepsze.

A to moja najprostsza i najszybsza sałatka śledziowa:
Wymoczone matiasy kroję w kosteczkę, dwa-trzy jaja na twardo(zależy od ilości śledzi) oraz cebulę również drobniutko kroję. Do tego dwa- trzy ogórki konserwowe (własne) też kroję drobno,mieszam, dodaję majonez (nie za dużo). I to wszystko- żadnych przypraw. Podaję na sałacie, można przybrać ćwiartkami jaj :D
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Iza ciekawy przepis > muszę wypróbować , bo zapowiada się smakowicie :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Posty: 346
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

18. Łosoś albo karp wigilijny na gorąco

Moja mama robi karpia a ja robię łososia, co komu bardziej pasuje a rybka fenomenalna i jest to nasza rodzinna tradycyjna potrawa

Przepis jest prosty:
Na dno żaroodpornego naczynia (ja mam kamionkowy półmisek) wrzucić trzeba pare skrawków masła, na to układam dzwonka łososia (może być filet). Rybę odrobineczkę solę i pieprzę, przykrywam rybę gruba warstwą lekko podsmażonymi pokrojonymi w plasterki pieczarkami (podczas smażenia pieczarki oczywiście solimy), na pieczarki wiórki masła, potem wrzucam grubą warstwę utartego żółtego sera, posypuję bułką tartą i do piekarnika.


Na zimno, tradycyjnie jest u nas na Wigilię

19. babka śledziowa.

Coś podobnego do tego co podała Ave pod nazwą "śledzie pod pierzynką" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=14 tylko ja robię kilka warstw, nie daję marchewki i szczypiorku, ugotowane w łupinach, obrane zimne ziemniaki trę w malakserze na paski i formuję z tego półkulistą babkę, na koniec smaruję majonezem i posypuję pokruszonym gotowanym jajkiem
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1525
Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

20. Śledzie- najlepsza sałatka-może stać m-c w lodówce i się nie psuje :D

- 30 dkg matiasów- wymoczyć i pokroić w małe kawałki
- 6-7 ogórków konserwowych pokroić w cm kostkę tak na 4 części
- mały słoiczek papryki- jak jest tania to 2 świeże- kolorowe
- 1 dużą cebulę- pokroić w kostkę
- 1/2 słoiczka małego ketchupu wymieszanego do pełna z olejem
- mały słoiczek pieczarek- ja daje leśne grzyby
- łyżka musztardy
- 3łyżki cukru

U mnie stoi dość długo- bo nikt inny nie je śledzi :D Ale robię dla siebie i koleżanek, gdy inne sałatki popsute na drugi dzień ta może czekać w kolejce. Polecam.
Awatar użytkownika
jola_rud
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 39
Od: 16 lis 2009, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Polecam ;:137
21. Śledź w sosie cynamonowym:

Drobno kroimy 2-3 cebule, podsmażamy je na oleju
Dodajemy sok pomiodorowy ok. 0,5l.
Garść rodzynek
Łyżeczkę cynamonu
Wszystko poddusić, aż sos będzie gęsty. Doprawić cukrem i odrobiną soli.
Kilka płatów śledziowych pokroić w paseczki i zmieszać z sosem.
Danie najlepiej smakuje nastepnego dnia.

Sos do śledzi.
- sok z cytryny
- 1 łyzeczka musztardy
- 2-3 '' majonezu
- 1 '' śmietany
- 1/2 '' curry
- cukier i pieprz
- 4 Lyżeczki posiekanego koperku
- 1 cebula drobniutko posiekana
wszystkie składniki zmieszać i polać pokrojone śledziki
naprawdę pyszne.
SMACZNEGO !!!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6526
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

22. Pasta z wędzonej ryby
- 15 dag białego sera,
- 2 jaja (ugotowane na twardo i posikane),
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu albo śmietany,
- 1 ryba wędzona (pikling, makrela, dorsz),
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku, albo siekanej cebuli
- 2 łyżki ziół (natka, kolendra, tymianek itp)
- sól, pieprz

Rybę obrać ze skóry, wyfiletować (ostrym nożem oddzielić filet od ości).
Utrzeć ser, jaja, rybę, śmietanę/jogurt, majonez, sól, pieprz.
Podawać w miseczce. Posypać ziołami.
Jeść z ciemnym chlebem.


23. Tatar ze śledzi
- 50 dag śledzi matiesów,
- 2 cebule (15 dag),
- 1 ogórek kiszony (15 dag),
- 15 dag grzybków marynowanych,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz

Śledzie posiekać i popieprzyć. Cebule i ogórek obrać i wraz z grzybkami drobno posiekać.
Dodać śledzie, żółtka, doprawić solą i pieprzem i starannie wymieszać z oliwą.
Podawać na liściach sałaty.
Jeść z pieczywem.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”