ogród Agaty (sure) - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.2

Post »

Aga, rozchodniki przepiękne ! Ostatnio zawładnęły moim sercem :lol: Szkoda że mam tak mały ogródek - nasadziłabym ich więcej ! Może się jeszcze pokuszę o tego różowego ;:224
A wracając do berberysów - myślałam żeby u siebie posadzić 'atropurpurea nana' albo właśnie o 'admiration' ale obie te odmiany są tu dość drogie :shock: bo nowości. Być może, że przywiozę je z PL - masz jakiegoś dobrego dostawcę / producenta berberysów ?
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale piękne te Twoje rozchodniki. Trawy też pewnie piękne przy tej porze roku.
Ja tak patrzyłam na mojego miskanta Gracillimus to nieźle się rozrósł jak na pierwszy sezon, ale nie kwitnie, tylko tamten Rotsilber, który sobie troche zmienił kwiatki - roztrzepał witki
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Agato , miskanty posadziłaś za blisko siebie . Minimalna odległość to 1.5m , a najlepiej 2m . Od płotu też powinny być odsunięte co najmniej 1m . Przy sadzeniu lepiej zachować większe odstępy i nie przesadzać po kilku latach . Zanim się rozrosną można posadzić między nie mniejsze trawy lub byliny .
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Agatko, sie teraz zastanawiam, czy nie posadziłam ich za dużo! A niektóre nn przypominaja mi te odmianowe zamawiane w necie i może są to te same! :;230
O berberysach wiele nie wiem, w szkółkach w sąsiedztwie bywają różne, ale czy były te, to nie pamiętam. Więcej napisałam w pw! :)

Dorotko, trawy fajnie rosną, ale większość moich jeszcze mała,miskanty również, spodziewam się, że w przyszłym roku pokażą klasę. Tylko proso wybujało przepięknie, bardzo się sprawdza w tym miejscu. Teraz zaczyna nieco żółknąć:

Obrazek

Amadynie, dzięki za poradę. Ciekawe, co działoby się z miskantami, gdyby je zostawić tak posadzone? Czy zaczną źle rosnąć, gdy będzie im za ciasno? :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Agato, rozchodniki świetne. jak się rozrosną to dopiero będzie spektakl jesienny.
trawy wspaniałe. To proso naprawdę rewelacyjnie się prezentuje. Taka lekka ażurowa przesłona. I ten szum-wyobrażam sobie... Wcale się nie dziwię, ze firanki zbędne :wink:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Aga, bardzo ci dziękuję za info ;:196
Ogród masz duży więc i z berberysami możesz zaszaleć - a jak za dużo ich to za płot :uszy
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

izaziem pisze:A ja kupiłam kuzynce w prezencie zebrinusa bo taki jej się marzył. Na wiosnę dostałam 'reklamację' że trawka nie ma pasków 8-) A ja na to, że zgubili paski, bo jesienią były! Po jakiś 2 tygodniach paski się znalazły :shock: We wrześniu naocznie zobaczyłam jak owa trawka rośnie, na południu Polski. Ma 2,5m, jest piękna i jeszcze raz taka duża jak moja która jest rok starsza. Oto co znaczy klimat południa...

Iza, a może kupiłaś jej inną odmianę Zebrinusa?
Wie, że są w różnych rozmiarach.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nieziemskie to Proso :shock: ile razy go widze, tyle razy wzbudza moja fascynacje 8-)
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli już mowa o berberysach i trawach, to zajrzałam dziś na moment do szkółki. I oczywiście wróciłam z jakimiś "wyprzedażami"... :;230

Obrazek

(Aga, były też berberysy Atropurpurea Nana, chyba po 11 zł za sadzonkę, fakt że niedużą, Admiration nie widzialam, chyba są rzadziej spotykane)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super ten berberys ;:138 on bedzie taki czerwonawy caly czas, czy przebarwia sie tak na jesieni? Ale czad, z daleka go bedzie widac.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, berberys był w tamtym miejscu cały sezon, zauważyłam go dopiero, kiedy przebarwił się na jesień (i przecenił). Poczytałam trochę, dla mnie to ciekawostka. Po pierwsze - zimozielony (czyli chyba "zimoczerwony"), wytrzymały na mróz, ale lubi miejsca osłonięte. No, zobaczymy czy u mnie przetrwa... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wysoki bedzie? bo jak tak, to mozesz go gdzies przy macie ciach i bedzie osloniety a jak faktycznie bedzie sie tak przebarwial i utrzymywal liscie, to efekt moze byc cacy 8-)
Ja ostatnio zastanawiam sie nad berberysami przed dom - mialam ale mi padly zima i odpuscilam. Ale koty mi pod schody przychodza i ciagle kore mam rozwalona az na uliczke ... to moze bym sobie po obu stronach schodow machnela.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie kolczaste krzaczki powinny odstraszyć zwierzęta. Ten mój jest wybitnie kolczasty, rośnie do ok. 1 - 1,5 m, ale powoli no i można go formować. Jeszcze do końca nie wiem, gdzie się znajdzie, jutro będę z nim spacerować i przymierzać. Pod matą też spróbuję. :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja sie jednak tez rozejrze za takim kolczastym ale na wiosne. Przed zima nie będę ryzykowac znowu - u mnie jest bardzo malo opadow ogolnie i wszystko raczej pada z braku wilgoci zima niz przez mrozy. To takie swiezaki mi sie nie utrzymaja.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Berberys Juliany - jak dla mnie to najbrzydszy z berberysów . Prawie zawsze przemarza do poziomu śniegu .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”